Zoeken

World Superbikes - Frankrijk: SBK races

Pagina 2

8 oktober 2008
Inhoudsopgave
World Superbikes - Frankrijk: SBK races
Pagina 2

Bayliss wint 50ste WSBK race!

3-titels.jpgNatuurlijk was Troy Bayliss bevrijd van de druk en ging hij in de tweede race voor zijn 50ste overwinning. Maar cadeau kreeg hij die niet want zijn opvolger in het Xerox Ducai team, Noriyuki Haga maakte het hem knap lastig. Wederom was Troy Bayliss het snelste van zijn plek en dook als eerste de eerste bocht in gevolgd door Haga, Nieto, Carlos Checa, Rolfo, Max Biaggi en Ruben Xaus. Ook ditmaal wist Haga zich snel langs Bayliss te werken en leek hij zelfs direct een gat te slaan, Bayliss kwam terug en wist de Santander Yamaha Italia coureur onder druk te zetten. Achter het tweetal had Troy Corser zich intussen naar de derde plaats weten te werken door onder andere Carlos Checa achter zich te laten. De Spanjaard leek alweer met problemen te kampen.

Op ongeveer een derde van de race begon het op een deel van het circuit wat te regenen wat Haga ded besluiten wat van het gas te gaan. Dat boodt Bayliss en Corser de kans weer de aansluiting te vinden en Bayliss ging Haga zelfs weer voorbij. Toen Haga eenmaal in zag dat het wel meeviel ging het tempo weer omhoog en in no time lag Haga weer aan de leiding. Maar Bayliss klampte nu aan bij de Japanner en zette hem in het laatste del van de race nog behoorlijk onder druk. Enkele malen wist Bayliss zijn machine voor die van Haga te plaatsen, maar die pareerde iedere aanval van de kersverse wereldkampioen. Tot in de voorlaatste ronde Bayliss tóch zijn Xerox Ducati 1098 langs de Santander Yamaha Italia R1 wist te sturen. Hij pakte zelfs een kleine voorsprong en schreef zijn 50ste Worl Superbike overwinning op zijn naam.

Bayliss.jpg
Troy Bayliss vierde zijn kampioenschap wel met een overwinning! Grondspeling van de Ducati 1098 houdt niet over.

MC-thanx.jpgTroy Bayliss:
Ik ben ontzettend blij dat ik mijn derde wereldtitel heb gewonnen en dat ik kan zeggen dat ik dat heb gedaan op drie verschillende generaties Ducati Superbikes. Ik wil het hele team, dat zo hard gewerkt heeft en veel vertrouwen in me schonk, bedanken. Samen hebben we dit seizoen een grote prestatie geleverd. De laatste jaren met Ducati, sinds 2000, zijn een grote ervaring voor me geweest. Het hele jaar bestond uit 'up & downs' waarbij verschillende coureurs constant snel bleven. Vanaf halverwege het seizoen kregen we meer vertrouwen en ja, er was veel druk maar ik heb gedaan wat ik gezegd heb. Ik wilde echt graag winnen op drie verschilende Superbike Ducati's.Het is gewoon een fantastisch gevoel. Nu ik de titel heb veiliggesteld kijk ik uit naar het genieten van de laatste wedstrijd op het compleet nieuwe circuit van Portimão waar ik hoop het seizoen met een goede klassering af te sluiten!

 Bayliss-team.jpg 

Bayliss_helm.jpgNaast 50 World Superbike overwinningen kan Troy Bayliss ook trots zijn op zijn 92 podiumplaatsen en 25 poleposities.

Landgenoot Troy Corser zat al die tijd eerste rang en zag het allemaal gebeuren, hij legde beslag op de laatste plaats van het podium terwijl Carlos Checa zo halverwege de race de aansluiting verloren had met de top drie. Hij werd eenzaam vierde.

Carlos Checa:
De tweede race was wat beter, hoewel we bij het uitkomen van de krappere bochten een stabiliteitsprobleem met de achterkant hadden. Het kostte me zo'n drietiende van een seconde per ronde en tegen het eind van de race wist ik dat ik niet meer voor het podium kon gaan.

