Zoeken

MotoGP Jerez: uitslag race

4 mei 2014
Voor 117.000 uitzinnige fans heeft Marc Marquez opnieuw geschiedenis geschreven, door als eerste coureur in de geschiedenis van de MotoGP de eerste vier wedstrijden van het seizoen vanuit pole op naam te schrijven. De 21-jarige MotoGP wereldkampioen werd met een voorsprong van anderhalve seconde afgevlagd, terwijl Rossi in de slotronden het offensief van Dani Pedrosa wist te pareren.

Marc Marquez Jerez 2014

Met slechts één podiumfinish het afgelopen weekend in de Argentijnse Grand Prix had het seizoen voor Jorge Lorenzo niet slechter kunnen beginnen, maar vanaf de eerste vrije training zat de Movistar Yamaha MotoGP coureur er goed bij. Zijn 27e verjaardag leek Lorenzo zelfs met de pole position te gaan vieren, tot in de allerlaatste minuut Marc Marquez als een duvel uit een doos naar de pole position schoot.

In de warmup training was Lorenzo echter de snelste man op de baan, wat perspectief bood voor de race, maar voor de derde keer dit seizoen verprutste de tweevoudig MotoGP wereldkampioen zijn start en viel daardoor terug naar de vierde plaats, achter Rossi, Marquez en Andrea Dovizioso die kopstart in de race wist te nemen. Lang kon Dovizioso niet van z'n leiding genieten, na de eerste bocht kwamen Marquez en rossi al langszij, terwijl ook Lorenzo en Pedrosa de Ducati coureur al in de eerste ronde wisten te verschalken.

Terwijl Lorenzo met Rossi en Pedrosa in gevecht bleef om de resterende podium posities bouwde Marquez gestaag een voorsprong op tot bijna vijf seconden, om het in de slotfase rustiger aan te kunnen doen en met een voorsprong van uiteindelijk anderhalve seconde voor het eerst in zijn carriere de Spaanse Grand Prix van Jerez op naam te kunnen schrijven.

Rossi reed een stabiele race en finishte voor de tweede keer dit seizoen op de tweede plaats, terwijl Dani Pedrosa met nog zeven ronden te gaan Jorge Lorenzo van de derde plaats wist te verdringen. Lorenzo viel in de slotronden nog hard terug, maar kon zich dat met een voorsprong van bijna twintig seconden op Dovizioso ook permitteren.

Met zijn vierde overwinning is Marc Marquez de eerste coureur in de geschiedenis van de MotoGP die de eerste vier wedstrijden van het seizoen vanaf de pole position heeft weten te winnen. De laatste coureur die de eerste vier wedstrijden van het seizoen wist te winnen was Mick Doohan in 1992. Van die vier overwinningen waren er drie vanaf de pole, de eerste wedstrijd in Japan startte Doohan van de 5e plaats.

MotoGP Jerez, uitslag race:

1 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda 45'24.134
2 Valentino ROSSI ITA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha 1.431
3 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda 1.529
4 Jorge LORENZO SPA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha 8.541
5 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati 27.494
6 Alvaro BAUTISTA SPA GO&FUN Honda Gresini Honda 27.606
7 Aleix ESPARGARO SPA NGM Forward Racing Forward Yamaha 27.917
8 Bradley SMITH GBR Monster Yamaha Tech 3 Yamaha 27.947
9 Pol ESPARGARO SPA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha 29.419
10 Stefan BRADL GER LCR Honda MotoGP Honda 32.872
11 Nicky HAYDEN USA Drive M7 Aspar Honda 35.490
12 Hiroshi AOYAMA JPN Drive M7 Aspar Honda 40.083
13 Scott REDDING GBR GO&FUN Honda Gresini Honda 43.830
14 Yonny HERNANDEZ COL Energy T.I. Pramac Racing Ducati 52.295
15 Hector BARBERA SPA Avintia Racing Avintia 54.873
16 Michael LAVERTY GBR Paul Bird Motorsport PBM +1'06.182
17 Broc PARKES AUS Paul Bird Motorsport PBM +1'23.420
DNF
Colin EDWARDS USA NGM Forward Racing Forward Yamaha 1 Lap
Andrea IANNONE ITA Pramac Racing Ducati 5 Laps
Mike DI MEGLIO FRA Avintia Racing Avintia 6 Laps
Karel ABRAHAM CZE Cardion AB Motoracing Honda 17 Laps
Cal CRUTCHLOW GBR Ducati Team Ducati 23 Laps
Michele PIRRO ITA Ducati Team Ducati 25 Laps

In de strijd om de wereldtitel heeft Marc Marquez de eerste vier wedstrijden al een voorsprong van 28 punten opgebouwd op z'n teamgenoot, die er net niet in slaagde om Repsol Honda voor de derde keer op rij een een-twee overwinning te geven. In het kampioenschap staat Rossi nog stevig op de derde plaats en heeft met zijn tweede tweede plaats laten zien nog zeker niet te zijn uitgeblust. Door zijn vierde plaats in de race is Lorenzo nu twee plaatsen opgeklommen, maar de achterstand op Marquez is nu al ongekend groot.

Tussenstand wereldkampioenschap:

1 Marc MARQUEZ Honda SPA 100
2 Dani PEDROSA Honda SPA 72
3 Valentino ROSSI Yamaha ITA 61
4 Andrea DOVIZIOSO Ducati ITA 45
5 Jorge LORENZO Yamaha SPA 35