Zoeken

Milou van Leeuwen: stoere meid in de R3 Cup

5 mei 2017
In het kader van Yamaha’s nieuwe bLU cRU opleidingsprogramma voor wegrace en motorcross is dit jaar een nieuwe R3 cup van start gegaan. Motorfreaks volgt dit jaar de enige vrouw op de grid, de 20-jarige Milou van Leeuwen uit Hoofddorp.

Waar in de Motocross al jaren een aparte vrouwencup is zijn vrouwen in de wegrace motorsport nog steeds een zeldzaamheid, dus áls zich dan iemand aandient dan dragen wij dat een warm hart toe. Zeker als ook nog eens blijkt dat de dame in kwestie voor ons geen onbekende is, tien jaar geleden assisteerde haar vader Jaap ons nog bij onze mega superbike test op het Spaanse Albacete. 

Milou had afgelopen jaar haar voordoop op het TT-circuit van Assen op een Kawasaki ZXR400 uit 1992, dat smaakte naar meer waardoor de opties om betaalbaar te kunnen racen op een rij werden gezet. Begin dit jaar viel de keuze op de nieuwe R3 Cup, die niemand minder dan Joey Litjens als mentor heeft. 

In maart werd de racelicentie gehaald, waarna de motor kon worden besteld en het Van Leeuwen Racing team z’n vorm kreeg. De eerste testdag op 1 april in Assen viel op een sessie na volledig in het water, maar de motor was ook nog grotendeels standaard geweest. Na de volledige ombouw vertrok het team twee weken later naar het Franse Croix en Ternois, voor de eerste wedstrijd van het seizoen.

Voor de vrijdag stonden maar liefst 6 trainingssessies ingepland, waar veel progressie werd geboekt en mooie rondetijden werden genoteerd. Natuurlijk, zes seconden toegeven op de snelste rijders is op een best wel veel, maar voor iemand die nog maar net rijdt nog helemaal niet zo verkeerd. Op zaterdag stonden twee kwalificatiesessies gepland, waarna op zondag racedag met een 9e plaats in race 1 en een 11e plaats in race 2 de eerste punten werden binnengehaald. 

Direct na de race ging het team door naar Assen voor een trackday, waar met de nodige tips en tricks van de instructeur van organisator Racecracks haar persoonlijke record aan het van de dag met 13 seconden was aangescherpt naar 2’13. Voor de volgende keer heeft Milou zich een tijd onder de 2’10 ten doel gesteld. 

Milou zal met regelmaat over haar verrichtingen in de R3 cup gaan schrijven op Motorfreaks. Ze is ook te volgen op haar eigen website vanleeuwenracing.com