Zoeken

World Superbikes - Assen: SBK races

Pagina 2

1 mei 2008
Inhoudsopgave
World Superbikes - Assen: SBK races
Pagina 2

Troy Bayliss pakt weer een dubbel!

De tweede race verliep totaal anders dan de eerste, maar leverde wel dezelfde winnaar op. Troy Bayliss nam net als in de eerste race de leiding, nu gevolgd door Ruben Xaus, Noriyuki Haga, Troy Corser, de drie Alstare Suzuki's (Nieto, Neukirchner en Kagayama), Carlos Checa, de twee Kawasaki's van Tamada en Laconi plus Max BIaggi. Al in de tweede ronde dook Haga in Meeuwenmeer langs zijn tegenstander die hij er in de eerste race nog af reed, Ruben Xaus, en meteen zette de Japanner druk op de Australische ketel. Een ronde later werd de 'lange' Catalaan ook gepasseerd door Troy Corser die hem een plek terug verwees in de snelle knik tussen Hoge Heide en de Ramshoek.

Alstare-SoezenMax Neukirchner zette maar weer een keer een snelle ronde en pakte, nadat hij al zijn teamgenoot Nieto was gepasseerd, zowel Xaus als Corser aan de binnenkant bij het aanremmen van de Geert Timmer; strakke actie van de Duitser! Een ronde later probeerde hij hetzelfde bij Haga, maar die stonk er niet in. De Japanner was uit op bloed, dat van tegenstander/collega Troy Bayliss.

Net als in race één leek ook het begin van deze tweede race op een Supersport race warbij het veld rondenlang dicht bij elkaar bleef. Pas na zo'n zeven ronden tekende zich een kopgroep van drie coureurs af met op Troy Bayliss aan de leiding gevolgd door Noriyuki Haga en Max Neukirchner. Daarachter waren het Ruben Xaus, Yukio Kagayama, Troy Corser, Carlos Checa, Fonsi Nieto en Ryuichi Kiyonari. Makoto Tamada volgde op een tiende plaats terwijl zijn teamgenoot Régis Laconi in gevecht was met Max Biaggi, Jakub Smrz, Gregorio Lavilla en Karl Muggeridge.
Carlos Checa, net als in race één bezig aan een opmars, verschalkte Troy Corser bij het aanremmen van de Geert Timmer, een populaire plek van de Madrileen. Teamgenoot Kiyonari was minder gelukkig, hij zat er goed bij maar moest vanwege problemen met de HANNspree Ten Kate Honda opgeven.

Ryuichi Kiyonari:
De bevestiging van mijn stuurdemper is afgebroken tijdens de race waardoor ik helaas de race moest staken. Ik weet niet waarom het opeens kon gebeuren, maar het is natuurlijk een vervelende manier om de race zo te eindigen. Met mijn stijl van rijden gebruik ik te veel van mijn voorband waardoor ik grip verlies en mijn rondetijden niet constant kan houden. Voor de tweede race heb ik een andere voorband gebruikt en heb ik zelfs mijn snelste rondetijd kunnen realiseren. Iedere keer dat ik de box uit rij ga ik de potentie van de machine steeds beter te begrijpen. De afstelling was goed, daar wil ik mijn monteurs nog voor bedanken, ik hoop alleen dat ik volgende keer wat minder pech heb.

Middenveld
Strijd in het middenveld tussen Biaggi (3), Laconi (55), Sofuoglu (54) en Lavilla (deels verscholen).

Niet opgeven deed Ruben Xaus. Hij ging weer te keer zoals we dat van hem gewend zijn en kwam duidelijk dichterbij aan het leidende drietal. Ook Carlos Checa kwam dichterbij maar dan aan Yukio Kagayama, tot het moment dat beiden meosten reemen voor de Geert Timmer waar Checa er natuurlijk langs ging.

Met nog tien ronden te gaan was de aansluiting een feit en was er een kopgroep van vier ontstaan. Dát duurde echter niet lang want wederom versnelde Troy Bayliss, alleen wist nu Noriyuki Haga in zijn spoor te blijven en dus waren het nu twee duo's. Haga zat Bayliss op zijn nek terwijl Neukirchner moest oppassen voor Xaus. Dat het hard ging bleek wel uit het feit dat er nog steeds in de 1' 39 werd gereden door de koplopers.

Bayliss-Haga3
De strijd tussen Troy Bayliss (21) en Noriyuki Haga (41) was hevig, maar eerlijk.  

Vijf ronden voor het einde leek de strijd dan gestreden en verloor Haga terrein op de leider in de race. Die reed even daarvoor met een 1'  39.562 nog de snelste ronde in de race en de kleine Japanner had geen antwoord. Max Neukirchner bezweek onder de druk van Ruben Xaus die er in de Stekkenwal bij de Duitser 'onderdoor kwam' en Carlos Checa, die Yukio Kagayama gelost had, werd een nieuwe bedreiging voor de Alstare Suzuki coureur. Bayliss-Haga2Uitkijken deed Neukirchner dan misschien wel. hij kon niet voorkomen dat hij op exact dezelfde 'favoriete' plek van Checa wederom voorbij werd gestoken.

