Grand Prix Phillip Island: uitslag MotoGP

17 oktober 2010

Is er iemand die Casey Stoner in Australië kan stoppen. Voor het vierde opeenvolgende jaar wist de Marlboro Ducati coureur voor eigen publiek de Grand Prix op het circuit van Phillip Island te winnen, op ruime afstand van tweede man Jorge Lorenzo.

Voor het eerst dit seizoen kende de MotoGP een startveld dat tot 15 coureurs was uitgedund. De in Motegi ten val gekomen Pedrosa ondervond in de trainingen nog te veel last van zijn drievoudig gebroken sleutelbeen en besloot niet te rijden, terwijl Loris Capirossi bij een onschuldig ogende crash  in de kwalificatie een spier in zijn rechterdij had verrekt en door de doctoren niet fit werd verklaard voor de race.

Bij het doven van het licht nam Casey Stoner direct kopstart in de 27 ronden durende race, waar de afgelopen drie jaar enkel Pedrosa in staat was geweest één ronde de leiding in handen te nemen. Stoner, die gisteren zijn 25e verjaardag met zijn 25e pole position in Grand Prix racing had gevierd,  werd op de voet gevolgd door de derde keer dit seizoen vanaf de eerste startrij gestartte Ben Spies, Jorge Lorenzo,  Marco Simoncelli en Nicky Hayden. Terwijl Lorenzo al voor het insturen van de tweede bocht zich naar de tweede plaats wist te rijden gingen Spies, Simoncelli en Hayden driebreed door turn 2 en 3, waarbij Spies het onderspit moest delven aan Simoncelli en Hayden.

Na twee ronden had Stoner al een voorsprong van bijna twee seconden op Lorenzo, die op zijn beurt weer afstand had genomen van Simoncelli, Hayden, Dovizioso en Spies. Terwijl Hayden de derde plaats van Simoncelli wist over te nemen viel Dovizioso zienderogen terug vanwege stuurproblemen, veroorzaakt doordat het montagepunt van de stuurdemper was verschoven. De Repsol Honda besloot wijselijk de pitbox op te zoeken en niet verder te rijden. Een spannend gevecht om de derde en laatste podiumplaats ontspon tussen Hayden, Simoncelli, Spies en Valentino Rossi, die vanaf een negende plaats in de eerste ronde aan een sterke opmars bezig was.

Drie ronden lang wist Spies het gevecht om de vierde plaats te leiden, waarbij de heren elkaar geen duimbreed toegaven en als een treintje over het zonnige circuit van Phillip Island raasden. Acht ronden had Valentino Rossi nodig om zich naar de derde plaats in de wedstrijd te rijden en leek vervolgens afstand te nemen van het achtervolgende trio, maar kreeg echter te kampen met een ontketende Nicky Hayden die op jacht was naar zijn tweede podium van het seizoen. De Kentuky Kid beet zich vast in het achterwiel van de negenvoudig wereldkampioen en wist drie ronden voor het eind de derde plaats zelfs over te nemen, maar in de allerlaatste ronde zette Rossi zijn FIAT Yamaha M1 in de Honda hairpin naast de de GP10 Ducati en dwong Hayden daardoor breed te gaan.

Stoner won voor het vierde opeenvolgende jaar de Grand Prix op Phillip Island, op ruim acht seconden gevolgd door Jorge Lorenzo terwijl Valentino Rossi op 18 seconden van de racewinnaar de derde en laatse podiumplaats wist op te eisen. Hayden miste zijn tweede podium op 0.038 seconden, terwijl Ben Spies de top vijf completeerde. De 16e Grand Prix van het 2010 seizoen was de laatste race voor Mika Kallio, die een ronduit teleurstellend seizoen heeft doorgemaakt en de laatste twee wedstrijden van het seizoen zal worden vervangen door Carlos Checa, als dank voor zijn goede prestaties in het WK Superbikes.