Zoeken

Team Green zet snelste tijd in kwalificatie 8 uren Suzuka

25 juli 2015
Kawasaki heeft in de kwalificatietraining voor de 8 uren van Suzuka verrassend de snelste tijd op de klokken gezet. Team Green bleef daarmee de torenhoge favoriete teams van Yamaha Factory met Tech 3 rijders Pol Espargaro en Bradley Smith en MuSASHi RT HARC-PRO met Michael van der Mark en Casey Stoner voor.

Team Green Kazuki Watanabe Suzuka

Waar de meeste teams hun snelste rijder als eerste de baan op lieten gaan, koos Team Green voor de omgekeerde tactiek en kon Kazuki Watanabe optimaal profiteren van de koelere weersomstandigheden en het mindere verkeer op de baan in de kwalificatie van de tweede groep. Met een tijd van 2’06,656 dook de locale matador Watanabe zelfs onder het officiële ronderecord dat met 2’06,703 op naam van Yoshimura Suzuki staat.

Het Yamaha Factory Team eindigde de kwalificatie op de tweede plaats, dankzij de tijd van 2’06.877 die al in de eerste kwalificatietraining door Katsuyuki Nakasuga was gezet. In de tweede kwalificatie bleef de Japanner steken op een halve seconde van zijn eigen snelste tijd. Nakasuga’s teamgenoten Pol Espargaro en Bradley Smith gaven wat tijd op de Japanse Superbike coureur toe, maar deden amper onder voor elkaar. Een crash op hoge snelheid liep voor Espargaro zonder kleerscheuren af, maar dat kon niet van de Yamaha R1 worden gezegd.

De derde tijd werd door Takuya Tsuda van het Yoshimura Suzuki team gezet. Net als Nakasuga reed ook hij zijn snelste tijd van 2’06.958 in de eerste training. In een poging zijn eigen tijd aan te scherpen ging hij in de tweede kwalificatie onderuit. Tsuda kreeg daarna de Suzuki GSX-R1000 niet meer aan de praat, waardoor er voor teamgenoten Alex Lowes en Josh Waters niets anders opzat dan de rest van de kwalificatie vanaf de pitmuur te aanschouwen.

Het vierde en tevens laatste team dat in de kwalificatie onder de 2’07 wist te duiken was het MuSHASHi RT HARC-PRO team met tweevoudig Suzuka winnaar Michael van der Mark. Het was echter niet van der Mark die de snelste tijd van het team realiseerde, maar Casey Stoner die met een tijd van 2.06.963 liet zien het racen duidelijk nog niet te zijn verleerd. Stoner was daarmee ruim één seconde sneller dan Takahashi en bijna twee seconden sneller dan van der Mark.

De startopstelling van de top 10 wordt op zaterdag in de zogenaamde Top 10 Trail bepaald, waar twee coureurs van de vijf snelste teams uit de A en B groep aan mee mogen doen.

Gekwalificeerd voor Top 10 Trial:
#87 Team Green Kawasaki (Yanagawa, Yudhistira, Watanabe)
#21 Factory Yamaha (Nagasuga, Espargaro, Smith)
#12 Yoshimura Suzuki (Tsuda, Waters, Lowes)
#634 Musashi Harc Pro Honda (Takahashi, van der Mark, Stoner)
#17 Team Kagayama (Kagayama, Haga, Kiyonari)
#32 Team Motomap Suzuki (Kumho, Aoki, Ogata)
#01 Team Eva Trick Star Kawasaki (Deguchi, Izutsu, Nigon)
#778 Team FCC TSR Honda (Hook, Smith, Agerter)
#71 Team Dream RT Sakurai Honda (Herfoss, Dhaldran, Unamoto)
#104 Toho Racing with Moriwaki (Elias, Yamaguchi, Wilairot)