Zoeken

MotoGP Valencia: Marquez wereldkampioen

10 november 2013
Jorge Lorenzo deed zijn stinkende best, maar met een minimaal verschil van x punten is de 2013 MotoGP wereldtitel naar Marc Marquez gegaan. De 20-jarige Repsol Honda coureur hield in de zinderende slotrace het hoofd koel en finishte op de derde plaats, genoeg om tot wereldkampioen te worden gekroond.

Marc Marquez_Valencia_MotoGP

Daar de wedstrijd winnen voor Lorenzo niet voldoende zou zijn om nog kans te maken op de wereldtitel, besloot de tweevoudig MotoGP wereldkampioen een tactisch spel te spelen. Bij winst zou Marquez niet hoger mogen eindigen dan de vijfde plaats, dus Lorenzo was er alles aan gelegen om de kopgroep zo groot mogelijk te houden.

Het beging van de race ontvouwde zich dan ook perfect volgens Lorenzo's plan. Vanaf de tweede plaats op de grid nam Lorenzo kopstart in de race, voor Pedrosa en Marquez die zijn negende pole van het seizoen niet wist te verzilveren. Dankzij het nieuwe asfalt werden snelle tijden gerealiseerd, maar Lorenzo wist desondanks het tempo laag genoeg te houden om Bautista en Rossi aansluiting te laten houden.

Hierdoor ontstond een meer dan spannend gevecht tussen Lorenzo en Pedrosa, die elkaar geen duimbreed toegaven en spectaculaire inhaalacties niet schuwden. In de tiende ronde ging het bijna mis, Lorenzo en Pedrosa raakten elkaar en kwamen bijna naast de baan, waardoor Marquez de leiding in de schoot geworpen kreeg. Pedrosa viel door die actie terug naar de vijfde plaats, Lorenzo kon nog vasthouden aan de tweede plaats, om een ronde later de leiding in de wedstrijd weer terug te nemen.

Jorge Lorenzo_Valencia_race

Lorenzo probeerde het tactische spel opnieuw, maar zag dat het gat met Rossi en Bautista te groot was geworden en besloot daarop volop voor de overwinning te gaan. Marquez lag veilig op de tweede plaats, hield het hoofd koel en gaf met nog vijf ronden te gaan de tweede plaats aan zijn teamgenoot, die daarmee een waardig slot van het seizoen reed. Na zesenveertig minuten en zeventien seconden werd Marquez achter Lorenzo en Pedrosa als derde afgevlagd, waarmee zijn eerste wereldtitel realiteit werd.

Marquez heeft in zijn Rookie seizoen al aardig wat statistieken doen sneuvelen. Met 20 jaar en 266 dagen is Marquez de jongste MotoGP wereldkampioen ooit. Het record stond op naam van Freddie Spencer, die in 1983 met 21 jaar en 258 dagen wereldkampioen in de 500cc werd. Marc Marquez is de eerste coureur sinds Kenny Roberts sr. in 1978 die in zijn Rookie seizoen de wereldtitel in de MotoGP heeft behaald, en één van de slechts vier rijders in de geschiedenis van de Grand Prix wegrace motorsport die in drie verschillende klassen wereldkampioen is geworden. Marquez wordt in die lijst vergezeld door Mike Hailwood, Phil Reed en Valentino Rossi.

En dat zijn nog maar de records die aan de wereldtitel zijn verbonden. De eerste race in Qatar zette Marquez al een record door met 20 jaar en 49 dagen als jongste coureur ooit de snelste ronde in een MotoGP race te hebben gezet. Het oude record stond op naam van Freddie Spencer, die met 20 jaar en 161 dagen dat in de 500cc in 1982 in Misano deed. De daaropvolgende race in Texas ging Marquez de boeken in als de jongste coureur op de pole, 20 jaar en 62 dagen oud, om een dag later de jongste winnaar ooit in de motoGP te zijn. Beide records stonden ook op naam van Freddie Spencer.