Zoeken

motoGP Brno: uitslag race

25 augustus 2013
Marc Marquez blijft het ene na het andere record in de MotoGP breken. De 2012 Moto2 wereldkampioen behaalde op het circuit van Brno zijn vierde overwinning op rij en is de eerste coureur die in zijn debuutjaar vijf overwinningen heeft weten te scoren. In het wereldkampioenschap heeft Marquez zijn voorsprong op teamgenoot Dani Pedrosa, die op een halve seconde als tweede werd afgevlagd, naar 26 punten vergroot.

Marc Marquez_Brno_2013

De elfde Grand Prix van het 2013 seizoen beloofde opnieuw een spannend gevecht tussen de drie Spaanse Matadoren te worden. In de kwalificatie had het trio twee satellietrijders Cal Crutchlow en Alvaro Bautista weliswaar voor moeten laten gaan, maar in de warm-up training was de pikorde alweer behoorlijk hersteld. Het Yamaha fabrieksteam, dat tijdens de zomerstop nog twee dagen intensief in Brno had getest, had overnacht nog hard gewerkt, waardoor Rossi en Lorenzo het gat met de Repsol Honda's hadden gedicht.

Bij het doven van het dicht deed Lorenzo precies wat hij moest doen, door direct kopstart te nemen voor de beide Repsol Honda's van Marquez en Pedrosa, terwijl Cal Crutchlow, die voor de tweede keer in zijn carrière van de pole position mocht vertrekken, geen goede start had en daardoor terugviel naar de vierde plaats.

Lorenzo wist al snel een gat van één seconde op de Honda trein te slaan, op korte afstand gevolgd door Crutchlow, Bautista en Valentino Rossi die vanaf de negende plaats op de grid - zijn slechtste kwalificatie sinds Valencia vorig jaar - was gestart. Bautista ging in de vierde ronde Cal Crutchlow voorbij, terwijl ook Valentino Rossi flink wat druk op de Britse ketel wist te zetten. Crutchlow ging Bautista echter weer voorbij, om in de achtste ronde roemloos onderuit te gaan.

Terwijl Crutchlow zijn race in een puntloze twintigste plaats wist voort te zetten werd door het Repsol duo het gat met koploper Jorge Lorenzo langzaam gedicht. Marquez beet zich in het achterwiel van Lorenzo vast, maar de huidig wereldkampioen was niet van plan de huid van de MotoGP beer te verkopen. Rondenlang kon Lorenzo de aanvallen van Marquez weerstaan, maar in de zestiende ronde kwam Marquez langszij.

Wat volgde was een zinderende finale tot aan de streep. Twee ronden later nam Lorenzo weer de leiding in de race, om een ronde later opnieuw door Marquez naar het tweede plan te worden terugverwezen. Dani Pedrosa zat continue op het vinkentouw en kon niet profiteren van de inhaalactie van Marquez, waardoor hij nog een ronde moest wachten om de tweede plaats van Lorenzo over te nemen. Marquez had op dat moment al een klein gaatje van een halve seconde opgebouwd, waardoor Pedrosa zijn teamgenoot niet onder druk kon zetten.

Met een voorsprong van drietiende seconde werd Marquez als winnaar afgevlagd en is daarmee niet alleen de allereerste coureur die in zijn debuutjaar vijf overwinningen heeft gescoord, maar bovendien de eerste coureur sinds Valentino Rossi 2008 die vier wedstrijden op rij op naam heeft geschreven. Lorenzo koos de laatste ronden eieren voor z'n geld en werd op ruim twee seconden als derde afgevlagd, terwijl Valentino Rossi in de laatste ronde Alvaro Bautista wist te verschalken en als vierde werd afgevlagd.

Bradl reed een eenzame race op de zesde plaats, Dovizioso en Hayden hadden opnieuw in een innig gevecht om ditmaal de zevende plaats, terwijl Iannone en Espargaro de top 10 compleet wisten te maken. Cal Crutchlow werd als 17e werd afgevlagd, voor teamgenoot Bradley Smith was de race na een goede kwalificatie al in de derde ronde met een crash voorbij.

MotoGP Brno, uitslag race:

1 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda 42'50.729
2 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda +0.313
3 Jorge LORENZO SPA Yamaha Factory Racing Yamaha 2.277
4 Valentino ROSSI ITA Yamaha Factory Racing Yamaha 10.101
5 Alvaro BAUTISTA SPA GO&FUN Honda Gresini Honda 10.178
6 Stefan BRADL GER LCR Honda MotoGP Honda 19.807
7 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati 35.015
8 Nicky HAYDEN USA Ducati Team Ducati 35.354
9 Andrea IANNONE ITA Energy T.I. Pramac Racing Ducati 51.149
10 Aleix ESPARGARO SPA Power Electronics Aspar ART 56.392
11 Colin EDWARDS USA NGM Mobile Forward Racing FTR Kawasaki 57.420
12 Michele PIRRO ITA Ignite Pramac Racing Ducati +1'05.430
13 Danilo PETRUCCI ITA Came IodaRacing Project Ioda-Suter +1'12.364
14 Hiroshi AOYAMA JPN Avintia Blusens FTR +1'13.500
15 Randy DE PUNIET FRA Power Electronics Aspar ART +1'14.128
16 Yonny HERNANDEZ COL Paul Bird Motorsport ART +1'14.991
17 Cal CRUTCHLOW GBR Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +1'20.640
18 Michael LAVERTY GBR Paul Bird Motorsport PBM +1'34.462
19 Karel ABRAHAM CZE Cardion AB Motoracing ART +1'49.713
20 Bryan STARING AUS GO&FUN Honda Gresini FTR Honda +1'50.024
21 Martin BAUER AUT Remus Racing Team S&B Suter 1 Lap
DNF
Bradley SMITH GBR Monster Yamaha Tech 3 Yamaha 20 Laps
Lukas PESEK CZE Came IodaRacing Project Ioda-Suter 20 Laps
Claudio CORTI ITA NGM Mobile Forward Racing FTR Kawasaki 21 Laps
Hector BARBERA SPA Avintia Blusens FTR 21 Laps

In het wereldkampioenschap heeft Marquez zijn voorsprong op teamgenoot Dani Pedrosa tot 26 punten vergroot. Met twee derde plaatsen op rij heeft Jorge Lorenzo zijn achterstand tot 44 punten zien oplopen, waardoor met nog zeven wedstrijden te gaan zijn kansen voor een derde wereldtitel in de MotoGP steeds kleiner worden.

Tussenstand wereldkampioenschap:

1 Marc MARQUEZ Honda SPA 213
2 Dani PEDROSA Honda SPA 187
3 Jorge LORENZO Yamaha SPA 169
4 Valentino ROSSI Yamaha ITA 143
5 Cal CRUTCHLOW Yamaha GBR 127