TT Assen, uitslag MotoGP

26 juni 2010

Even leek zesde MotoGP race van het 2010 seizoen zich te ontplooien tot de spannendste race van de dag, maar halverwege de wedstrijd nam Lorenzo afstand van zijn achtervolgers en reed vervolgens onbedreigd naar zijn eerste MotoGP overwinning van de Dutch TT.

Maar liefst 97.149 toeschouwers waren afgereist naar de Drense heide voor deze 80e editie van de Assener TT, die onder een stralende zon werd verreden. Lorenzo was het hele weekend in blakende vorm en had alle trainingen gedomineerd. De rijder uit het team van Wilco Zeelenberg nam direct kopstart en had na twee ronden al een voorsprong van meer dan één seconde op de rest van het veld.

Achter Lorenzo ontstond een spannend gevecht om de tweede plaats tussen Ben Spies, een vanaf de derde startrij goed gestartte Dani Pedrosa, Casey Stoner en Andrea Dovizioso.  Lang mocht Spies niet van zijn tweede plaats genieten, in de derde ronde werd de SBK wereldkampioen voorbij gestoken door Pedrosa, een ronde later gevolgd door Stoner en Dovizioso. Terwijl Pedrosa en Stoner het gat met Lorenzo wisten te dichten kon Dovizioso het tempo met de koplopers niet volgen, en werd halverwege de race door een sterk rijdende Spies weer voorbij gestoken.

Voor de Fransman Randy de Puniet was de kans om een podiumplaats al voor de allereerste bocht verkeken. De LCR Playboy coureur verprutste zijn start compleet en verloor daardoor vier plaatsen bij het insturen van de Haarbocht. Ook Nicky Hayden had een slechte start en viel eveneens vier plaatsen terug naar een negende positie, nog achter Colin Edwards waarmee hij in het verleden het vaker in Assen mee aan de stok had gehad.

Beide coureurs wisten vervolgens wél een constante race te rijden. Hayden wist zich naar een zevende positie op te werken, terwijl de Puniet zelfs Dovizioso voorbij wist te sturen en daarmee een vijfde positie in handen leek te hebben. De Italiaanse Repsol Honda coureur gaf zich echter niet gewonnen, waarna een spannend gevecht om de vijfde positie ontstond dat in de allerlaatste GT bocht in het voordeel van Dovi zou worden beslist.

Lorenzo won de zesde MotoGP Grand Prix van het seizoen en schreef daarmee geschiedenis. Hij is namelijk de eerste Yamaha coureur die twee opeenvolgende races zowel de kwalificatie, alsmede de race én een nieuw ronderecord op naam wist te schrijven. Ook kan zijn naam worden bijgeschreven in de lijst met coureurs die zowel de 125cc, 250cc en MotoGP race van de Dutch TT hebben weten te winnen. Pedrosa finishte als tweede, terwijl Casey Stoner zijn allereerste podium van het seizoen wist veilig te stellen.