Grand Prix Sachsenring: uitslag Moto3

8 juli 2012
Sandro Cortese heeft de Moto3 Grand Prix op de Sachsenring gewonnen en is daarmee de eerste Duitser die dat sinds de terugkeer van het circuit op de racekalender is gelukt. De Red Bull KTM coureur wist in de laatste ronde de Fransman Masbou achter zich te houden. De derde en laatste podiumplaats ging naar Luis Salom, die op de streep Jack Miller nipt voor wist te blijven.

Sandro_Cortese_Moto3_Sachsenring

De Moto3 Grand Prix zou vanwege het aangepaste tijdschema om 14:20 uur worden verreden, maar de donkere wolken die tegen het slot van de MotoGP race boven het circuit hadden verzameld veranderden de hemel als de set van Independance Day, waarna hevig noodweer het circuit compleet blank zette en uit veligheidsoverweging de start tot 14:55 uur werd uitgesteld.

Vlak voor de start van de tot wet-race verklaarde wedstrijd was het opgehouden met regenen, hoewel de lucht wel dreigend bleef. Alle coureurs gingen dan ook op regenbanden van start. Adrian Martin kwam bij het doven van het licht het beste weg, en wist samen met  Jack Miller, Alexis Masbou, Louis Rossi, Jonas Folger en Luis Salom weg te rijden bij de rest van het veld. In de tweede ronde kwam Miller langszij, maar Martin wist zich wel in de kopgroep te handhaven.

Thuisrijder Sandro Cortese, die van de pole position had mogen vertrekken, had een slechte start en was daardoor zelfs teruggevallen naar de 8e plaats, achter teamgenoot Danny Kent. De Duitser leek kansloos in de race, tot de zon weer door begon te komen en de baan langzaam op ging drogen. In acht ronden was de achterstand tot bijna negen seconden gegroeid, maar daarna kwam Cortese helemaal los en was hij de snelste man op de baan.

In de vijftiende ronde had Cortese het gat met de kopgroep gedicht, waar Masbou net de leiding had overgenomen, om een ronde later voor het eerst aan de leiding te gaan. Cortese, Masbou, Martin en Salom wisten een klein gaatje met de andere koplopers te slaan, maar met nog zeven ronden te gaan ging Martin onderuit.

Ondanks dat Masbou de druk goed op de ketel wist te houden, en zelfs de leiding in de race terug wist te nemen, hield Cortese het hoofd koel en was daarmee de eerste Duitser sinds de terugkeer van de Sachsenring op de kalender in 1998 die een thuis-Grand Prix op naam wist te schrijven.

Masbou finishte tweede, op ruim een halve seconde achterstand, terwijl de derde en laatste podiumplaats naar Luis Salom ging, die Jack Miller nipt voor had weten te blijven. Een bijzonder goed resultaat voor de RW Racing GP coureur, die in Assen het podium met 0.001 seconden had gemist maar desondanks wel teleurgesteld was. Een overwinning had er volgens Salom zeker in gezeten, maar hij had te veel van het motorblok gevergd.

Met zijn overwinning heeft Cortese de leiding in het kampioenschap weer overgenomen van Maverick Vinales, die het slechtste raceweekend sinds zijn debuut meemaakte en niet verder kwam dan een puntloze 17e plaats. Voor Jasper Iwema was de race na 16 ronden voorbij, de coureur uit Hooghalen kreeg te kampen met een elektrisch probleem en moest zijn machine in de pits parkeren.