Zoeken

Anstey wint 1e Supersport race 2011 Isle of Man TT

7 juni 2011
De openingsrace had hij nog met pech moeten opgeven, maar tijdens de tweede race van de 2011 Isle of Man TT heeft de Nieuw-Zeelander Bruce Anstey orde op zaken weten te stellen en zijn 8e TT overwinning op naam weten te schrijven. In de tot 3 ronden ingekorte Monster Energy Supersport race finishte de Padgetts Honda coureur ruim acht seconden voor Keith Amer en Guy Martin.

Bruce_Anstey_Isle_of_Man_TT_Supersport_2011

Als gevolg van een incident bij Gorse Lea was de Supersport race stilgelegd, waarna om 1 uur 's middags de herstart was voor de tot drie ronden ingekorte race. Bij de eerste doorkomst bij Glen Helen was de top van het veld aardig aan elkaar gewaagd. Cameron Donald voerde het veld aan, maar had slechts ééntiende seconde voorsprong op Michael Dunlop, terwijl Anstey en Gary Johnson daar slechts een seconde achter zaten. Ook de posities 5 t/m 8, met John McGuinness, Keith Amor, Dan Keen en Guy Martin reden binnen drie seconden van elkaar.

Bij de Ramsey Hairpin had Dunlop zijn achterstand op Donald omgezet in een voorsprong van anderhalve seconde, terwijl Johnson Anstey in tijd voorbij was gegaan. Het gat met het achtervolgende kwartet, nu aangevoerd door Amor, was inmiddels gegroeid naar drie seconden. Tegen het eind van de eerste ronde, die Dunlop met een snelheid van 125.852 mph reed, had de Yamaha Street Sweep coureur een voorsprong van bijna zes seconden op Donald, en was een van de weinige coureurs die geen pitstop maakte. Ook Johnson, Ian Lougher en Conor Cummins besloten door te rijden, waardoor het klassement aardig door elkaar werd gehusseld.

Bij Ballig Bridge kwam de race voor Dunlop echter ten einde, waardoor bij het eerste meetpunt in Glen Helen Johnson ineens een voorsprong van 37 seconden op Lougher had, op korte voet gevolgd door Donald en Cummins en niet ver daarachter Anstey, Martin, Amor en McGuinness. Bij Ramsey Hairpin was Johnson's voorsprong nog steeds 37 seconden, maar nu op Donald, terwijl Lougher ook Anstey, Martin en Amor voorbij had zien komen. Tegen het eind van de tweede ronde was de voorsprong van Johnson gekrompen naar 30 seconden, en bovendien moest de East Coast Construction Honda coureur nog zijn pitstop maken waardoor hij de leiding in de race weer verloor.

Bij Glen Helen had Donald weer de leiding in handen, maar had slechts vier seconden voorsprong op Anstye die de snellere man op de baan was. Ook Amor won tijd en schoof daardoor door naar de derde plaats, voor Martin, terwijl Johnson vanwege zijn pitstop was teruggevallen naar de vijde plaats. Het drama ontpopte zich echter voor Donald, die in Kirk Michael uitviel, waardoor Anstey ineens de leider in het veld was. De Nieuw-Zeelander sloot zijn laatste ronde af met een snelste raceronde van 126.595 en scoorde daarmee zijn 8e TT overwinning in zijn carrière. Amor werd tweede, op acht seconden gevolgd door Martin.

McGuinness kwam de eerste Supersport race niet verder dan een 5e plaats, maar behield wel de voorsprong in het TT kampioenschap met 36 punten, 3 punten voor Amor.

2011 Isle of Man TT: uitslag Supersport race 1:
1 Bruce Anstey Honda / Padgetts Motorcycles 54'40.01
2 Keith Amor Honda / KBMG Racing 54'48.40
3 Guy Martin Suzuki / Relentless Suzuki by TAS Racing 54'56.06
4 Gary Johnson Honda / East Coast Construction 54'57.24
5 John McGuinness Honda / Padgetts Motorcycles 54'58.45
6 Dan Kneen Yamaha / Marks Bloom Racing 55'15.52
7 Ian Lougher Kawasaki / Blackhorse / Kawasaki Motors UK 56'10.74
8 Ben Wylie Yamaha 57'00.33
9 Ian Mackman Triumph / Kemtile 57'16.07
10 Daniel Stewart Honda / Wilcock Consulting 57'25.17