Zoeken

MotoGP Argentinie 2016: uitslag race

3 april 2016
Marc Marquez heeft in Argentinië zijn vijfentwintigste overwinning in de MotoGP gerealiseerd en staat daarmee in de ranking op gelijke voet met Kevin Schwantz. De Repsol Honda coureur won de sensationele flag-to-flag race op ruime afstand van Valentino Rossi, die het podium in de schoot geworpen kreeg nadat Iannone en Dovizioso in de voorlaatste bocht onderuit waren gegaan. Dani Pedrosa maakte het podium compleet.

Marc Marquez

Als gevolg van het incident met Scott Redding’s Ducati op zaterdag, waarvan het loopvlak van de medium compound achterband geheel was losgelaten, en de natte warmup training werd de wedstrijd op zondag naar een flag-to-flag race van 20 ronden (in plaats van de oorspronkelijke 25) omgezet, waarbij na ronde 9-11 van motor moest worden gewisseld. In eerste instantie zou een speciale achterband met harder karkas worden ingezet, maar een verregende warm-up training trok een streep door dat plan.

Voor het derde jaar op rij had Marc Marquez zich op de pole position gekwalificeerd, maar bij het doven van het licht kwam hij niet goed weg en zag de leiding naar Jorge Lorenzo gaan. Na zijn pijlsnelle start verliep de race voor de wereldkampioen echter desastreus. In de eerste ronde viel Lorenzo al terug naar de zesde plaats, om in de derde ronde in bocht 1 roemloos onderuit te gaan en daarmee zijn eerste DNF sinds Misano afgelopen jaar bij te schrijven.

Twee ronden lang voerde Andrea Dovizioso het veld aan, voor Valentino Rossi en Marc Marquez, die zich in de derde ronde naar de eerste plaats wist op te werken, voor Dovizioso en Rossi. Rossi vocht zich naar de tweede plaats terug, waarna tot aan de motorwissel een intens gevecht tussen Rossi en Marquez ontstond. Andrea Dovizioso raakte met teamgenoot Andrea Iannone, die bij de start bijna Dani Pedrosa onderuit had getikt, en Maverick Vinales in gevecht om de derde en laatste podiumplaats.

Na de motorwissel was van een intens gevecht om de overwinning geen sprake meer, Marquez kwam nét voor Tito Rabat op de baan en opende daarmee meteen een gat op Rossi, die in zijn tweede machine veel minder vertrouwen had en daardoor per ronde een seconde op Marquez toegaf. Beide Andrea’s en Vinales reden het gat met Rossi dicht, maar waren daarnaast onderling in gevecht om de derde plaats, wat Vinales met nog drie ronden te gaan met een schuiver in bocht 1 moest bekopen.

Met Marquez onbedreigd onderweg naar zijn eerste overwinning van het seizoen kwam Rossi onder druk van de fabrieks-Ducati’s te staan, wist zijn huid duur te verkopen maar leek desondanks genoegen te moeten nemen met de vierde plaats, tot Andrea Iannone in de voorlaatste bocht bij z’n teamgenoot binnendoor wilde gaan en over een natte plek onderuit schoof en daarbij Dovizioso meenam.

Op bijna acht seconden van racewinnaar Marc Marquez werd Rossi hierdoor alsnog als tweede afgevlagd, terwijl de derde en laatste podiumplaats totaal onverwacht naar Dani Pedrosa ging. Pedrosa had een teleurstellende race achter de rug, maar finishte dankzij acht schuivers alsnog op het podium. De top vijf werd verrassend door Eugene Laverty en Hector Barbera compleet gemaakt.

MotoGP Argentinie, uitslag race:

1 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda 34'13.628
2 Valentino ROSSI ITA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha 7.679
3 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda 28.100
4 Eugene LAVERTY IRL Aspar Team MotoGP Ducati 36.542
5 Hector BARBERA SPA Avintia Racing Ducati 36.711
6 Pol ESPARGARO SPA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha 37.245
7 Stefan BRADL GER Aprilia Racing Team Gresini Aprilia 41.353
8 Bradley SMITH GBR Monster Yamaha Tech 3 Yamaha 50.709
9 Tito RABAT SPA Estrella Galicia 0,0 Marc VDS Honda 50.983
10 Alvaro BAUTISTA SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +1'01.388
11 Aleix ESPARGARO SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +1'08.868
12 Michele PIRRO ITA OCTO Pramac Yakhnich Ducati +1'18.987
13 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati +1'33.419
DNF
Andrea IANNONE ITA Ducati Team Ducati 1 Lap
Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda Honda 1 Lap
Maverick VIÑALES SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki 3 Laps
Scott REDDING GBR OCTO Pramac Yakhnich Ducati 5 Laps
Loris BAZ FRA Avintia Racing Ducati 8 Laps
Jorge LORENZO SPA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha 15 Laps
Jack MILLER AUS Estrella Galicia 0,0 Marc VDS Honda 17 Laps
Yonny HERNANDEZ COL Aspar Team MotoGP Ducati 18 Laps

Tussenstand:

1 Marc MARQUEZ Honda SPA 41
2 Valentino ROSSI Yamaha ITA 33
3 Dani PEDROSA Honda SPA 27
4 Jorge LORENZO Yamaha SPA 25
5 Andrea DOVIZIOSO Ducati ITA 23