Zoeken

MotoGP Sepang: uitslag race

13 oktober 2013
Op overtuigende wijze heeft Dani Pedrosa zijn crash in Aragon gerevancheerd. De Repsol Honda coureur nam in de vijfde ronde de leiding in de race en reed daarna onbedreigd naar zijn derde overwinning van het seizoen, terwijl teamgenoot Marc Marquez zijn voorsprong in het wereldkampioenschap op derde man Jorge Lorenzo tot 44 punten wist te vergroten.

Dani Padrosa Sepang MotoGP

De weergoden waren de vijftiende ronde van het 2013 MotoGP wereldkampioenschap in Sepang goed gezind. Waar rond de start regen was voorspeld hadden de donkere wolken het circuit nog niet gearriveerd, waardoor de wedstrijd onder droge omstandigheden kon worden verreden.

De vijftiende ronde van het MotoGP wereldkampioenschap ontpopte zich na een spannend begin tot een saaie optocht eerste klas, die voor zover daar nog sprake van was ook de angel behoorlijk uit de spanning in het wereldkampioenschap heeft gehaald. Voor de achtste keer dit seizoen had Marquez zich op de pole position gekwalificeerd, maar het 20-jarige talent kwam bij de start niet goed weg en viel daardoor terug naar de derde vierde plaats, achter Lorenzo, Pedrosa en Valentino Rossi, die al in de tweede bocht naar de vierde plaats werd terugverwezen.

Vijf ronden lang was behoorlijk wat spanning aan de kop van het veld: Lorenzo had al die tijd het veld aan weten te voeren en voelde daarbij continue de hete adem van beide Repsol Honda coureurs in zijn nek. Bij het insturen van de laatste bocht van ronde vijf ging Pedrosa bij Lorenzo definitief binnendoor voorbij, waarna Marquez bij het insturen van de eerste bocht precies hetzelfde bij Lorenzo probeerde te doen.

De huidig wereldkampioen was echter niet van plan de huid van de beer goedkoop van de hand te doen, reed behoorlijk agressief en gaf daarmee Marquez een koekje van eigen deeg. Drie ronden lang hield Lorenzo vast aan zijn tweede plaats en was er sprake van een waanzinnig gevecht, waarbij onderling contact niet werd vermeden, maar in de negende ronde kwam Marquez definitief langzij, waarna het snel gedaan was met de spanning in de race.

Pedrosa reed op een eenzame eerste plaats, op enkele seconden gevolgd door zijn teamgenoot, terwijl Jorge Lorenzo zijn meerdere in het Honda duo moest erkennen, maar op zijn beurt een ruime voorsprong op Valentino Rossi had en daardoor onbedreigd zijn elfde podium van het seizoen wist te scoren.

De enige spanning zat 'm in het gevecht om de vijfde plaats, tussen Alvaro Bautista en Cal Crutchlow. Crutchlow was duidelijk de snellere van de twee, maar kwam topsnelheid te kort en moest daardoor genoegen nemen met de zesde plaats, op elf seconden van de racewinnaar en acht seconden voor zijn teamgenoot Bradley Smith. Doviziozo, Espargaro en Yonny Hernandez, de vervanger van Ben Spies in het Pramac Ducati Team, maakten de top 10 compleet.

MotoGP Sepang, uitslag race:

1 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda 40'45.191
2 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda 2.757
3 Jorge LORENZO SPA Yamaha Factory Racing Yamaha 6.669
4 Valentino ROSSI ITA Yamaha Factory Racing Yamaha 10.351
5 Alvaro BAUTISTA SPA GO&FUN Honda Gresini Honda 22.149
6 Cal CRUTCHLOW GBR Monster Yamaha Tech 3 Yamaha 22.301
7 Bradley SMITH GBR Monster Yamaha Tech 3 Yamaha 30.864
8 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati 45.111
9 Aleix ESPARGARO SPA Power Electronics Aspar ART 59.264
10 Yonny HERNANDEZ COL Ignite Pramac Racing Ducati +1'01.417
11 Hiroshi AOYAMA JPN Avintia Blusens FTR +1'03.665
12 Randy DE PUNIET FRA Power Electronics Aspar ART +1'14.256
13 Claudio CORTI ITA NGM Mobile Forward Racing FTR Kawasaki +1'21.603
14 Hector BARBERA SPA Avintia Blusens FTR +1'27.976
15 Colin EDWARDS USA NGM Mobile Forward Racing FTR Kawasaki +1'29.442
16 Danilo PETRUCCI ITA Came IodaRacing Project Ioda-Suter +1'29.551
17 Luca SCASSA ITA Cardion AB Motoracing ART +1'47.930
18 Bryan STARING AUS GO&FUN Honda Gresini FTR Honda +1'52.927
DNF
Michael LAVERTY GBR Paul Bird Motorsport ART 8 Laps
Lukas PESEK CZE Came IodaRacing Project Ioda-Suter 9 Laps
Nicky HAYDEN USA Ducati Team Ducati 12 Laps
Damian CUDLIN AUS Paul Bird Motorsport PBM 13 Laps
Andrea IANNONE ITA Energy T.I. Pramac Racing Ducati 14 Laps

In het wereldkampioenschap heeft Marc Marquez zijn voorsprong op Jorge Lorenzo tot 44 punten uitgebouwd en kan daarmee de volgende wedstrijd in Phillip Island al tot wereldkampioen worden gekroond. Het enige wat Marquez daarvoor moet doen is zes punten meer dan Lorenzo scoren, bijvoorbeeld bij winst van Marquez en Lorenzo op de derde plaats.

Tussenstand wereldkampioenschap:

1 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team 298
2 Jorge LORENZO SPA Yamaha Factory Racing 255
3 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team 244
4 Valentino ROSSI ITA Yamaha Factory Racing 198
5 Cal CRUTCHLOW GBR Monster Yamaha Tech 3 166