Zoeken

WSBK Portimao: Toprak wint, Rea crasht

2 oktober 2021
Op het circuit waar Jonathan Rea goede zaken in het kampioenschap had moeten doen heeft Toprak Razgatlioglu zijn kansen op de wereldtitel verdubbeld. De 24-jarige Turk schreef na een verbeten strijd met Scott Redding race 1 op naam en liep daarmee 25 punten uit op Jonathan Rea, die op hoge snelheid onderuit ging en voor de zekerheid naar het medisch centrum werd afgevoerd.

 

Race 1 van het WK Superbike op het circuit van Portimao leek zich te ontpoppen in een zenuwslopend spannende race tussen Toprak Razgatlioglu, Jonathan Rea en Scott Redding ontpoppen, waarbij over en weer werd ingehaald en met name door Toprak meer dan eens de de grenzen van fair play werden overschreden - zonder dat hij daarvoor zou worden bestraft.

Jonathan Rea wist dat hij om zijn kansen op de wereldtitel levend te houden hij hier op 'zijn' Portimao goede zaken zou moeten doen en was er in de openingsfase alles aan gelegen de leiding te nemen in de race, maar Toprak was minstens zo verbeten om Rea op 'zijn' circuit te onttronen. 

Waar Rea het fair speelde ging Toprak meer dan eens over de grens en dikte Rea zelfs een keer haast bijna van de baan. Scott Redding profiteerde van het intense gevecht tussen de twee en nam in de vierde ronde daardoor de leiding in de race, maar werd een ronde later door Rea weer een positie teruggezet. 

Redding op de tweede plaats voor Toprak Razgatlioglu leek een ideale uitgangspositie voor Rea te zijn, maar de 6-voudig wereldkampioen pushte in bocht 15 iets te veel en ging met hoge snelheid over het voorwiel onderuit, en scoorde daarmee zijn derde DNF van het seizoen. 

Rea had ogenschijnlijk geen letsel, maar werd voor de zekerheid wel naar het medisch centrum afgevoerd en zal zich morgenochtend opnieuw moeten melden voordat hij groen licht krijgt om te rijden.

Met Rea uitgeschakeld zou de tweede plaats voor Toprak voldoende zijn geweest om zijn voorsprong in het kampioenschap te verdubbelen, maar in plaats daarvan ging hij voor de volle winst, waardoor de race tot in de allerlaatste ronde spannend bleef. Wat Redding ook probeerde, elke keer als hij aan de leiding lag nam Toprak op agressieve en soms gevaarlijke wijze met uitremmen weer de leiding terug, waar Redding na afloop van de race ook stevig over klaagde.

"Ik wil het geeneens terugzien op tv, het was soms echt veel te gevaarlijk. Als dit zo doorgaat is het wachten totdat het een keer goed mis gaat. Misschien zou ik hetzelfde bij hem terug moeten doen, maar zo zit ik niet in elkaar", zei Redding na afloop van de race.  

Terwijl Toprak en Redding het uitvochten om de winst in de race was op ruime afstand de strijd om de derde en laatste podiumplaats er niet minder om. Acht ronden lang had Leon Haslam de groep achtervolgers aangevoerd, maar werd daarna in een ronde tijd door Loris Baz, Ruben Rinaldi en Alvaro Bautista drie teruggezet, met Michael van der Mark en Andrea Locatelli in zijn kielzog.

In de twaalfde ronde klom Michael van der Mark op naar de vijfde plaats, wist daarna het gat met Bautista en Baz te dichten en leek uitzicht te hebben op het podium, tot hij in de 15e ronde door Locatelli in de hairpin bocht 5 werd aangetikt en samen met de Italiaan onderuit ging - een incident dat na afloop van de race door de wedstrijdleiding zal worden bestudeerd. 

Door de crash van vdMark en Locatelli was de strijd om derde plaats tot Baz en Bautista teruggebracht. Met nog drie ronden te gaan ging Bautista de Franse invaller voor Chaz Davies voorbij en leek het podium niet te kunnen ontgaan, tot hij in de laatste ronde in bocht 15 op exact dezelfde wijze als Rea onderuit zou gaan, wat de derde en laatste podiumplaats aan Loris Baz gaf.

WK Superbike Portimao, uitslag race 1:

Rijder Motor Team Uitslag
1 Toprak Razgatlioglu TUR Yamaha YZF-R1 Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK 20 ronden
2 Scott Redding GBR Ducati Panigale V4R ARUBA.IT Racing - Ducati +0.691
3 Loris Baz FRA Ducati Panigale V4R Team GOELEVEN +10.628
4 Michael Ruben Rinaldi ITA Ducati Panigale V4R ARUBA.IT Racing - Ducati +12.901
5 Leon Haslam GBR Honda CBR1000RR Team HRC +13.305
6 Garrett Gerloff USA Yamaha YZF-R1 GRT Yamaha WorldSBK Junior Team +13.596
7 Axel Bassani ITA Ducati Panigale V4R Motocorsa Racing +26.961
8 Leandro Mercado ARG Honda CBR1000RR MIE Racing Honda Racing +28.826
9 Eugene Laverty GBR BMW M 1000 RR BMW Motorrad WorldSBK Team +29.654
10 Christophe Ponsson FRA Yamaha YZF-R1 Gil Motor Sport-Yamaha +39.061
11 Isaac Vinales SPA Kawasaki ZX-10RR Orelac Racing VendNatura +39.703
12 Samuele Cavalieri ITA Ducati Panigale V4R Barni Racing Team +40.669
13 Tito Rabat SPA Kawasaki ZX-10RR Kawasaki Puccetti Racing +41.275
14 Kohta Nozane JAP Yamaha YZF-R1 GRT Yamaha WorldSBK Junior Team +4.1412
15 Jonas Folger GBR BMW M 1000 RR Bonovo Action Team +52.815
16 Loris Cresson BEL Kawasaki ZX-10RR OUTDO TPR Team Pedercini Racing +52.894
DNF
Alvaro Bautista ESP Honda CBR1000RR Team HRC +1 ronde
Michael van der Mark GBR BMW M 1000 RR BMW Motorrad WorldSBK Team +5 ronden
Andrea Locatelli ITA Yamaha YZF-R1 Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK +6 ronden
Gabriele Ruiu ITA BMW M 1000 RR B-Max Racing Team +12 ronden
Lachlan Epis AUS Kawasaki ZX-10RR OUTDO TPR Team Pedercini Racing +13 ronden
Jonathan Rea GBR Kawasaki ZX-10RR Kawasaki Racing Team WorldSBK +16 ronden
 
 
 
 
 
 
 
 

Tussenstand: 

Rijder Punten
1 Toprak Razgatlioglu TUR 474
2 Jonathan Rea GBR 429
3 Scott Redding GBR 395
4 Ruben Rinaldi ITA 240
5 Andrea Locatelli ITA 227