Spies Rookie of the Year 2010

19 oktober 2010

Had iemand het anders verwacht? Ben Spies heeft werderom een nieuwe mijlpaal in zijn al indrukwekkende carrière bereikt door in Australië de Rookie of the Year Award in de MotoGP veilig te stellen.

Ze zullen bij Suzuki nog met weemoed terugdenken aan de tijd dat Spies op indrukwekkende wijze het Amerikaanse AMA Pro Superbike kampioenschap tot drie maal toe naar zich toe wist te trekken. Als dank voor zijn goede prestaties in het AMA kreeg het Texaanse wonderkind in 2008 als wildcard bij Suzuki de kans zijn debuut te maken in de MotoGP, waar hij naast de Britse Grand Prix op Donington Park beide Amerikaanse Grand Prix reed, met een indrukwekkende 6e plaats in Indianapolis als beste resultaat.

Al in 2009 wilde Spies de overstap maken naar het Rizla Suzuki MotoGP team, maar vroeg volgens Suzuki te veel geld, waarna Spies besloot te breken met Suzuki en koos voor Yamaha, dat hem in zitje in het World Superbike team toezegde met uitzicht op de MotoGP. Spies werd in zijn debuutseizoen van dat prestigieuze SBK kampioenschap direct wereldkampioen en maakte dit siezoen de overstap naar de MotoGP in het Tech 3 team van Herve Poncharal.

In totaal traden dit seizoen maar liefst vijf coureurs toe tot de koningsklasse van de wegrace motorsport, waarvan vier coureurs uit de voormalige 250cc. Hoewel voor Spies het merendeel van alle circuits nieuw waren wist Mr Elbowz zich snel aan te passen en al in zijn vijfde Grand Prix (oké, negende als je de vier wildcards meerekend) het podium te bestijgen. In Indianapolis wist Spies zich zelfs naar de pole position te rijden, en finishte die race op een tweede plaats achter racewinnaar Dani Pedrosa.

Het afgelopen weekend scoorde Spies zijn derde start vanaf de eerste startrij, maar moest in de race genoegen nemen met een vijfde plaats. Die vijfde plaats was echter wél voldoende om de Rookie of the Year Award veilig te stellen. Spies staat momenteel met 163 punten zesde in het kampioenschap en kan voor de Rookie of the Year Award niet meer worden ingehaald door runner-up Marco Simoncelli, die met 102 punten achtste staat in het kampioenschap en daarmee tevens de beste niet-fabrieks Honda rijder is.