WK Superbike Magny Cours: geen maat op Tom Sykes

6 oktober 2013
Op indrukwekkende wijze heeft Tom Sykes zijn leiding in het WK Superbike versterkt. De Kawasaki fabriekscoureur was het voorlaatste raceweekend van het seizoen in Magny Cours een maat te groot voor beide Aprilia fabriekscoureurs Guintoli en Laverty, die in beide wedstrijden de resterende podiumplaatsen onderling verdeelden.

Tom Sykes_Magny_Cours_2013

De voorlaatste wedstrijd van het 2013 seizoen vond plaats op het circuit van Magny Cours nabij het Franse Nevers. Tom Sykes was er alles aan gelegen om het raceweekend anders te laten verlopen dan het afgelopen jaar, toen met een miniem verschil van een halve punt de wereldtitel naar Max Biaggi was gegaan. (Magny Cours was in 2012 de laatste wedstrijd van het seizoen, red.)

Het hele weekend was er dan ook geen maat op de Britse Kawasaki coureur geweest, op zaterdag had Sykes zijn achtste Tiscot horloge aan zijn al niet te misselijke collectie toegevoegd door de deels natte Superpole voor zich op te eisen, en ook in de twee wedstrijden, die allebei met de rode vlag vroegtijdig werden afgevlagd, was Sykes duidelijk een maat te groot voor de rest van het veld.

In de eerste race wist de Fransman Sylvain Guintoli, die lange tijd aan de leiding van het wereldkampioenschap stond, voor eigen publiek nog enigszins in de buurt van de ontketende Sykes te blijven, met ruim daarachter teamgenoot Eugene Laverty op een eenzame derde plaats. Davide Giugliano en Marco Melandri reden op afstand op de vierde en vijfde plaats, Na negentien ronden werd de wedstrijd afgevlagd, vanwege een crash van Kawasaki coureur Mark Aitchison.

De tweede race wist Tom Sykes opnieuw kopstart te nemen en bouwde gestaag een voorsprong op beide Aprilia fabrieksrijders op, die ditmaal goed aan elkaar waren gewaagd. Tegen het eind van de race begon het echter lichtjes te regenen, Laverty en Guintoli gingen beide onderuit waardoor de wedstrijd na ditmaal 21 ronden opnieuw werd afgevlagd. Doordat voor de einduitslag altijd de laatst gereden volle ronde telt eindigden de fabrieks Aprilia's nog wel op de tweede en derde plaats.

In het wereldkampioenschap heeft Tom Sykes zijn voorsprong op Eugene Laverty vergroot naar 37 punten. Met nog één raceweekend in Jerez te gaan zal het wel heel erg vreemd moeten gaan wil Sykes niet tot wereldkampioen worden gekroond, en daarmee 20 jaar na Scott Russell Kawasaki de wereldtitel geven.