Zoeken

Grand Prix Jerez: uitslag 125cc

2 mei 2010

Voor eigen publiek heeft Pol Espargaro de 125cc Grand Prix van Jerez gewonnen. Het 18-jarige talent, dat vanaf de pole position mocht vertrekken, kreeg de overwinning met nog twee ronden te gaan van landgenoot Terol in de schoot geworpen. Jasper Iwema reed wederom een ijzersterke race en finishte op een 10e plaats.

Espargaró eerste op spaans podium

Pol Espargaró heeft zijn thuis grand prix voor 122.000 uitzinnige spaanse fans weten te winnen. De Spaanse coureur wist Nico Terol en Esteve Rabat achter zich te houden. Jasper Iwema wist een hele knappe 10de plek te behalen. Voor Michael van der Mark was er minder geluk weg gelegd, hij viel uit met technische problemen.

Pol Espargaró zorgde ervoor dat de Spaanse fans uit hun dak gingen door de grand prix van Jerez te winnen. Het gehele podium bestond uit Spanjaarden met achter Espargaró, Terol en Rabat.

De polesitter Marc Márquez crashte al in de openingsfase van de race en hield er een uit de kom geraakte schouder aan over.

Vroeg in de wedstrijd wisten Terol, Espargaró, Vázquez, Cortese en Rabat een gaatje te slaan naar hun achtervolgers. Zij wisselden elkaar af aan de kop van het veld.

Cortese zijn podium kansen gingen in rook op toen in ronde 16 zijn schokbreker ophanging het begaf. Hij wist uiteindelijk toch nog als 11de over de streep te komen. Kort daarna was het Vázquez die over het voorwiel weggleed. Danny Webb ging op een 8ste plaats liggend ook onderuit.

In de laatste ronde was het gat tussen Espargaró en kampioenschap leider Terol groot genoeg Voor Espargaró om de overwinning binnen te halen. Het gat bedroeg 1.886s op de finishlijn. Daarachter waren het Rabat, Smith en Koyama die de top vijf completeerde.

Alberto Moncayo werd zesde met daarachter Johan Zarco, Randy Krummenacher (Stipa-Molenaar Racing), Alexis Masbou en onze Nederlandse trots Jasper Iwema.

Een top tien finish dus voor Iwema, die in de laatste ronde nog onderuit ging en in zijn val Jonas Folger meenam. Gelukkig kon Iwema zijn race hervatten en zo een prachtige 10de plaats naar huis toe rijden. Michael van der Mark had een minder gelukkig weekend en viel uit met technische problemen.