Zoeken

Indianapolis MotoGP: Marquez snelst eerste dag

8 augustus 2014
Marc Marquez heeft de eerste dag van de Indianapolis Grand Prix de snelste tijd op de klokken gezet. De 21-jarige wereldkampioen reed op de vernieuwde Brickyard een tijd van 1’32.882 en was daarmee ruim tweetiende seconde sneller dan Andrea Iannone, terwijl Jorge Lorenzo op de valreep nog de derde tijd realiseerde, op ruim een halve seconde van zijn landgenoot.

Marc Marquez Indianapolis 2014

De afgelopen maanden was door IMS flink geïnvesteerd in het infield deel van het legendarische oval circuit waar jaarlijks de Indianapolis 500, de hoogst aangeschreven Indy race op de kalender, wordt verreden. Van bocht 3/4, 7 en 15/16 was de layout aangepast om ze vloeiender te maken, waardoor de baan met 50 meter is ingekort, en daarnaast was het hele infield van een nieuwe homogene asfaltlaag voorzien.

Over de slechte asfaltkwaliteit die als een hobbelige lappendeken werd gezien werd in het verleden steevast geklaagd, maar van klagen was de eerste dag geen sprake meer. De nieuwe layout met vloeiendere bochten speelde op papier Yamaha in de kaart, maar desondanks prijkte aan het eind van de dag opnieuw de naam van Marc Marquez bovenaan.

Marquez had ook de eerste vrije training lange tijd het veld aangevoerd, maar in tegenstelling tot Yamaha en Ducati switchte Honda tegen het eind niet over op een tweede band, waardoor Marquez terugviel naar de vijfde plaats en het veld door Valentino Rossi werd geleid.

In de tweede vrije training werd door Marquez echter orde op zaken gesteld. Dankzij het nieuwe asfalt en de snellere layout werden beduidend snellere tijden gerealiseerd en zat Lorenzo er in het begin goed bij, maar tien minuten in de training dook Marquez als eerste onder de 1’34’ers door. Marquez verbeterde tot twee maal toe zijn eigen tijd en leek lange tijd onaantastbaar te zijn.

Met nog acht minuten op de klok dook Valentino Rossi als eerste onder Marquez tijd door, gevolgd door Andrea Dovizioso en Andrea Iannone, Ducati’s fabrieksrijders van volgend jaar. In zijn laatste run dook Marquez echter onder de tijd van de Pramac rijder door en was met 1’32.882 de enige coureur die onder de 1’33’ers door wist te duiken. Marquez was vijf seconden sneller dan zijn kwalificatierecord vorig jaar.