Zoeken

MotoGP Misano: uitslag race

14 september 2014
Valentino Rossi heeft voor zijn thuispubliek zijn allereerste overwinning sinds Assen vorig jaar gerealiseerd. De negenvoudig wereldkampioen finishte anderhalve seconde voor z'n teamgenoot, die zijn tweede plaats dankte aan een zeldzame crash van Marc Marquez. Dani Pedrosa maakte het podium compleet.

Valentino Rossi Misano

De dertiende wedstrijd van het 2014 MotoGP seizoen leek het weekend van Jorge Lorenzo te gaan worden. De tweevoudig MotoGP wereldkampioen had de afgelopen drie jaar in Misano al de winst gepakt en leek met zijn allereerste pole position op weg naar overwinning nummer vier, maar werd in de wedstrijd geconfronteerd met een verbeten teamgenoot en Marc Marquez, die een betere bandenkeuze hadden gedaan.

In tegenstelling tot Rossi en Marquez was Lorenzo voor de harde Bridgestone gegaan, en die bandenkeuze pakte in Misano niet goed uit. Bij het doven van het rode licht was Lorenzo weliswaar het snelst uit de startblokken weggeweest, maar kwam van meet af aan onder druk van Rossi en Marquez te staan.

Rossi en Marquez gaven elkaar geen duimbreed toe en ginen elkaar meermaals voorbij, waardoor Lorenzo drie ronden lang de dans ontsprong. In de vierde ronde zal Rossi zijn kans Lorenzo voorbij te gaan, een halve ronde later gevolgd door Marquez, waarna het duo met rasse schreden afstand van Lorenzo nam.

In de tiende ronde ging het echter mis met Marquez, die in de langzame hairpin over de grip van zijn banden ging en daardoor bij lage snelheid onderuit schoof. Een zeldzame fout van de huidig wereldkampioen, die sinds Mugello vorig jaar niet meer in een race onderuit is gegaan.

Alsof de schuiver an sich nog niet erg genoeg was geweest kregen de Marshalls maar met moeite de RC213V weer aan de praat, waardoor Marquez in een klap terugviel naar een puntloze twintigste plaats, op één minuut en veertien seconden van Rossi die nu ineens comfortabel aan de leiding lag.

Rossi reed daarna een behouden race, consolideerde de voorsprong op zijn teamgenoot en werd uiteindelijk met anderhalve seconde voorsprong op Lorenzo als winnaar afgevlagd, de eerste overwinning op zijn thuiscircuit sinds 2009, het jaar dat hij voor het laatst wereldkampioen werd.

Valentino Rossi Misano

Dani Pedrosa eindigde de wedstrijd op de derde plaats en scoorde daarmee zijn negende podium van het seizoen. De 28-jarige Repsol Honda coureur was na een matige start teruggevallen naar de zevende plaats, achter de Ducati's van de toekomstige teamgenoten Andrea Iannone en Andrea Dovizioso, en Pol Espargaro op de Tech3 Yamaha.

Espargaro en Iannone haakten gedurende de race echter af, waarna een verbeten strijd tot het slot tussen Pedrosa en Dovizioso overbleef, wat in het voordeel van de kleine Spanjaard werd beslecht.

Na zijn crash reed Marc Marquez een sterke inhaalrace, teneinde nog waardevolle wk-punten te kunnen scoren, maar dat leek een kansloze missie te zijn. In de laatste ronde had de wereldkampioen zich opgereden tot de zestiende plaats, toen Aleix Espargaro onderuit ging en het harde werken van Marquez alsnog met één wk-punt werd beloond. In het wereldkampioenschap houdt Marquez echter nog steeds een riante voorsprong op z'n teamgenoot.

MotoGP Misano, uitslag race:

1 Valentino ROSSI ITA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha 44'14.586
2 Jorge LORENZO SPA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha 1.578
3 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda 4.276
4 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati 5.510
5 Andrea IANNONE ITA Pramac Racing Ducati 11.771
6 Pol ESPARGARO SPA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha 18.999
7 Bradley SMITH GBR Monster Yamaha Tech 3 Yamaha 23.100
8 Alvaro BAUTISTA SPA GO&FUN Honda Gresini Honda 36.458
9 Cal CRUTCHLOW GBR Ducati Team Ducati 38.480
10 Yonny HERNANDEZ COL Energy T.I. Pramac Racing Ducati 45.878
11 Karel ABRAHAM CZE Cardion AB Motoracing Honda 54.765
12 Hiroshi AOYAMA JPN Drive M7 Aspar Honda 56.775
13 Scott REDDING GBR GO&FUN Honda Gresini Honda +1'02.734
14 Alex DE ANGELIS RSM NGM Forward Racing Forward Yamaha +1'13.546
15 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda +1'15.948
16 Leon CAMIER GBR Drive M7 Aspar Honda +1'20.760
17 Michael LAVERTY GBR Paul Bird Motorsport PBM +1'26.422
18 Broc PARKES AUS Paul Bird Motorsport PBM 1 Lap
19 Hector BARBERA SPA Avintia Racing Avintia 1 Lap
DNF
Aleix ESPARGARO SPA NGM Forward Racing Forward Yamaha 1 Lap
Stefan BRADL GER LCR Honda MotoGP Honda 22 Laps
Danilo PETRUCCI ITA Octo IodaRacing Team ART 27 Laps
Mike DI MEGLIO FRA Avintia Racing Avintia 0 Lap

Tussenstand:

1 Marc MARQUEZ Honda SPA 289
2 Dani PEDROSA Honda SPA 215
3 Valentino ROSSI Yamaha ITA 214
4 Jorge LORENZO Yamaha SPA 177
5 Andrea DOVIZIOSO Ducati ITA 142