Guintoli doet goede zaken in WK Superbike Portimao

10 juni 2013
Sylvain Guintoli heeft op Portimao goede zaken gedaan. De Aprilia fabriekscoureur werd in beide wedstrijden als tweede afgevlagd en heeft daarmee zijn voorsprong op in het wereldkampioenschap op Tom Sykes flink uitgebreid, die in de opwarmronde van de tweede race ten val kwam.

Sylvain Guintoli_Portimao_2013

Het zesde WK Superbike event op de 2013 racekalender leek het weekend te worden dat Tom Sykes de leiding in het kampioenschap over zou gaan nemen. De Kawasaki fabriekscoureur was vanaf de tweede wedstrijd op Aragon onafgebroken op het podium geweest en had voor eigen publiek in Donington zijn eerste dubbelzege weten te noteren. In de kwalificatie had Sykes zelfs zijn vijfde pole position op rij gescoord en leek daarmee de beste kaarten in handen te hebben op het circuit dat tot zijn favorieten behoort.

In de eerste race zat Sykes er ook goed bij en was een tijdlang met Eugene Laverty en Marco Melandri in gevecht om de leiding in de race, op korte afstand gevolgd door Guintoli die net geen aansluiting leek te kunnen krijgen. Laverty viel met technische problemen uit, terwijl Guintoli tegen het eind van de race het gat met de koplopers had gedicht om met nog vier ronden te gaan de leiding in de wedstrijd te nemen. In de allerlaatste ronde kwam Melandri echter langszij om met een minimaal verschil van 0.007 seconden de overwinning voor zich op te eisen. Sykes eindigde op de derde plaats, op ruim vier seconden van de racewinnaar.

Race 2

De tweede race sloeg de pechduivel voor Tom Sykes al in de opwarmronde toe. De 27-jarige coureur sneed de eerste bocht te scherp aan en verkeek zich daarbij op de kerbstones die hoger waren dan verwacht, waardoor hij ten val kwam. Sykes wist zijn motor nog wel terug te brengen naar de pits, waar snelle reparaties werden doorgevoerd en hij alsnog vanuit de pitstraat kon starten. Bij de val was echter ook een sensor van de elektronica beschadigd, waardoor Sykes opnieuw de pitbox op moest zoeken. Na zeven ronden in de pits ging Sykes alsnog op de baan en zette zelfs met 1'42.475 een nieuw ronderecord, maar reed wel een puntloze race.

Bij de start van de tweede race was Eugene Laverty opnieuw goed weg en nam kopstart in de race, voor Jonathan Rea, Marco Melandri en teamgenoot Sylvain Guintoli. Rea bleef het langst in het achterwiel van Laverty, terwijl Melandri en Guintoli vochten om de resterende podiumplaats. Melandri viel echter terug, waardoor de wedstrijd een bekeken zaak leek te zijn. Laverty bouwde zijn voorsprong gestaag uit op Rea, die op zijn beurt weer een veilige marge op de tweede Aprilia had. Guintoli had echter, net als in race 1, zijn banden opnieuw goed gespaard en wist daardoor in de slotfase het gat met ditmaal Rea opnieuw te dichten. Met nog vier ronden te gaan ging Guintoli de Pata Honda Ten Kate coureur voorbij en scoorde daarmee opnieuw een tweede plaats, ditmaal achter teamgenoot Eugene Laverty.

In het wereldkampioenschap heeft Guintoli zijn voorsprong op Tom Sykes tot 28 punten uitgebouwd. Laverty, Melandri en Davies maken de voorlopige top vijf compleet.