Zoeken

MotoGP Catalunya: uitslag race

16 juni 2013
Op het circuit van Catalunya heeft Jorge Lorenzo goede zaken gedaan. De coureur uit Mallorca nam kopstart in de race en wist in de slotfase opnieuw een gaatje op de in de training oppermachtige Honda's te slaan. Pedrosa hield de schade in het kampioenschap beperkt door in de laatste ronde een verbeten Marc Marquez nét achter zich te laten.

Jorge Lorenzo_Catalunya_MotoGP

De zesde wedstrijd van het seizoen was in veel opzichten een herhaling van Mugello. Pedrosa had de kwalificatie gedomineerd en mocht met een nieuw absoluut ronderecord (het oude record van Casey Stonerstamde uit 2008, het laatste jaar dat met kwalificatiebanden werd gereden) voor de tweede keer op rij van de pole position vertrekken, maar werd bij het doven van het licht opnieuw door Jorge Lorenzo gepasseerd. Marc Marquez, die Catalunya tot een van de moeilijkste circuits van de kalender beschouwd, had een superstart een schoof door naar de derde plaats, waarna de rest van de race door het Spaanse trio zou worden gedomineerd.

Het grootste deel van de race zaten Lorenzo, Pedrosa en Marquez dicht bij elkaar, maar nét niet dicht genoeg om een aanval in te kunnen zetten. In de slotfase van de race speelde Lorenzo opnieuw zijn troefkaart uit, door met het grootste gewicht uit de benzinetank het tempo met enkele tiende op te voeren. Pedrosa had geen antwoord en kwam zelfs onder druk van Marquez te staan. In de voorlaatste ronde wilde Marquez bij zijn teamgenoot langszij, maar deed dat op de verkeerde plaats, reed tegen het achterwiel van Pedrosa aan en schakelde zichzelf daarmee bijna uit.

Met zestiende seconde achterstand ging Marquez de laatste ronde in, om bij bocht vijf zijn achterstand alweer goed te hebben gemaakt. Pedrosa reageerde echter alert, verdedigde zijn lijnen goed en gaf Marquez geen ruimte om opnieuw een aanval in te zetten. Lorenzo werd als winnaar afgevlagd en scoorde daarmee zijn tweede opeenvolgende overwinning van het seizoen (en op Catalunya), terwijl Pedrosa zijn teamgenoot met vijfhonderdste seconde achter zich wist te houden.

Achter het Spaanse trio was het stuivertje wisselen voor de vierde en vijfde plaats. Crutchlow had ditmaal zijn start niet helemaal verprutst en lag op een stevige vierde plaats, maar maakte in de zesde ronde een fout, schoof over het voorwiel weg en scoorde daarmee zijn eerste DNF van het seizoen. De vierde plaats kwam hierdoor in handen van Valentino Rossi, maar het had in de eerste ronde weinig gescheeld of de negenvoudig wereldkampioen was in bocht 10 opnieuw door een onbesuisde Alvaro Bautista van de baan gekegeld.

Na de crash van Crutchlow reed Rossi een eenzame race en werd op bijna zes seconden achterstand als vierde afgevlagd. De vijfde plaats kwam uiteindelijk in handen van Stefan Bradl, die op bijna een halve minuut achterstand werd afgevlagd. Bradl was vroeg in de wedstrijd met de Ducati's van Iannone, Hayden en Dovizioso in gevecht geweest, maar zowel Iannone als Hayden gingen onderuit, terwijl Dovizioso in de slotfase zelfs Bradley Smith voor moest laten gaan.

In de tussenstand om de wereldtitel is Lorenzo nu Pedrosa tot zeven punten genaderd, met Marc Marquez dankzij de crash van Cal Crutchlow weer stevig op de derde plaats. Ondanks zijn twee overwinningen op rij zou Lorenzo het gedurende het seizoen nog wel eens moeilijk kunnen gaan krijgen. Om weerstand te kunnen bieden tegen de oppermachtige Honda's werd door Yamaha dit weekend bij Lorenzo, Rossi en Crutchlow al het vierde motorblok in gebruik genomen, waar de Honda coureurs nog maar met hun tweede motorblok bezig zijn.

Bovendien is een van die vier motorblokken al volledig afgeschreven, waardoor het haast een onmogelijke opgave lijkt om het resterende tweederde deel van het seizoen met de in totaal vijf voorgeschreven motorblokken te volstaan. Bovendien is dit weekend in een meeting met de MSMA, IRTA en Dorna afgesproken dat de sanctie bij het aanspreken van een zesde motorblok opnieuw blijft staan en de teller dus niet meer op nul wordt gezet.

MotoGP Catalunya, uitslag race:

1 Jorge LORENZO SPA Yamaha Factory Racing Yamaha 43'06.479
2 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda 1.763
3 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda 1.826
4 Valentino ROSSI ITA Yamaha Factory Racing Yamaha 5.874
5 Stefan BRADL GER LCR Honda MotoGP Honda 26.756
6 Bradley SMITH GBR Monster Yamaha Tech 3 Yamaha 32.228
7 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati 32.692
8 Aleix ESPARGARO SPA Power Electronics Aspar ART 58.615
9 Colin EDWARDS USA NGM Mobile Forward Racing FTR Kawasaki +1'03.142
10 Michele PIRRO ITA Ignite Pramac Racing Ducati +1'09.774
11 Danilo PETRUCCI ITA Came IodaRacing Project Ioda-Suter +1'24.377
12 Claudio CORTI ITA NGM Mobile Forward Racing FTR Kawasaki +1'33.679
13 Yonny HERNANDEZ COL Paul Bird Motorsport ART +1'45.355
14 Bryan STARING AUS GO&FUN Honda Gresini FTR Honda +1'50.745
15 Javier DEL AMOR SPA Avintia Blusens FTR 1 Lap
16 Lukas PESEK CZE Came IodaRacing Project Ioda-Suter 1 Lap
DNF
Hector BARBERA SPA Avintia Blusens FTR 10 Laps
Karel ABRAHAM CZE Cardion AB Motoracing ART 15 Laps
Cal CRUTCHLOW GBR Monster Yamaha Tech 3 Yamaha 20 Laps
Nicky HAYDEN USA Ducati Team Ducati 20 Laps
Andrea IANNONE ITA Energy T.I. Pramac Racing Ducati 21 Laps
Randy DE PUNIET FRA Power Electronics Aspar ART 24 Laps
Alvaro BAUTISTA SPA GO&FUN Honda Gresini Honda 0 Lap
Michael LAVERTY GBR Paul Bird Motorsport

Tussenstand wereldkampioenschap:

1 Dani PEDROSA Honda SPA 123
2 Jorge LORENZO Yamaha SPA 116
3 Marc MARQUEZ Honda SPA 93
4 Cal CRUTCHLOW Yamaha GBR 71
5 Valentino ROSSI Yamaha ITA 60