Zoeken

Britten keert terug naar Classic TT

21 juli 2017
Mocht je eind deze maand naar de Classic TT op het eiland Man gaan, dan heb je geluk. De iconische Nieuw-Zeelandse Britten keert namelijk terug naar het roemruchte circuit, met niet één, maar zelfs twee machines.

De roze en blauwe Britten en de CRS Britten, momenteel in eigendom van Kevin Grant en Bob Robbins, kwamen allebei in actie in de 1994 Isle of Man TT races en zullen dit jaar worden gereden door twee Nieuw-Zeelanders: Bruce Anstey en Stepen Briggs in de Classic TT Retro Parade op maandag 28 augustus.

Grant’s machine won in 1990 het BEARS (British European American Race Series) wereldkampioenschap en werd in 1994 door Nick Jefferies gereden in de Isle of Man TT, waarbij de 1993 Formula 1 TT winnaar de eerste ronde van de Senior TT vanaf de staande start al een tijd van boven de 118 mijl per uur realiseerde, om daarna met problemen aan de versnellingsbak uit te vallen.

In 2004 keerde de machine terug naar het eiland, ditmaal met tweevoudig TT winnaar Hugh Anderson aan boord. De laatste keer dat de racer op het eiland te zien was, was in 2014 toen Anstey met de Britten de Parade van de Classic TT reed. 

De CRS Britten kwam van alle Britten racers het vaakst in actie op het eiland Man, met Shaun Harris’ race in de 1995 Senior TT een van de meest populaire finishes tot op heden. Na een tijdlang in een museum te hebben gestaan is de CRS Britten recent veel op internationale events te aanschouwen geweest.

De twee Brittens, die voor de Classic TT nog technisch compleet zijn vernieuwd, zullen dé trekpleister zijn van de 2017 Classic TT.