Grand Prix Maleisie: uitslag MotoGP

10 oktober 2010

Valentino Rossi heeft de Grand Prix van Maleisië gewonnen en daarmee zijn 46e zege voor Yamaha in de MotoGP gescoord. Teamgenoot Jorge Lorenzo besloot ditmaal eieren voor zijn geld te kiezen, maar kon met een derde plaats in de race na afloop wel als 2010 wereldkampioen worden gehuldigd.

De huidig wereldkampioen reed een spectaculaire inhaalrace, na zijn start compleet te hebben verprutst en vanaf een 11e plaats zich in slechts enkele ronden naar de kop van het veld te rijden. Kopstart was voor Jorge Lorenzo, op korte voet gevolgd door Andrea Dovizioso en beide Marlboro Ducati coureurs Casey Stoner en Nicky Hayden. Dovizioso wist in het achterwiel van Lorenzo vast te bijten, terwijl Hayden al snel het tempo van de koplopers moest lossen en Casey Stoner zijn race al in de laatste bocht van de eerste ronde zag eindigen toen het voorwiel van de GP10 Ducati onaangekondigd onderuit schoof.

Al in de derde ronde wist Rossi zich terug te vechten naar de vierde plaats, achter Marco Simoncelli die een uitzonderlijk goede start had gekend en Hayden van de laatste podiumplaats had verdrongen. Een ronde later wist Rossi zijn landgenoot te verschalken in het gevecht om de derde plaats, waarna de negenvoudig wereldkampioen een indrukwekkende inhaalrace reed en daarbij met een tijd van 2'02.117, slechts negenduizendste seconde langzamer dan het uit 2007 stammende ronderecord van Casey Stoner, en passant de snelste ronde op naam wist te schrijven.

In de negende ronde vond Rossi definitief aansluiting met de kop, waar Dovizioso de leiding van Lorenzo had overgenomen. De huidig wereldkampioen was er alles aan gelegen wederom voor zijn teamgenoot te finishen, liet er geen gras over groeien en wist Lorenzo al snel terug te verwijzen naar het derde plan. Niet veel later viel ook Dovizioso ten prooi van Rossi, maar de Italiaanse Repsol Honda coureur wist wel flink weerstand te bieden en zelfs korte tijd de leiding weer terug te nemen van the Doctor. Met een miniem verschil van 0,2 seconden won Rossi echter zijn 46e race voor Yamaha in de MotoGP, Dovizioso werd tweede terwijl Jorge Lorenzo in de slotfase besloot geen risico te nemen, op zes seconden achterstand als derde werd afgevlagd, maar daardoor wel tot 2010 wereldkampioen MotoGP kon worden gehuldigd.

Ben Spies reed wederom een ijzersterke, maar helaas wel onzichtbare race en finishte als op de vierde plaats, terwijl Alvaro Bautista voor het eerst dit seizoen de Rizla Suzuki in de top vijf wist te finishen, drie seconden voor Nicky Hayden die na een sterke start uiteindelijk als zesde werd afgevlagd. De eveneens goed gestartte Marco Simoncelli finishte de race op de achtste plaats, drie seconden achter Hiroshi Aoyama die daarmee zijn beste resultaat van het seizoen wist neer te zetten.