Zoeken

Test: Suzuki GSX-R600 Yoshimura

Nét dat beetje extra

2 mei 2005
Yoshimura
Inhoudsopgave
Test: Suzuki GSX-R600 Yoshimura
Own the racetrack
On the road
Sound of Yoshi
Conclusie
Nakaarten
Technische gegevens

Suzuki GSX-R600

De strijd in de supersport modellen is hevig tussen de verschillende merken, zo ook in de 600cc klasse. Het resultaat hiervan is dat de modellen in deze klasse hevig aan veranderingen onderhevig zijn. Om de paar jaar komen de fabrikanten met nieuwe en - volgens eigen zeggen - nog betere, snellere en lichtere machines. Suzuki doet volop mee in deze “race” met de GSX-R600.

In 1997 werd de GSX-R600 door Suzuki geïntroduceerd. In dat jaar bleef het aantal paardekrachten nog net onder de 100 steken. Bij de eerste update in 1999 werd dit al met 10pk overschreden. In 2001 kwam daar nog eens 5pk bij en stond de motor, volgens fabrieksopgave, op 115pk. Met de snelle veranderingen in de supersport klasse werd het toen wachten op een nieuwe GSX-R600. Deze vernieuwing kwam in 2004. Nieuw frame en uiterlijk, ander remsysteem en vering, modern injectiesysteem en techniek. Dit alles zou moeten staan voor een nog lichtere en krachtige machine dan de 600 al was. In ieder geval om de komende jaren een geduchte concurrent voor de andere merken te kunnen blijven. Voor 2005 zijn er geen veranderingen doorgevoerd, behalve nieuwe kleuren en graphics. Vorig jaar bleef de koplamp branden tijdens het starten en daardoor een extra belasting voor de accu. Bij een nieuwe accu geen probleem, maar bij een oudere accu en in koud weer kan dit wel eens resulteren in moeilijker starten. Bij het nieuwste model gaat bij het starten de koplamp uit om de accu te sparen.

Suzuki GSX-R600Suzuki viert dit jaar het 20-jarig jubileum van de "Gixxer" familie. De GSX-R600 heeft misschien dan pas in 1997 officieel het levenslicht gezien, toch viert ze het feestje mee. Net zoals de 750 is de 600 in gelimiteerde oplage verkrijgbaar als Anniversary uitvoering. De kleursamenstelling van de eerste Gixxer uit 1985, blauwe ketting, andere remschijven en uitlaat, zijn onderdeel van deze speciale uitvoering. Een demper of compleet uitlaatsysteem vervangen is iets wat motoreigenaren graag doen; op de Anniversary versie is dus één van de extra's een Yoshimura uitlaatsysteem. Wil je niet alle extra's die deze uitvoering heeft, maar wel het Yoshimura uitlaatsysteem dan is bij de Suzuki exclusief dealer de GSX-R600 Yoshimura te koop. Naast een ander uiterlijk ook een ander geluid en wat extra paardekrachten.

Suzuki GSX-R600

 Tekst: Edwin Loos
Foto's : Vincent Burger