Zoeken

MotoGP TT Assen: uitslag race

28 juni 2014
Marc Marquez heeft in Assen zijn ongeslagen reeks van dit seizoen voortgezet. De 21-jarige MotoGP wereldkampioen was in de regenrace, waarvan de start vijftien minuten was uitgesteld, opnieuw een maat te groot voor de rest van het veld en had op de streep een voorsprong van bijna zeven seconden op Andrea Dovizioso, die de Ducati voor de tweede keer dit seizoen op het podium heeft gezet.

Marc Marquez_Honda_Assen

De 84e editie van de Dutch TT werd gekenmerkt door wisselvallig weer. Een regenbui vlak voor de start van de MotoGP deed de wedstrijdleiding besluiten de start met een kwartier uit te stellen en werden de coureurs in de gelegenheid gesteld twee extra verkenningsronden te rijden. Als enige coureur had Rossi voor Slicks gekozen, maar durfde uiteindelijk het risico toch niet en moest daardoor vanuit de pitstraat aan de 26 ronden lange race beginnen.

Bij het doven van het licht was Andrea Dovizioso het snelste weg en nam de leiding in de race, maar moest al snel zijn meerdere erkennen in Marc Marquez, die aan het eind van de eerste ronde al een kleine voorsprong had opgebouwd. Het tweetal nam met rasse schreden afstand van de rest van het veld, maar de baan droogde snel op waardoor na zes ronden het beste van de regenbanden was gevergd.

De kop van het veld dook daarop massaal de pitstraat in om over te stappen op de tweede fiets, waardoor de leiding kortstondig in handen van Jorge Lorenzo kwam. Met de voorsprong die Marquez en Dovizioso hadden opgebouwd kwam het duo vlak achter de nieuwe kopgroep weer op de baan, maar Marquez verremde zich en viel na een kort uitstapje door de grindbak terug naar de zevende plaats, terwijl Dovizioso weer naar de tweede plaats was opgereden, achter Hiroshi Aoyama die inmiddels de leiding had in de race.

Met ook de resterende coureurs een ronde later in de pitstraat om te wisselen van fiets werd de orde aan de kop van het veld weer hersteld, met dat verschil dat Dovizioso inmiddels zijn voorsprong op Marquez tot vier seconden had uitgebouwd. De Italiaan leek in Assen voor een regelrechte sensatie te gaan zorgen, maar halverwege de race kwam Marquez écht op dreef en reed binnen enkele ronden het gat met Dovizioso weer dicht, om in de 16e ronde de leiding in de race weer over te nemen.

Achter Dovizioso waren Aleix Espargaro en Dani Pedrosa verwikkeld in een spannend gevecht om de derde plaats, waarbij soms met de kuipen tegen elkaar door de bocht werd gejaagd. Espargaro leek sneller in het bochtige deel, maar Pedrosa gaf niet op en zette de RC213V er telkens weer naast, om in de slotfase een klein gaat je met z'n landgenoot te kunnen slaan.

Achter de twee Spanjaarden eindigde Valentino Rossi op de vijfde plaats, een meer dan uitstekend resultaat voor de 9-voudig wereldkampioen die vanuit de pitstraat een geweldige inhaalrace had gereden en zijn teamgenoot Jorge Lorenzo behoorlijk te kakken heeft gezet. Lorenzo kwam in de hele wedstrijd niet voor en lag lange tijd zelfs op een meer dan teleurstellende 17e plaats, om uiteindelijk als 13e, op meer dan een minuut achterstand, te worden afgevlagd.

Met zijn 8e overwinning uit 8 wedstrijden heeft Marc Marquez zijn voorspong in het wereldkampioenschap tot 72 punten uitgebouwd op Valentino Rossi en Dani Pedrosa, die qua punten gelijk staan.

MotoGP TT Assen, uitslag race:

1 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda 43'29.954
2 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati 6.714
3 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda 10.791
4 Aleix ESPARGARO SPA NGM Forward Racing Forward Yamaha 19.199
5 Valentino ROSSI ITA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha 25.813
6 Andrea IANNONE ITA Pramac Racing Ducati 29.003
7 Alvaro BAUTISTA SPA GO&FUN Honda Gresini Honda 30.882
8 Bradley SMITH GBR Monster Yamaha Tech 3 Yamaha 30.985
9 Cal CRUTCHLOW GBR Ducati Team Ducati 44.031
10 Stefan BRADL GER LCR Honda MotoGP Honda 48.662
11 Broc PARKES AUS Paul Bird Motorsport PBM 51.863
12 Scott REDDING GBR GO&FUN Honda Gresini Honda +1'00.329
13 Jorge LORENZO SPA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +1'04.641
14 Karel ABRAHAM CZE Cardion AB Motoracing Honda +1'05.980
15 Danilo PETRUCCI ITA Octo IodaRacing Team ART +1'17.611
16 Hiroshi AOYAMA JPN Drive M7 Aspar Honda +1'19.753
17 Nicky HAYDEN USA Drive M7 Aspar Honda +1'27.630
18 Hector BARBERA SPA Avintia Racing Avintia +1'28.142
19 Yonny HERNANDEZ COL Energy T.I. Pramac Racing Ducati 1 Lap
20 Mike DI MEGLIO FRA Avintia Racing Avintia 1 Lap
21 Michael LAVERTY GBR Paul Bird Motorsport PBM 1 Lap
22 Colin EDWARDS USA NGM Forward Racing Forward Yamaha 3 Laps
DNF
Pol ESPARGARO SPA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha 8 Laps

 

Tussenstand:

1 Marc MARQUEZ Honda SPA 200
2 Valentino ROSSI Yamaha ITA 128
3 Dani PEDROSA Honda SPA 128
4 Andrea DOVIZIOSO Ducati ITA 91
5 Jorge LORENZO Yamaha SPA 81