Zoeken

Sykes zet snelste tijd tijdens Portimao SBK test

24 juli 2014
Tom Sykes heeft de tweedaagse SBK test in Portimao de snelste tijd op de klokken gezet. De leider in het wereldkampioenschap zette de tweede dag een tijd van 1'42.719 en was daarmee tweetiende seconde sneller dan Sylvain Guintoli.

Tom Sykes_Portimao

Slechts een handjevol coureurs was naar Portugal afgereisd voor een tweedaagse test op het circuit van Portimao. Aanwezig waren de fabrieksteams van Ducati, Aprilia, MV Agusta en Kawasaki, aangevuld met enkele Kawasaki EVO rijders, de rest van het veld was al aan het genieten van de zomerstop.

De tweedaagse test op het circuit van Portimao was voor de coureurs de laatste kans om de motoren te testen voor de komende wedstrijd begin september in Jerez. Bij Kawasaki lag het accent volledig op het finetunen van de ZX-10R. Bij Tom Sykes werden veel aanpassingen aan de geometrie gedaan om te kijken hoe de machine daar op reageert. Aanpassingen waar tijdens een regulier raceweekend geen tijd voor is, maar die wel nuttige informatie oplevert.

Sykes was een van de actiefste rijders op de baan, alleen de eerste dag al zette hij 70 ronden op de ZX-10R en reed daarbij alleen op racebanden. De tweede dag wilde het team wat dieper op sommige zaken ingaan, maar werd door wat technische problemen geplaagd waardoor het volledige programma niet kon worden afgewerkt.

Ook bij Aprilia verliep de tweedaagse test niet helemaal vlekkeloos. Het team was naar Portugal afgereisd om een aantal zaken te testen die bij eerdere testen waren blijven liggen, maar de test werd bemoeilijkt door crashes van zowel Melandri als Guitoli. Kersverse vader Marco Melandri was de eerste dag op hoge snelheid onderuit gegaan en schreef daarbij een Aprilia af, maar liep zelf gelukkig geen kleerscheuren op en was de tweede dag zelfs 75 ronden op de baan.

Sylvain Guintoli zette weliswaar de tweede tijd, maar ging de tweede dag tegen het eind van de ochtend keihard onderuit. Ondanks dat hij bij de crash geen serieuze verwondingen opliep besloot Guintoli niet meer in actie te komen.

Bij Ducati werd de tweedaagse test eveneens gebruikt om aan de afstelling van de Panigale te werken en al eerder ontwikkelde oplossingen te testen waar men tijdens raceweekends nog geen tijd voor had gehad. Ook werden door beide coureurs Giugliano en Davies veel proefstarts gemaakt. MV Agusta's Claudio Corti liet zien weer helemaal fit te zijn, na vanwege een crash tijdens het Portimao race-weekend de wedstrijd in Laguna Seca te hebben moeten missen. Corti was 93 ronden op de baan.

Tijden tweedaagse SBK test Portimao:
1 Sykes T. (GBR) Kawasaki ZX-10R 1'42.719
2 Guintoli S. (FRA) Aprilia RSV4 Factory 1'42.954
3 Baz L. (FRA) Kawasaki ZX-10R 1'43.110
4 Melandri M. (ITA) Aprilia RSV4 Factory 1'43.315
5 Giugliano D. (ITA) Ducati 1199 Panigale R 1'43.592
6 Davies C. (GBR) Ducati 1199 Panigale R 1'43.742
7 Corti C. (ITA) MV Agusta F4 RR 1'44.485
8 Salom D. (ESP) Kawasaki ZX-10R EVO 1'44.487
9 Andreozzi A. (ITA) Kawasaki ZX-10R EVO 1'44.924
10 Guarnoni J. (FRA) Kawasaki ZX-10R EVO 1'45.109