Zoeken

Test Ducati Panigale S en Kawasaki ZX-10R

Conclusie

22 juni 2016
Inhoudsopgave
Test Ducati Panigale S en Kawasaki ZX-10R
Heel normaal
Ander verhaal
Conclusie
Technische gegevens

Francorchamps-13

Geef me een motor als deze twee, een circuit van deze afmetingen en een volle dag en ik zal –vermoeidheid niet meegerekend- niet eerder dan de laatste sessie een idee krijgen dat ik de boel een beetje de baas begin te raken. Geef me een kleinere, lichtere machine en ik zal waarschijnlijk zelfs sneller rondrijden. Wie heeft bedacht dat deze machines ook op de openbare weg los mogen is gewoon hartstikke gestoord. Niet dat ze het niet kunnen, integendeel. De motoren van tegenwoordig, van dit niveau, zijn zo hi tech en dermate afgemonteerd dat je ook op straat rijdt als een prins. Dat weten we inmiddels, jFrancorchamps-41e kunt het zelfs bijna comfortabel noemen. Maar slim? Al lang niet meer… dat was het twintig pk geleden ook al niet. Maar hier, in hun natuurlijke omgeving, man man man…

Zo verschillend qua aanpak, zo close zijn de resultaten. Beide motoren hangen ramvol met de nieuwste snufjes, zijn ontwikkeld in nauwe samenwerking met regerend en voormalig wereldkampioenen en jagen beide uiteindelijk net zo snel het circuit rond. Het verschil zit ‘m in de rijder en dat is eigenlijk best opvallend. Met het geweld dat deze machines tentoonspreiden voel je je makkelijk meer passagier dan bestuurder en zul je in de machine je meerdere erkennen. Om dan toch te kunnen bepalen dat het echt aan jou ligt en niet aan het materiaal is een berustende gedachte. Of betekent het gewoon dat je met geen van beide hard genoeg kunt gaan om echt verschil te merken?
Beide motoren zijn het vlaggenschip van hun merk en het is echt je eigen keus welke je voorkeur krijgt. Hoe je zitten wilt, wat je voelen wilt, of je überhaupt een voorkeur hebt voor Aziatisch of Europees, noem maar op. Feit is dat de Kawa een stuk (een derde, da’s echt een hoop) minder duur is dan de Duc, dus op punten is de winnaar overduidelijk. Maar ja; niet elke keus wordt reëel gemaakt.

Francorchamps-9