Grand Prix Valencia: uitslag MotoGP

7 november 2010

Op indrukwekkende wijze heeft Jorge Lorenzo voor eigen publiek de laatste Grand Prix van het 2010 seizoen gewonnen. De nieuwe wereldkampioen kwam in het begin van de race in de verdrukking maar wist zich te herstellen, nam halverwege de race de leiding in de race en reed daarna onbedreigd naar zijn 9e overwinning van het seizoen.

Met zijn winst bracht Lorenzo zijn puntentotaal tot 383 punten en zette daarmee een nieuw record. Het oude record van 367 punten werd gedeeld door Valentino Rossi (2008) en Casey Stoner (2007). Van de 18 wedstrijden wist Lorenzo er maar liefst 16 op het podium te finishen en evenaarde daarmee het record van Valentino Rossi uit 2008. Dat Lorenzo terecht de 2010 wereldkampioen blijkt niet alleen uit de statistieken, maar ook op de wijze waarop de FIAT Yamaha coureur de laatste Grand Prix naar zich toe wist te trekken. Lorenzo had een redelijke start, maar kwam voor de tweede bocht in de verdrukking en viel daardoor terug naar de vijfde plaats. Een ronde later ging het bijna mis, toen bij insturen van de laatste bocht voor start/finish Simoncelli de deur dichtgooide, waardoor Lorenzo moest corrigeren, daarbij bijna onderuit ging en vanaf een achtste plaats aan een inhaalrace moest beginnen.

Kopstart in de race ging naar Casey Stoner, die vanaf de pole position was vertrokken maar het hele weekend wel had geworsteld met de afstelling van zijn GP10 Ducati. Ook Nicky Hayden had een goede start en wist zich na de eerste bocht al op een tweede plaats te nestelen, maar werd in de tweede bocht binnendoor voorbij gestoken door Dani Pedrosa die een waanzinnige start had gemaakt en even zelfs de leiding van Stoner leek over te nemen. Lang mocht Pedrosa echter niet van zijn tweede plaats genieten, nog voor het eind van de eerste ronde was Hayden alweer voorbij gestoken. In de derde ronde ging het echter finaal mis voor de Texaan, die 's ochtends nog de snelste tijd in de warm-up had gezet en een goede setup voor de race had gevonden. Hayden verloor de voorkant van zijn Ducati bij het insturen van de eerste bocht en verliet op spectaculaire wijze de Spaanse Arena.

Pedrosa kreeg daardoor de tweede plaats in de schoot geworpen en werd daarbij flink op de huid gezeten door Marco Simoncelli, die wederom een ijzersterke race reed. Terwijl Pedrosa zich naar het achterwiel van Stoner wist te rijden viel Simoncelli ten prooi aan Valentino Rossi, niet veel later gevolgd door Jorge Lorenzo. Namate de race vorderde begon Pedrosa echter meer last te krijgen van zijn nog steeds gevoelige schouder en kon daardoor het tempo op kop niet meer volgen, waardoor Rossi en Lorenzo de aanval op Stoner konden inzetten.

Twaalf ronden lang wist Stoner het veld aan te voeren, maar moest wel alle zeilen bijzetten om Lorenzo, die inmiddels zijn teamgenoot voorbij was gegaan, achter zich te houden. Een Speedwobble bij het uitkomen van de eerste bocht was voor Lorenzo voldoende om Stoner bij het insturen van de tweede bocht binnendoor voorbij te steken, en daarna langzaam maar zeker bij de Marlboro Ducati rijder wel te rijden. Rossi op zijn beurt kon het tempo van de koplopers niet volgen, maar nam wel afstand van Simoncelli, Divizioso en Spies die lange tijd met elkaar in gevecht om de vierde plaats bleven en daarbij regelmatig van positie wisselden.

Met nog vier ronden te gaan zette Spies definitief de aanval in en reed zich naar de vierde plaats, Andrea Dovizioso werd vijfde en Simoncelli eindigde de race op een zesde plaats, op twintig seconden van racewinnaar Jorge Lorenzo. Dani Pedrosa viel in de slotfase sterk terug, maar had genoeg marge op Hector Barbera om de zevende plaats in de eindstand - en daarmee de vice-wereldtitel - veilig te stellen. Terwijl Lorenzo zijn overwinning vierde met een T-Shirt waar naast het cijfer 3 de twee overige getallen nog door de wereldkampioen moesten worden ingevuld ter illustratie van het nieuwe puntentotaal record, nam Valentino Rossi met een 'Bye bye Baby' t-shirt op passende wijze afscheid van 'zijn' M1, waar hij in zeven jaar tijd grote successen mee heeft behaald.