Zoeken

bLU cRU: opleidingsprogramma Yamaha voor wegrace en cross

12 januari 2017
Interne opleidingsprogramma’s lijken het nieuwe sleutelwoord tot succes om aanstormend talent zich te laten ontplooien. Bij Yamaha heet het nieuwe programma bLU cRU en is een platform ter ondersteuning van de next generation wegracers en crossers.

 

Waar andere merken zich op een of twee opleidingsprogramma’s richten (zoals KTM met de RC Cup of Honda met het EMX150 kampioenschap) is men bij Yamaha nu een stap verder gegaan door een compleet platform aan opleidingsklassen te lanceren, waardoor je als aanstormend talent binnen de Yamaha familie kunt blijven doorgroeien.

Het bLU cRU platform is ook ruim vertegenwoordigd aan de top van elke racediscipline waarin Yamaha wereldwijd meedoet. De officiële Yamaha Racing coureurs in MXGP, Enduro, Dakar, WorldSBK, WSS en Enduro zijn bLU cRU ambassadeurs. Deze zijn een voorbeeld voor de nieuwe generatie coureurs. Zij houden kernwaarden hoog voor wat betreft het racen en het vertegenwoordigen van Yamaha als fabrikant. 

Bij jonge en ambitieuze off-road rijders begint het met de YZ125 bLU cRU Cup. Rijders van de Yamaha YZ125, die deelnemen aan de nationale 125-kampioenschappen, kunnen zich vóór het seizoen al aanmelden voor hun deelname aan het programma. Na hun toelating krijgen ze een bLU cRU pakket met onder andere daarin een Yamaha Paddock Blue kledingpakket en een bLU cRU stickerset voor hun Yamaha YZ125 crossmotor.

De best presterende rijders (maximaal 44) in de nationale 125-kampioenschappen bereiken de superfinale van de YZ125 Cup. Dit is een internationale wedstrijd die gehouden wordt tijdens het grootste MX evenement ter wereld: de Monster Energy Motocross of Nations in Matterley Basin, Engeland. De beste drie rijders van deze wedstrijd gaan samen met twee wildcard rijders door naar een unieke Yamaha Masterclass onder begeleiding van en opgeleid door bLU cRU ambassadeurs. Hieruit wordt een winnaar gekozen die de officiële rijder wordt in het MJC Yamaha Team dat deelneemt aan het Europees kampioenschap EMX125 van 2018.

In 2016 is de YZ125 Cup van start gegaan. De 15-jarige Zweedse rijder Tim Edberg leverde een indrukwekkende prestatie in zowel zijn nationale kampioenschap als de superfinale en ook in de David Philippaerts Masterclass. Hij is de eerste rijder die het off-road bLU cRU programma afrondde en zijn plek verwierf in het officiële EMX125 Team van MJC Yamaha in 2017.

Wegrace
Voor 2017 is het bLU cRU programma uitgebreid naar het asfalt, om ervoor te zorgen dat de rijke ervaring van Yamaha Racing ook kan worden gedeeld met toekomstige sterren in het wegracen. Zes geselecteerde concurrerende rijders die goed hebben gepresteerd in hun nationale of internationale kampioenschap, stappen over naar de WSS300 klasse, op hun Yamaha YZF-R3'n met een volledig bLU cRU rijderspakket.

Aan het eind van seizoen 2017 zullen de veertien deelnemers aan de Masterclass bestaan uit de twee winnaars van de Italiaanse en Franse R3 Challenge, drie rijders uit de Nederlandse en Griekse R3 Cup en nog twee wildcard rijders uit zowel de Italiaanse als de Franse R3 Challenge.

Masterclass
De winnaars van de Italiaanse en Franse R3 Challenge promoveren automatisch naar de Masterclass. Daar komen nog maximaal zes kandidaten bij om mee te doen aan de WSS300 klasse van 2018 binnen het WorldSBK kampioenschap.

Deze acht rijders (twee winnaars + zes Masterclass) maken gebruik van het R3 bLU cRU rijderspakket dat, speciaal ter ondersteuning van jonge rijders in de internationale racewereld, is samengesteld. Het pakket bevat onder meer raceonderdelen, ondersteuning met raceservice op het circuit, een Yamaha Paddock Blue kledingpakket en nog veel meer. 

De rijders nemen deel aan hun eigen 'Challenge' binnen het kampioenschap, waarbij de beste rijder promoveert in de racepiramide en deel gaat uitmaken van het officiële Yamaha STK600 Team als officiële rijder voor het volgende seizoen.