Zoeken

Interview: Barry Veneman

Interview: Barry Veneman

22 november 2004
Inhoudsopgave
Interview: Barry Veneman
Pagina 2
Pagina 3
Pagina 4
Pagina 5

Wie is Barry Veneman?

Barry_Veneman_1_1.jpg
Barry_Veneman_1_2.jpg
Barry_Veneman_1_3.jpg

Barry Veneman, geboren en getogen in Dalfsen. Beroep: freelance journalist en motorcoureur. Een coureur met een wel heel bijzonder carrièreverloop. Daar waar de meesten beginnen bij de basis met als doel de uiteindelijke koningsklasse der racerij, de MotoGP (of voormalig 500cc), ging het bij Barry eigenlijk net andersom. Nog maar net actief in de racesport, werd Barry eind jaren "90 gespot door Jan Huberts, destijds teammanager van het DeeCee Racing team, dat de beschikking kon krijgen over een 500cc Honda V-twin racer. Barry mocht de racer in Spanje testen en wist daarmee indrukwekkende rondetijden te realiseren.

Jan was dusdanig onder de indruk van de prestaties van de Dalfsenaar, dat hij Barry snel genoeg een contract aanbood om de V-Twin tijdens het 2001 seizoen te rijden. Velen vroegen zich destijds af (tijdens de eerste race van het seizoen) wie die kleine Hollander precies was. Ondanks het feit dat de V-Twin al lang geen winnende motor meer was, wist Barry in een zeer sterk rijdersveld het seizoen met vier WK-punten "in the pocket" af te sluiten.

Het 500cc avontuur bleek helaas maar van korte duur. Dat wil zeggen: helaas voor de Nederlandse motorsportfans. Zelf kijkt hij iets anders terug op die periode. Barry stort zich volledig op het ONK gebeuren, waar hij van start gaat in de supersport600. In 2002 en 2003 wordt hij kampioen in die klasse, waarna hij besluit om over te stappen naar Suzuki. Het is een overstap die door de racefans met argusogen wordt bekeken, want als kampioen overstappen van een winnende motor op een compleet nieuwe fiets in een compleet nieuw team mag op z"n minst toch wel gewaagd worden genoemd. Barry weet echter vriend en vijand te verrassen door de Suzuki regelmatig naar een overwinning te sturen, om uiteindelijk het seizoen op een eervolle tweede plaats af te sluiten - en dat met een compleet nieuwe motor.