Zoeken

MotoGP Motegi: uitslag race

11 oktober 2015
Dani Pedrosa heeft op Honda’s thuiscircuit Twin Ring Motegi zijn vijftigste overwinning in zijn Grand Prix carrière gescoord. De Repsol Honda coureur had op een opdrogende baan het beste met zijn regenbanden omgegaan en finishte ruim acht seconden voor Valentino Rossi, terwijl Jorge Lorenzo vanuit leidende positie terugviel naar de derde plaats, maar wel uitzicht op de wereldtitel houdt.

Dani Pedrosa Motegi

De vijftiende MotoGP race van het seizoen leek opnieuw hét gevecht tussen Jorge Lorenzo en Valentino Rossi te gaan worden. De eerste dag had Rossi weliswaar nog geworsteld met de set-up, maar in de vierde vrije training had de negenvoudig wereldkampioen het gat met z’n teamgenoot gedicht en greep zelfs bijna naar zijn tweede pole position dit seizoen, om op de valreep door Lorenzo naar de tweede plaats op de grid te worden terugverwezen.

In de natte warm-up training, die vanwege regen en mist twee uur was uitgesteld, was het verschil tussen beide coureur opnieuw minimaal - met opnieuw een licht voordeel voor Lorenzo, hoewel Dani Pedrosa nog drietiende seconde sneller was geweest.

Bij het doven van het licht kwamen beide Movistar Yamaha coureurs goed weg en ging Rossi in de eerste bocht zelfs bij Lorenzo binnendoor, maar in de tweede bocht zette de coureur uit Mallorca orde op zaken en bouwde daarna zijn kenmerkende voorsprong op.

Rossi had geen antwoord op de snelheid van zijn teamgenoot en had in het begin zelfs alle handen vol aan Andrea Dovizioso, die bijna tien ronden lang de druk op de ketel wist te houden.

Achter Dovizioso reed Dani Pedrosa een behouden race. De Repsol Honda coureur was na de start doorgeschoven naar de vierde plek, voor Andrea Iannone, maar kwam naarmate de wedstrijd vorderde steeds beter in zijn ritme en liep daardoor op de koplopers in.

In de tiende ronde ging Pedrosa Dovisiozo voorbij, waarna in vijf ronden tijd het gat met Rossi werd gedicht en hij doorschoof naar de tweede plaats. Dat was koren op de molen voor Jorge Lorenzo, die met deze stand zijn achterstand zal slinken tot een magere vijf punten, met nog drie wedstrijden te gaan.

De tweevoudig MotoGP wereldkampioen had echter in het begin van de race te veel van zijn Bridgestone regenbanden gevergd, waardoor met nog minder dan tien ronden te gaan op een opdrogende baan zijn tempo sterk terugliep. Pedrosa liep zienderogen op Lorenzo in, voor wie het goed uitpakte dat hij door Pedrosa was ingehaald. “Doordat ik Dani kon volgen kon ik zijn lijnen zien en daarvan leren, en ik kon gebruik maken van de slipstream,” aldus Rossi na afloop.

Met nog zeven ronden op de klok nam Pedrosa de leiding in de race. Twee ronden later ging ook Rossi zijn teamgenoot voorbij en werd de nachtmerrie voor Lorenzo opnieuw werkelijkheid. “Het zijn dit jaar de omstandigheden die me de das om doen,” aldus Lorenzo. “Al vier of vijf keer was ik dit jaar het snelst in de training en ging het daarna regenen. Ditmaal was ik zowel op de droge als natte baan sneller, maar nu droogde de baan onverwacht op.”

Na vierentwintig ronden werd Dani Pedrosa als winnaar afgevlagd, zijn eerste dit seizoen en zijn vijftigste in zijn totale Grand Prix carrière. Een opsteker voor de kleine Spanjaard wiens toekomst aan het begin van het seizoen vanwege de armpomp perikelen nog uiterst onzeker was.

Pedrosa finishte ruim acht seconden voor Valentino Rossi, zijn veertiende podium dit seizoen, die daarmee zijn voorsprong in het wereldkampioenschap weer zag oplopen tot 18 punten, met nog drie wedstrijden te gaan. Wil Lorenzo nog zicht houden op de wereldtitel dan zal hij de resterende wedstrijden voor de winst moeten gaan, maar ook Rossi weet dat - met de Repsol Honda’s op het vinkentouw - een tweede plaats alles behalve zeker is en dat ook hij voor de overwinning zal moeten gaan.

MotoGP Motegi, uitslag:

1 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda 46'50.767
2 Valentino ROSSI ITA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha 8.573
3 Jorge LORENZO SPA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha 12.127
4 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda 27.841
5 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati 35.085
6 Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda Honda 37.263
7 Bradley SMITH GBR Monster Yamaha Tech 3 Yamaha 37.667
8 Katsuyuki NAKASUGA JPN Yamaha Factory Racing Team Yamaha 44.654
9 Hector BARBERA SPA Avintia Racing Ducati 48.572
10 Scott REDDING GBR EG 0,0 Marc VDS Honda 50.121
11 Aleix ESPARGARO SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +1'00.535
12 Takumi TAKAHASHI JPN Team HRC with Nissin Honda +1'01.211
13 Nicky HAYDEN USA Aspar MotoGP Team Honda +1'11.261
14 Yonny HERNANDEZ COL Octo Pramac Racing Ducati +1'13.896
15 Mike DI MEGLIO FRA Avintia Racing Ducati +1'15.421
16 Alvaro BAUTISTA SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +1'20.507
17 Eugene LAVERTY IRL Aspar MotoGP Team Honda +1'31.224
18 Stefan BRADL GER Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +1'46.833
19 Kousuke AKIYOSHI JPN AB Motoracing Honda +2'00.072
20 Toni ELIAS SPA Forward Racing Yamaha Forward 1 Lap
DNF
Pol ESPARGARO SPA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha 2 Laps
Jack MILLER AUS LCR Honda Honda 8 Laps
Maverick VIÑALES SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki 11 Laps
Loris BAZ FRA Forward Racing Yamaha Forward 11 Laps
Andrea IANNONE ITA Ducati Team Ducati 14 Laps
Danilo PETRUCCI ITA Octo Pramac Racing Ducati 16 Laps

 

Tussenstand:

1 Valentino ROSSI Yamaha ITA 283
2 Jorge LORENZO Yamaha SPA 265
3 Marc MARQUEZ Honda SPA 197
4 Andrea IANNONE Ducati ITA 172
5 Dani PEDROSA Honda SPA 154