Zoeken

Grand Prix Duitsland: ongekende ontknoping 125cc race

17 juli 2011
Voor de tweede keer dit seizoen heeft Johann Zarco, na overtuigd van zijn overwinning te zijn geweest, op de valreep de zege aan zijn neus voorbij zien gaan. De Franse Ajo Motorsport coureur ging zelfs in de fotofinish exact gelijk met Hector Faubel over de streep, maar de Spanjaard werd tot winnaar gekroond omdat hij in de race een snellere rondetijd had neergezet.

Hector_Faubel_Sachsenring_2011

De ongekend spannende 125cc race op de Duitse Sachsenring had zich geen betere finale kunnen wensen. Nadat tijdmeting en camera's geen uitsluitsel hadden kunnen geven over wie als eerste over de streep was gegaan moest de fotofinish uitsluitsel geven, maar ook daar bleken beide coureurs exact gelijktijdig over de finish te zijn gegaan. Voor het eerst in de geschiedenis werd daarop door de wedstrijdleiding de overwinning toegewezen op basis van rondetijd. Faubel scoorde daardoor zijn eerste zege in de 125cc, terwijl Zarco voor de tweede keer dit seizoen het onderspit delfde.

Zo spannend als de finale van de 125cc Grand Prix was, zo spannend was de hele race geweest. Na de start ontstond al snel een kopgroep van acht rijders, die vaker van positie wisselden dan in één seizoen in de MotoGP te zien is. Faubel nam kopstart in de race, maar werd in de eerste ronde door Sergio Gadea voorbij gestoken, terwijl ook Johann Zarco vanaf de 6e startplaats een goede start had en de eerste ronde als derde wist door te komen.

Klassementsleider Nicolas Terol en polezitter Maverick Vinales hadden een slechte start. Terol viel de tweede ronde terug naar de 7e plaats, terwijl Vinales bij de start in de verdrukking kwam en daarmee zelfs naar de 11e plaats terugviel. Beide coureurs wisten zich vroeg in de wedstrijd echter weer naar de kop van het veld terug te rijden. Na vijf ronden weet Terol zelfs de leiding in de race te nemen, voor Gadea, Vazquez, Zarco, Vinales en Cortese.

Halverwege de race komt Terol onder druk en ziet naast Gadea ook Vinales langszij komen, waarbij Vinales zelfs de leiding in de race weet te nemen. Rondenlang voert de 16-jarige Spanjaard de kopgroep aan, die langzaam wordt uitgedund. Johann_Zarco_Sachsenring_2011Vasquez maakt een stuurfout en moet de 1e bocht door de grindbak (en zal later in de race alsnog onderuit gaan), Gadea krijgt problemen met z'n linker stuurhelft en valt daardoor terug en ook Nicolas Terol kan het tempo op kop niet volgen.

Met het ingaan van de laatste ronde gaan Vinales, Zarco en Faubel als aan een touwtje over de baan. Faubel gaat Zarco voorbij en weet ook Vinales binnendoor voorbij te sturen, die niet veel later ook Zarco langszij ziet komen. In de allerlaaste bocht houdt Faubel het gat dicht, maar Zarco komt buitenom langszij en denkt als winnaar te worden afgevlagd, maar werd uiteindelijk de zege ontnomen vanwege de snellere rondetijd van Faubel.

Het Nederlandse kamp kwam op de Sachsenring ook goed in beeld, de voor het Nederlandse RW Racing rijdende Spanjaard David Salom reed in het begin van de race zelfs in de kop van  het veld, en eindigde uiteindelijk op een 5e plaats, terwijl Jasper Iwema vanaf de 24e startplaats zich naar de 14e plaats wist te rijden om uiteindelijk de race als 15e te worden afgevlagd.