Zoeken

Dakar 2016, etappe 9: Price slaat toe

12 januari 2016
Toby Price heeft het eerste deel van de tweede marathonetappe op naam geschreven en daarmee zijn tweede dagzege op rij gerealiseerd. De Red Bull KTM rijder reed het veld op grote afstand en leek daarmee de eindoverwinning haast veilig te hebben gesteld, maar verloor veel van zijn voorsprong omdat de special als gevolg van intense hitte door de organisatie flink werd ingekort.

Toby Price

De negende etappe van de 2016 Dakar rally stond een loop van Belen naar Belen van in totaal een kleine vierhonderd kilometer op het program, waarvan 285 kilometer getimede special moest worden afgelegd. Na zijn overwinning gisteren ging Toby Price er vanaf het begin meteen vandoor en had bij het eerste meetpunt al een voorsprong van drie minuten op Paulo Goncalves opgebouwd.

Terwijl Price aan de kop van het veld niet te houden was reed Goncalves vlak voor het tweede meetpunt zijn radiateur lek, waarna hij bij CP2 een poging deed het lek te dichten. Met zijn grootste rivaal uitgeschakeld zag Price zijn voorsprong op Kevin Benavides groeien tot meer dan zeven minuten, met Stefan Svitko op 10’33” op de derde plaats.

Tegen het eind van de special was de voorsprong van Price zelfs tot 14’40” gegroeid op Svitko, die de tweede plaats van Benavides had overgenomen. De HRC rijder was met technische problemen stil komen te staan en lag inmiddels een half uur achter de winnaar.

Inmiddels had de wedstrijdleiding echter besloten vanwege het extreem warme weer de special in te korten, waardoor de schade voor de andere rijders beperkt bleef. Niet in de laatste plaats Goncalves die door z'n teamgenoten naar het Bivak werd gesleept.

Dakar Etappe_9