Zoeken

WK Superbike Qatar: eerste winst voor Jonathan Rea

3 november 2017
Negen jaar heeft ‘ie er op moeten wachten, maar Jonathan Rea heeft eindelijk het circuit van Qatar van z’n bucketlist afgevinkt. De 30-jarige Noord-Ier won de eerste race onder de lampen met overmacht en finishte vijf seconden voor Chaz Davies, die daarmee zijn tweede plaats in het kampioenschap heeft verstevigd. Marco Melandri maakte het podium compleet.

Voorwielgrip, of beter gezegd het ontbreken van voorwielgrip, was bepalend voor het verloop van de eerste race van het WK Superbike in Qatar, dat de laatste jaren net als de MotoGP bij avondlicht wordt verreden. Andreaozzi, Torres, Michael van der Mark, Rafaela de Rosa en Alex Lowes gingen allen over het voorwiel onderuit, de Brit zelfs twee keer, nagenoeg de rest van het startveld had gedurende race minstens een of twee bijna momenten gehad.

Nagenoeg, want één coureur leek totaal geen hinder te hebben van de weinige grip, die met name het remmen en insturen opspeelde. Jonathan Rea had zich enkele uren eerder al verzekerd van de pole position en nam bij het doven van het rode licht meteen kopstart in de race, om daarna ontzettend relaxt en onbedreigd op zijn vijftiende overwinning van het seizoen af te stevenen.

Achter de Noord-Ier, die nog nooit eerder had gewonnen op dit circuit, ontstond in de openingsfase een spannend gevecht om de tweede plaats tussen Tom Sykes, Alex Lowes en Chaz Davies. Sykes schoof bij de start van de derde plaats op de grid door naar de tweede plaats, voor Alex Lowes die zich op de tweede plaats had gekwalificeerd, terwijl de vanaf de achtste plaats gestarte Chaz Davies in de tweede ronde al bijna in het achterwiel van de Britse Yamaha coureur zat.

Sykes kreeg echter al vroeg in de race issues met grip aan de achterkant, viel daardoor terug naar de zesde plaats en kwam zelfs onder druk van Michael van der Mark te staan, tot de Rotterdammer over het voorwiel onderuit ging. In de vierde ronde was Davies al opgeklommen naar de tweede plaats, terwijl Alex Lowes zelfs onder druk van Xavi Fores kwam te staan, tot de Spaanse Barni Ducati coureur op het rechte stuk vanwege een technisch probleem ver terugviel. 

Alex Lowes wist zich lange tijd te handhaven op de derde plek, tot ook hij in de elfde ronde over het voorwiel onderuit gleed. De Yamaha coureur wist nog wel z’n race te vervolgen op de vijftiende en laatste plaats, om enkele ronden later opnieuw over het voorwiel onderuit te gaan. 

Met het wegvallen van Fores en Lowes was Tom Sykes weer opgeklommen naar de vierde plaats, maar dat was gerekend buiten de twee coureurs uit het  Milwaukee Aprilia Team die een ijzersterke race reden en de Brit in de slotfase voorbij wisten te gaan. 

WK Superbike Qatar, uitslag race 1:

Pos Rijder Nat Team Motor Race
1 Jonathan Rea GBR Kawasaki Racing Team Kawasaki ZX-10RR 17 ronden
2 Chaz Davies GBR Aruba.it Racing - Duati Ducati Panigale R 4.944
3 Marco Melandri ITA Aruba.it Racing - Duati Ducati Panigale R 10.405
4 Eugene Laverty GBR Milwaukee Aprilia Aprilia RSV4 RF 12.052
5 Lorenzo Savadori ITA Milwaukee Aprilia Aprilia RSV4 RF 12.339
6 Tom Sykes GBR Kawasaki Racing Team Kawasaki ZX-10RR 15.587
7 Jordi Torres ESP Althea BMW Racing Team BMW S1000RR 16.789
8 Sylvain Guintoli FRA Kawasaki Puccetti Racing Kawasaki ZX-10RR 17.869
9 Leon Camier GBR MV Agusta Reparto Corse MV Agusta F4 18.494
10 Román Ramos ESP Team Kawasaki Go Eleven Kawasaki ZX-10RR 22.660
11 Jeremy Guarnoni FRA Pedercini Racing SC-Project Kawasaki ZX-10RR 36.011
12 Jake Gagne USA Red Bull Honda World Superbike Team Honda CBR1000RR 38.237
13 Roberto Rolfo ITA Grillini Racing Team Kawasaki ZX-10RR 49.659
14 Ondrej Jezek CZE Grillini Racing Team Kawasaki ZX-10RR 50.079
DNF
Alex Lowes GBR Pata Yamaha Official WorldSBK Team Yamaha YZF-R1 2 ronden
Xavi Forés ESP BARNI Racing Team Ducati Panigale R 7 ronden
Rafaele de Rosa ITA Althea BMW Racing Team BMW S1000RR 7 ronden
Michael van der Mark NED Pata Yamaha Official WorldSBK Team Yamaha YZF-R1 11 ronden
Davide Giugliano ITA Red Bull Honda World Superbike Team Honda CBR1000RR 12 ronden
Alessandro Andreozzi ITA Guandalini Racing Yamaha YZF-R1 14 ronden

 

Tussenstand:

Pos Rijder Nat
1 Jonathan Rea GBR 531
2 Tom Sykes GBR 383
3 Chaz Davies GBR 373
4 Marco Melandri ITA 317
5 Alex Lowes GBR 226
6 Michael van der Mark NED 210