WK Superbike Qatar: dubbel voor Rea, net geen podium voor vd Mark

4 november 2017
Jonathan Rea het 2017 seizoen in stijl afgesloten afgesloten. De drievoudig Superbike wereldkampioen schreef ook de tweede race in Qatar op naam en heeft daarmee niet alleen met 16 overwinningen in een seizoen een nieuw record gezet, maar ook met 556 punten in de eindstand het record van Colin Edwards uit 2002 gebroken.

De tweede en tevens afsluitende race van het enerverende 2017 seizoen was opnieuw niemand opgewassen tegen een ontketende Jonathan Rea. De Noord-Ier moest voor de achtste keer dit seizoen de tweede race beginnen vanaf de 9e plaats op de grid vanwege de omgekeerde startvolgorde, maar liet in Qatar opnieuw zien dat die regel eigenlijk helemaal geen zin heeft.

In de tweede ronde had Rea zich al opgereden naar de tweede plaats, achter Chaz Davies die  een bliksemstart had gehad en vanaf de achtste plaats op de grid al na enkele bochten de leiding in de race in handen had. Dat was niet geheel volgens het plan van Tom Sykes, die vanaf de eerste rij was gestart en minstens 10 punten meer dan Davies zou moeten scoren om de tweede plaats in het kampioenschap veilig te stellen.

Aan het eind van de tweede ronde werd Sykes echter door z’n teamgenoot ingehaald en nog geen twee minuten later was het drama voor de Brit compleet toen hij over het voorwiel onderuit schoof en zijn eerste DNF van het seizoen bijschreef.

Met zevenmijlslaarzen reed Rea naar Davies toe en kreeg de leiding in de vierde ronde in de schoot nadat de Ducati coureur uit Wales in bocht 8 met meer geluk dan wijsheid een highsider wist te voorkomen, maar wel de leiding in de race verloor.

Even leek de Ducati coureur zich te kunnen hervatten, maar Rea wist het tempo van Davies te pareren en zijn voorsprong op een comfortabele twee seconden te houden. Davies leek zelfs onder druk van de sterk rijdende Michael van der Mark te komen staan, maar de Rotterdammer kwam nooit écht dicht in de buurt om een aanval te kunnen doen en zag in de slotfase het podium aan z’n neus voorbij gaan toen hij door z’n teamgenoot werd ingehaald.

Met een voorsprong van twee seconden schreef Jonathan Rea zijn zestiende overwinning van het seizoen bij, met Chaz Davies en Alex Lowes naast hem op het podium, en heeft daarmee op indrukwekkende wijze het 2017 seizoen afgesloten. Geen coureur was in de geschiedenis van het WK Superbike zó dominant als Jonathan Rea dit jaar. Met zes pole positions, zes dubbeloverwinningen - zestien overwinningen in totaal en veertien snelste raceronden heeft Jonathan Rea nieuwe records gezet.