Zoeken

World Superbikes - Assen: een vooruitblik

Pagina 3

27 april 2007
Inhoudsopgave
World Superbikes - Assen: een vooruitblik
Pagina 2
Pagina 3
Pagina 4
Pagina 5

Supersport

Kenan wijst iedereen de weg.

Na vier races is één ding duidelijk, Kenan Sofuoglu rijdt zéér sterk! Een beetje geholpen door de valpartijen van teamgenoot Sébastien Charpentier (twee maal!), Kevin Curtain (twee maal!), Broc Parkes, Fabien Foret, Katsuaki Fujiwara en Robbin Harms maar met geluk vaart niemand wel. En je moet er tenslotte zelf ook op blijven zitten. Als je dan óók nog eens (met enige regelmaat) weet te winnen, dan ga je aan de leiding in de tussenstand om het wereldkampioenschap.

Kenan Sofuoglu:

Ik voel me nog steeds lekker over het resultaat in Valencia en ik wil het team nogmaals bedanken voor het harde werk dat nodig was om te winnen. Ik richt me op de toekomst en ik wil gewoon goede, constante resultaten blijven behalen voor het team. Deze race is belangrijk want het is de thuisrace van Ten Kate. Ik won hier vorig jaar dus ik voel me zeker op het circuit. Ik weet echter dat er van alles kan gebeuren, dus ik ga er gewoon goed voor zitten en me concentreren op het binnenhalen van punten.

Sofuoglu staat 44 punten "los" van Fabien Foret die op de tweede plaats staat met 51 punten. Foret wist verrassend de tweede race op Phllip Island te winnen met de nieuwe Kawasaki ZX-6RR. Je kunt ook een fors aantal plaatsen winnen in die tussenstand door een derde plek te scoren, zoals Gianluca Nannelli deed op Valencia die daardoor zeven plaatsen wist te stijgen! De schuiver van wereldkampioen Charpentier op het Losail circuit van Qatar leek onschuldig maar zorgde er wel voor dat hij niet geheel fit aan de start stond op Phillip Island, Australië, hij pakte daar overigens wél een vierde plaats. Door op Donington Park wéér te vallen verergerde zijn blessure en kwam hij niet aan de start op zowel Donington als Valencia. Inmiddels is heeft Sébastien Charpentier, sinds zijn crash in de vrije training op Donington Park drie weken geleden, een intensief revalidatie programma gevolgd. Hij is goed hersteld van zijn bekken en stuitbeen blessures en kijkt er naar uit om weer terug te keren.

Sébastien Charpentier:

Ik voel me een stuk beter en ik ga helemaal fris naar Assen. Ik ben vastberaden om weer vooraan mee te strijden en ik wil het begin van het seizoen helemaal vergeten en me concentreren op de toekomst. Het kampioenschap is lang en ik ga alles geven om de titel alsnog te winnen.

Het HANNspree Ten Kate team komt op Assen overigens met drie rijders in actie! Naast Kenan Sofuoglu en Sébastien Charpentier komt ook Andrew Pitt in actie voor het succesvolle team uit Nieuw-Leusen. HANNspree Ten Kate Honda nam de beslissing om met een driemans team te gaan rijden na Pitt’s indrukwekkende prestatie op Valencia, Spanje. De Australiër kwam als tweede over de finish achter Sofuoglu en zorgde zo voor een spectaculaire één-twee voor het team. Pitt zal de twee permanente rijders kunnen helpen in de continue ontwikkeling van de nieuwe Honda CBR600RR.

Andrew Pitt: :

Ik ben erg blij dat ik weer voor HANNspree Ten Kate Honda mag rijden. Ik heb het geweldig naar mijn zin gehad in Valencia en ik had het gevoel goed samen te werken met de jongens, dus het is een eer gevraagd te worden om in Assen te rijden. Ik begrijp hoe belangrijk deze race voor het team is dus ik ga echt mijn best doen – laten we hopen dat het nog wat beter kunnen doen dan op Valencia en een complete HANNspree Ten Kate bezetting op het podium zien!

De "groenen" doen weer mee dit seizoen.

Tweede man in de tussenstand Fabien Foret doet het bijzonder goed dit seizoen. Met twee vierde plaatsen en een overwinning is de Fransman helemaal terug na een belabberd 2006 seizoen waarin hij begon op een Alstare Engineerd Suzuki bij de Superbikes, maar na 14 races mocht vertrekken. Hij reed nog twee races bij de Supersports waar hij op de Lausitzring een fraaie derde plaats behaalde als vervanger voor de geblesseerde Broc Parkes. De nieuwe Kawasaki ZX-6RR doet het eveneens goed in de handen van collega Pere Riba en Davide Giugliano. Riba behaalde tot nu een vijfde, zesde en vijftiende plek maar had in Spanje, volgens eigen zeggen, op het podium kunnen komen. Davide Giugliano werd vorig seizoen derde in het EK Superstock 600 en komt uit voor het Lightspeed team. Hij had een wat moeilijke start met een 20ste plaats in Qatar en een technisch probleem in Australië, maar pakte een mooie zesde plek op Donington en werd twaalfde op Valencia.

Davide Giugliano presteert goed in zijn "rookie" jaar.

Ook Katsuaki Fujiwara komt na een slecht 2006 seizoen sterk voor de dag op de Althea-Honda en wist al tweemaal een derde podiumplek te scoren plus een vijfde plek. Jammer genoeg raakte ook hij betrokken bij de val van Riba op Valencia, maar op Assen zal hij er zeker bij zitten. Nog een Honda coureur die al mooie dingen heeft laten zien is de Deen Robbin Harms. Wederom uitkomend voor het Stiggy Motorsport team, maar zonder sponsor DarkDog, pakte hij een fraaie tweede plaats achter Sofuoglu op Donington. Teamgenoot Yoann Tiberio is momenteel geen schim van het talent dat in 2006 de race op Monza wist te winnen en zevende werd in de eindstand. Sinds zijn overstap lijkt hij wat weg te zakken en het is te hopen dat hij (op Assen?) de stijgende lijn weer te pakken weet te krijgen.

De Nederlandse wildcard coureurs.

En wat gaan de Nederlanders doen? Ja, Nederlanders want buiten vaste deelnemer Barry Veneman (Pioneer Hoegee Suzuki) doen ook Arie Vos (Hanns-G J&E Sport TKR Honda), Joan Veijer(Duntep Racing Team) en Ghisbert van Ginhoven(Fabricom-MCT Racing Ducati) proberen punten te pakken op de Drentse hei. Barry Veneman had tijdens de teampresentatie aangegeven voor top-5 klasseringen te willen strijden. Maar die verdomde pechduivel wil niet van wijken weten! Met een negende, een achtste, een veertiende en een DNF zijn de eerste vier wedstrijden moeilijk verlopen.

Qatar verliep moeizaam en Phillip Island viel wat tegen, gezien de goede rasultaten tijdens de Pirelli bandentest in januari. Maar het zit er in! Dat liet Barry zien op Donington Park waar hij in de race was voor plek vijf maar jammer genoeg een (onschuldig) schuivertje had en uiteindelijk veertiende werd. Ook op Valencia zat Barry er goed bij tot aan de laatste ronde, toen liet de techniek hem in de steek en moest opgeven. Laten we hopen dat de pechduivel zélf een keer pech krijgt en Barry op Assen vrijuit kan rijden, hij verdiend het.

Alle Nederlandse deelnemende coureurs op een rij.