MC-Bayliss_trofee.jpgDe Sterilgarda Ducati mannen Xaus en Biaggi vonden elkaar weer eens in deze race en streden een harde strijd die ditmaal werd gewonnen door Xaus, hij pakte de vijfde plaats. Yukio Kagayama wist zijn teamgenoot Fonsi Nieto - behoorlijk teruggevallen - te verslaan en werd zevende. Derde Alstare Suzuki coureur Max Neukirchner pakte enigzins teleurstellend - vorig jaar streed hij nog mee voor het podium - de negende plaats. Ook in deze tweede race zat Roberto Rolfo er in het begin weer goed bij maar zakte tijdens de race ook weer terug en werd tiende. Michel Fabrizio kreeg in deze race te maken met technische problemen en kwam niet verder dan een veertiende plaats. Martin Bauer, de invaller voor Ryuichi Kiyonari, kwam in de eerste race - eveneens door een verkeerde banden keuze - tot een zeventiende plaats en in de tweede race kwam hij jammer genoeg ten val. Kenan Sofuoglu had nog veel last van zijn val op Vallelunga en miste in de tweede race kracht.

Martin Bauer:
Ik had er aan het begin van de tweede race, nadat we voor de eerste race de verkeerde bandenkeuze hadden gemaakt, echt vertrouwen in. Ik zat in de tweede race achter Kenan en hij ging wat wijd door de eerste rechterbocht. Ik ging binnendoor, maar in de bocht raakte ik de voorkant kwijt en toen was het voorbij. We waren voor een hardere voorband gegaan en misschien was dat het probleem. Het is jammer dat we tijdens de trainingen niet wat meer droge ronden hebben kunnen rijden, teneinde een betere set-up te vinden. Toch heb ik van mijn weekend genoten - het was geweldig om met zo'n professioneel team te werken en ik wil hen bedanken voor hun werk en ik wil ook alle anderen bedanken die het mogelijk hebben gemaakt.

Kenan Sofuoglu:
Voorafgaand aan het weekend was ik er nog helemaal niet zeker van of ik, gezien de hoeveelheid kneuzingen die ik in Vallelunga had opgelopen, zou kunnen rijden. Na de eerste race was het nog niet eens zozeer de pijn, maar ik was zó moe en daardoor had ik geen energie voor de tweede race. Ik heb nu een maand om te herstellen en ik wil het seizoen in Portugal goed afsluiten.

podium2.jpg
Zo, overwinning nr. 50 is binnen voor Troy Bayliss. Toch jammer dat hij stopt.

Uitslag race 2 Magny-Cours - World Superbikes:

1. Troy Bayliss - AUS Ducati Xerox  38 min. 33.579 sec
2. Noriyuki Haga - JPN Yamaha Motor Italia +0.909 sec
3. Troy Corser - AUS Yamaha Motor Italia +2.966 secs
4. Carlos Checa - ESP Hannspree Ten Kate Honda +7.175 sec
5. Ruben Xaus - ESP Sterilgarda Go Eleven +12.822 sec
6. Max Biaggi - ITA Sterilgarda Go Eleven +13.004 sec
7. Yukio Kagayama - JPN Alstare Suzuki +18.876 sec
8. Fonsi Nieto - ESP Alstare Suzuki +19.512 sec
9. Max Neukirchner - GER Alstare Suzuki +19.627 sec
10. Roberto Rolfo - ITA Hannspree Honda Althea +21.425 sec
11. Lorenzo Lanzi - ITA RG Racing +25.133 sec
12. Gregorio Lavilla - ESP Ventaxia VK Honda +30.538 sec
13. Jakub Smrz - CZE Guandalini Racing by Grifo's +35.344 sec
14. Michel Fabrizio - ITA Ducati Xerox +38.453 sec
15. Chris Walker - GBR Ventaxia VK Honda +40.008 sec
16. Shinichi Nakatomi - JPN YZF Yamaha  +40.802 sec
17. Ayrton Badovini - ITA Team Pedercini +46.941 sec
18. Makoto Tamada - JPN PSG-1 Kawasaki Corse +50.172 sec
19. Kenan Sofuoglu - TUR Hannspree Ten Kate Honda +58.616 sec
20. Regis Laconi - FRA PSG-1 Kawasaki Corse +1 min. 00.422 sec
21. Ivan SIlva - ESP D.F. Racing +1 min. 02.852 sec
22. Shuhei Aoyama - JPN Alto Evolution Honda +1 min. 21.378 sec
23. Vittorio Iannuzzo - ITA Team Pedercini +1 min. 32.289 sec

Niet geklassifiseerd:

24. Karl Muggeridge - AUS D.F. Racing
25. Christian Zaiser - AUT Grillini PBR Team
26. David Checa - ESP Yamaha France Ipone GMT 94
27. Sebastien Gimbert - FRA Yamaha France Ipone GMT 94
28. Martin Bauer - AUT Hannspree Ten Kate Honda

Volgende wedstrijd: Portimão, Portugal, 02 november!

Foto's: worldsbk/ducaticorsepress