WK Superbike Phillip Island: uitslag race 1

26 februari 2012
Max Biaggi heeft de openingsrace van het 2012 WK Superbike kampioenschap op Phillip Island op naam weten te schrijven. De Aprilia coureur kreeg de overwinning in de schoot geworpen, nadat vroeg in de race Carlos Checa in leidende positie met een highsider van zijn 1198R Ducati werd geworpen.

Max_Biaggi_ApriliaRacing

De Romeinse Keizer, die vanaf de tweede startplaats aan de 22 ronden durende race had mogen beginnen, had een goede start en dook als tweede de eerste bocht in, achter Tom Sykes die voor de derde keer in zijn carriere van de pole position had mogen starten. Terwijl Sykes meteen een klein gaatje leek te slaan wist Carlos Checa bij het insturen van de Honda Hairpin de tweede plaats van Biaggi over te nemen.

Twee ronden lang mocht Sykes het veld aanvoeren, waarna bij het opkomen van het rechte stuk Checa de leiding van de Brit wist over te nemen. Een ronde wist ook Biaggi de Kawasaki coureur op topsnelheid te passeren, om daarna snel het achterwiel van de wereldkampioen op te zoeken.

Met rasse schreden nam het duo afstand van de rest van het veld, maar in de zesde ronde ging het mis met Carlos Checa, die in de laatste bocht voor start-finish zijn Ducati net iets teveel pushte en dat met een keiharde highsider moest bezuren. Hierdoor kreeg Biaggi de leiding in de race, en wist deze tot de streep tot ruim zeven seconden uit te bouwen.

Waar de strijd om de overwinning snel was gestreden ontstond een spannend gevecht om de resterende podiumplaatsen tussen Sykes, Guintoli, Melandri en Smrz. Lange tijd leek Sykes aanspraak op het podium te kunnen maken, maar halverwege de  wedstrijd moest Sykes het tempo laten zakken en zag achtereenvolgens Guintoli en Melandri langszij komen.

Terwijl Max Biaggi ruim afstand van het veld had genomen wist Melandri met nog vijf ronden te gaan de tweede plaats van Guintoli over te nemen, en daarmee in zijn eerste race voor BMW de S1000RR op het podium neer te zetten.  De derde en laatste podiumplaats ging naar Guintoli, die op de streep maar enkele tienden op de voormalig MotoGP coureur moest toegeven. Tom Sykes en Jakub Smrz maakten de top 5 compleet.