Zoeken

Milwaukee met BMW naar WK Superbike

12 november 2015
Het Britse Milwaukee Yamaha Team, dat in 2011 met Tommy Hill en dit jaar met Josh Brookes de BSB titel won, gaat het volgend seizoen naar het WK Superbike. Echter niet, zoals op voorhand iedereen had verwacht, met Yamaha, maar met BMW. Naast Josh Brookes zal naar verwachting ex-MotoGP coureur Karel Abraham gaan rijden voor het team.

Shaun Muir

Het nieuws kwam als een bom toen Yamaha een kleine twee maanden bekend maakte voor de rentree in het WK Superbike met het Britse Cresent Team en hoofdsponsor Pata in zee te zijn gegaan. Dat Yamaha in 2016 terug zou keren naar het WK Superbike was een publiek geheim, maar iedereen had verwacht dat dat met het Britse Milwaukee Yamaha Team zou zijn, niet in de laatste plaats het team zelf.

Yamaha’s hoofd van het Superbike project Andrea Dosoli koos om voor velen onbegrijpelijke redenen echter voor het Britse Cresent Team, dat nul ervaring met de Yamaha R1 heeft, terwijl het Milwaukee Team al jaren met Yamaha’s racet. Ook op de ontwikkelingsafdeling van het Superbike project, dat in Duitsland is gevestigd, heeft Dosoli zich niet populair gemaakt door Duitse engineers voor zijn oude Italiaanse crew in te ruilen.

Met een afgeketste deal als fabrieksteam maakte Milwaukee teamchef Shaun Muir zich sterk om als privé team met Yamaha de stap naar het WK Superbike te gaan maken, maar Dosoli liet weten daar totaal niet in te zijn geïnteresseerd. Sterker, Yamaha staat het komend seizoen privé teams niet toe om met YZF-R1’en aan de start te verschijnen.

De houding van Dosoli heeft het team met de meeste Yamaha ervaring in de armen gedreven van BMW. Muir had meermaals tegen Dosoli aangegeven het volgend seizoen in het WK Superbike te willen rijden, maar dat was aan dovemansoren gericht.

Muir ging daarna met verschillende merken in gesprek. Bij Ducati zou het team naast het Aruba.it fabrieksteam altijd de tweede viool spelen, Suzuki komt pas in juli 2016 met de nieuwe GSX-R1000, met Aprilia werd wel een contract opgesteld maar dat ging uiteindelijk ook niet door.

Met BMW kwam het echter tot een constructief gesprek. Het Milwaukee team krijgt volledige ondersteuning van BMW Motorsport voor wat de motoren, de hard- en software van de elektronica en het dashboard betreft, de ontwikkeling van het frame, de achterbrug en de vering ligt echter volledig bij het team. De ervaring die de Duitsers op dit gebied hebben zal echter wel volledig met het team worden gedeeld.

Op 25 oktober werd door het team al de domeinnaam milwaukeebmw.co.uk vastgelegd, hét bewijs dat Milwaukee met BMW in zee is gegaan. Als rijders zullen naast BSB kampioen Josh Brookes ex-MotoGP coureur Karel Abraham op de S1000RR aantreden, hoewel in de wandelgangen recent ook steeds vaker de naam Leon Haslam wordt genoemd. De Brit reed in 2011 en 2012 al voor BMW.