Zoeken

Le Mans MotoGP: uitslag race

19 mei 2013
Op een kletsnat Le Mans heeft Dani Pedrosa zijn tweede opeenvolgende overwinning van het seizoen in de MotoGP gescoord. De Repsol Honda coureur nam in de veertiende ronde definitief de leiding in de race en had op de streep een voorsprong van bijna vijf seconden op Cal Crutchlow, die in de laatste ronde Marc Marquez van zich af wist te houden.

Dani Pedrosa_Le_Mans_2013

Voor de tweede maal dit seizoen mocht MotoGP rookie Marc Marquez van de pole position starten, met naast hem Jorge Lorenzo en Andrea Dovizioso op de eerste rij. Bij het doven van het rode licht verprutste Marquez echter zijn start, had veel te veel wielspin en viel daardoor terug naar de achtste plaats, terwijl Dovizioso een superstart had en in de openinsfase de leiding in de race wist te nemen, voor Lorenzo, Pedrosa en Valentino Rossi die eveneens een goede start had gehad. Dovizioso reed een ijzersterke race en lag lange tijd met Pedrosa in de clinch, die tot twee maal toe de leiding in de race wist te nemen om daarna door stuurfouten de leiding weer uit handen te nemen.

Voor het Yamaha fabrieksteam verliep de race echter niet als gepland. Lorenzo had 's ochtends tijdens de matte warm-up training nog de snelste tijd op de klokken gezet, maar in de race wilde het duidelijk niet, waardoor hij gaandeweg posities verloor en terugviel naar de zevende plaats, achter Bautista. Ook Rossi had zich de regenrace anders voorgesteld. De Yamaha rijder, die hier vorig jaar tijdens de eveneens natte race zijn beste resultaat op de Ducati had neergezet, had vanaf de achtste startplaats nog wel een goede start gehad en lag in de openingsfase zelfs op de derde plaats, maar ging onder druk van Hayden in de veertiende ronde roemloos onderuit, na eerder al door Cal Crutchlow te zijn ingehaald.

Halverwege de race nam Pedrosa definitief de leiding in de race, waarna Dovioso onder druk van zijn voormalig teamgenoot bij Tech 3 Cal Crutchlow kwam te staan. Crutchlow had in de ochtend pas groen licht om te racen gekregen, nadat hij gisteren keihard onderuit was gegaan en daarbij kleine breukjes in zijn scheenbeen vlak onder de knie had opgelopen. Met nog minder dan zes ronden te gaan klom Crutchlow op naar de tweede plaats, om uiteindelijk op net geen vijf seconden van racewinnaar Dani Pedrosa te worden afgevlagd.

Voor Dovizioso was de race echter nog niet gedaan. Lange tijd leek de Italiaan aanspraak op het podium te kunnen maken, maar dat was gerekend buiten Marc Marquez die een ijzersterk tweede deel van de wedstrijd reed. Marquez kende een moeizame start van zijn eerste MotoGP regenrace, maakte in de beginfase veel fouten en kwam meermaals naast de baan, maar was in het tweede deel de snelste man op de baan liep daardoor zienderogen op de achtervolgende groep in. Met nog twee ronden te gaan ging Marquez Dovizioso voorbij en liep daarna zelfs op Crutchlow in, maar besloot in de laatste ronde geen risico te nemen en scoorde daarmee zijn vierde podium (uit vier wedstrijden) van het seizoen.

Andrea Dovizioso en Nicky Hayden maakten de top vijf compleet, wat het beste resultaat van het seizoen voor het geplaagde Ducati fabrieksteam is. Bautista reed een onzichtbare maar wel stabiele race en eindigde op de zesde plaats, met dank aan Valentino Rossi en ook Stefan Bradl die onderuit waren gegaan. Lorenzo werd als zevende afgevlagd en verloor daardoor kostbare punten voor het wereldkampioenschap. Vervanger van Ben Spies binnen het Pramac Ducati team Michele Pirro, Bradley Smith en Stefan Bradl maakten de top tien compleet.

MotoGP Le Mans, uitslag race:

1 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda 49'17.707
2 Cal CRUTCHLOW GBR Monster Yamaha Tech 3 Yamaha 4.863
3 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda 6.949
4 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati 10.087
5 Nicky HAYDEN USA Ducati Team Ducati 18.471
6 Alvaro BAUTISTA SPA GO&FUN Honda Gresini Honda 23.561
7 Jorge LORENZO SPA Yamaha Factory Racing Yamaha 27.961
8 Michele PIRRO ITA Ignite Pramac Racing Ducati 40.775
9 Bradley SMITH GBR Monster Yamaha Tech 3 Yamaha 41.407
10 Stefan BRADL GER LCR Honda MotoGP Honda +1'00.995
11 Andrea IANNONE ITA Energy T.I. Pramac Racing Ducati +1'05.110
12 Valentino ROSSI ITA Yamaha Factory Racing Yamaha +1'16.368
13 Aleix ESPARGARO SPA Power Electronics Aspar ART +1'24.200
14 Danilo PETRUCCI ITA Came IodaRacing Project Ioda-Suter +1'25.726
15 Karel ABRAHAM CZE Cardion AB Motoracing ART +1'32.111
16 Colin EDWARDS USA NGM Mobile Forward Racing FTR Kawasaki +1'40.602
17 Michael LAVERTY GBR Paul Bird Motorsport PBM 1 Lap
18 Hector BARBERA SPA Avintia Blusens FTR 1 Lap
19 Hiroshi AOYAMA JPN Avintia Blusens FTR 1 Lap
DNF
Yonny HERNANDEZ COL Paul Bird Motorsport ART 8 Laps
Randy DE PUNIET FRA Power Electronics Aspar ART 13 Laps
Lukas PESEK CZE Came IodaRacing Project Ioda-Suter 13 Laps
Claudio CORTI ITA NGM Mobile Forward Racing FTR Kawasaki 21 Laps
Bryan STARING AUS GO&FUN Honda Gresini FTR Honda 27 Laps

Tussenstand:

1 Dani PEDROSA Honda SPA 83
2 Marc MARQUEZ Honda SPA 77
3 Jorge LORENZO Yamaha SPA 66
4 Cal CRUTCHLOW Yamaha GBR 55
5 Valentino ROSSI Yamaha ITA 47