Met de eindstreep in zicht maakte het publiek op het TT-circuit van Assen zich op voor een 'Grande Finale' tussen Troy Bayliss en Noriyuki Haga. Toen Bayliss voor het eerst op Assen reed was hij eveneens in een gevecht verwikkeld met de Japanner. Die won toen en even leek het er op dat dit zich zou herhalen. Haga deed er alles aan om te winnen maar kwam op de finishlijn zo'n 8 honderdsten van een seconde te kort voor de winst.

Troy Bayliss:
Ik ben natuurlijk zeer blij, het was een ongelooflijk weekend. Dit was de laatste keer dat ik in de World Superbikes reed op Assen. De eerste keer was ik in gevecht met Nori (Haga; red.) en nu dit jaar weer. Die eerste keer won hij en dus past het wel aan mijn laatste bezoek aan deze baan dat ik hem kon verslaan. Het ging het hele weekend goed en we waren in staat de pole te pakken. Daarna startte ik in beide races goed. Ik vind dat ik momenteel voor het beste team in de paddock rijd dus wederom dank aan de jongens, het Xerox Ducati Team, voor hun harde werken. We gaan naar Monza met 50 extra punten in de zak.

Noriyuki Haga:
Toen ik Ruben passeerde raakte ik hem en vielen we. In de tweede race heb ik de hele race de druk groot gehouden en toen ik Bayliss volgde probeerde hij tegen het eind weg te komen. Maar ik kon bij hem blijven en kwam zelfs weer in zijn achterwiel. Ik volgde, wachtend om te kijken waar ik kon passeren. Maar in de laatste ronden reed hij scherpe lijnen en had een goede acceleratie. Ik ben teleurgesteld in de eerste race en tevreden met de tweede, maar niet tevreden genoeg.
Op ruim 6 seconden kwam Carlos Checa, die en passant zijn landgenoot Ruben Xaus nog was gepasseerd en daarbij verontschuldigend zijn hand opstak, als derde over de streep en de Spanjaard scoorde zo zijn tweede podium van de dag.

Carlos Checa:
Ik ben zeer tevreden met de resultaten die ik heb behaald. Het was wel even wennen om zo dicht achter Neukirchner te rijden in de eerste race na het incident in Valencia en ik ben ook erg voorzichtig geweest met mijn inhaalpoging. Toen ik hem uiteindelijk achter me had gelaten en de tweede plaats overnam, had Troy Bayliss al een grote voorsprong en was het onmogelijk om dichter bij hem te komen. Het was mijn doel om vandaag in beide races vlak bij Troy te komen. Maar hij was gewoon te sterk op deze baan.

Checa
Carlos Checa deed goede zaken in Assen en neemt de tweede plaats in de tussenstand over van Fonsi Nieto. 


Max Neukirchner sloot een prima weekend af met een vijfde plaats, ruim vóór teamgenoot Yukio Kagayama.

Max Neukirchner:
De eerste race was fantastisch, zowel de race als het resultaat. Ik zat er goed bij en voelde me prima in de kopgroep. Ik had wat kleine problemen met twee rechterbochten en misschien kwam het omdat ik de achterrem teveel gebruikte waardoor er wat beweging zat in de voorkant. In de tweede race heb ik waarschijnlijk de voorrem te veel gebruikt en na tien ronden had ik veel problemen met de grip in de snelle bochten. Dus in plaats van druk uitoefenen besloot ik om op veilig te gaan en zoveel punten als mogelijk te scoren.

Nieto-Kiyo-TamGregorio Lavilla behaalde zijn beste klassering sinds zijn terugkeer in het World Superbike kampioenschap door zevende te worden. De top tien werd volgemaakt door Jakub Smrz, Makoto Tamada en Troy Corser. De laatste punten werden verzameld door Fonsi Nieto, die niet zo'n best weekend kende en terugviel van de tweede naar de vierde plaats in de tussenstand, Max Biaggi, Karl Muggeridge, Roberto Rolfo en Shinichi Nakatomi. Fabricom MCT Racing coureur Arie Vos kwam niet zo goed uit de verf als in de eerste race. Hij was lange tijd in gevecht met Loic Napoleone maar kwam met de witte Ducati 1098 RS uiteindelijk roemloos als laatste over de eindstreep.

Arie Vos:
Het was erg zwaar. Ik heb gegeven wat ik kon. Meer dan dit is er volgens mij niet uit te halen. Iedereen heeft er keihard voor gewerkt. De monteurs zijn twee keer tot laat doorgegaan. Daar ben ik ze erg dankbaar voor.

Podium-race2Voor Michel Fabrizio was het een weekend om snel te vergeten, ook in deze tweede race kwam hij, net als Luca Morelli en Ryuichi Kiyonari, niet aan de finish. Fabrizio keerde direct terug naar Italië waar hij in de Villa Serena kliniek te Forli een operatie aan zijn rechter onderarm onderging (uitgevoerd door dr. Giorgio Gondolini), omdat hij net als vele andere coureurs (zoals laatst Jorge Lorenzo) al geruime tijd last heeft van het 'flexor muscle compartment syndroom'. De operatie was een succes, Michel Fabrizio hield er slechts 26 hechtingen aan over. Hij zal nu fysio behandelingen ondergaan om zo snel mogelijk weer fit te worden en te kunnen rijden tijdens de volgende wedstrijd op 11 mei op Monza.

Voor de volledige uitslag: Klik.

Voor de tussenstand in het kampioenschap: Klik.

Volgende wedstrijd: Monza, Italië, 11 mei!

Foto's: ducaticorsepress/alstaresuzuki/yamaharacing