Grand Prix Estoril: uitslag MotoGP

31 oktober 2010

Voor het derde opeenvolgende seizoen heeft Jorge Lorenzo de Grand Prix in Estoril gewonnen. De FIAT Yamaha coureur, die vanaf de pole position had mogen vertrekken, verschalkte halverwege de race zijn teamgenoot en reed daarna onbedreigd naar zijn 8e zege van het 2010 seizoen.

Ondanks het feit dat de coureurs tijdens de drie vrije trainingen amper op een droge baan hadden kunnen rijden had Lorenzo alle vertrouwen in de race, die onder een stralende zon werd verreden. De 2010 wereldkampioen, die sinds de Grand Prix in Brno geen wedstrijd meer had weten te winnen, mocht vanaf de pole position vertrekken en nam direct kopstart in de wedstrijd, maar zag in de tweede ronde een ontketende Nicky Hayden voorbij komen.

Lang mocht Hayden niet genieten van zijn koppositie, al in de derde ronde werd de Marlboro Ducati coureur voorbij gestoken door Jorge Lorenzo en Valentino Rossi. Een ronde later zag Hayden zijn teamgenoot voorbij steken, maar op exact hetzelfde punt waar hij in de vrije training hard onderuit was gegaan ging Stoner wederom onderuit en scoorde daarmee zijn 5e DNF van het seizoen.

Inmiddels had Valentino Rossi de leiding in de race genomen en leek comfortabel weg te lopen van zijn teamgenoot, maar na tien ronden keerde het tij en wist Lorenzo langzaam maar zeker het gat met Rossi dicht te rijden en daarbij de snelste raceronde neer te zetten. Een titanengevecht als in Motegi bleef echter uit, met nog twaalf ronden te gaan verschalkte Lorenzo zijn teamgenoot en reed daarna onbedreigd naar zijn 8e overwinning van het 2010 seizoen.

Valentino Rossi finishte de race op meer dan 8 seconden van Lorenzo, maar had op zijn beurt bijna twintig seconden voorsprong op de derde en laatste podiumplaats die uiteindelijk naar Andrea Dovizioso ging. Lange tijd leek Hayden verzekerd van die laatste podiumplaats, maar halverwege de race werd de Texaan opgeslokt door de achtervolgende groep met Simoncelli, Dovizioso, Pedrosa, de Puniet en Colin Edwards op het vinkentouw.

In de slotfase van de race wist Hayden zich te hervatten en zich in het gevecht om de derde plaats te mengen, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met een vijfde plaats, achter Dovizioso en Simoncelli. Pedrosa wist lange tijd het tempo van de achtervolgers te volgen, maar viel uiteindelijk vanwege zijn nog pijnlijke schouder terug naar de 8e plaats.

De voorlaatste MotoGP race van het 2010 seizoen zag slechts dertien rijders finishen. Naast Casey Stoner, die in de vijfde ronde onderuit was gegaan, had ook Aleix Espargaro - en de allereerste ronde - het circuit horizontaal verlaten. Carlos Checa parkeerde in zijn 2010 debuut de Pramac Ducati vanwege opgepompte onderarmen halverwege de race in de pits. Het meest dramatisch was echter de crash van Ben Spies, die in de verkenningsronde hard onderuit ging en daarbij zijn enkel ontwrichtte. Het is nog onzeker of de 2010 Rookie of the year de volgende week in Valencia aan de start zal verschijnen.