Zoeken

Erik's Column: SM-OE-ZE

9 februari 2011

Als een klant mij belt of mailt om een aankoopkeuring te verrichten vraag ik altijd of de verkoper toestemming geeft hiervoor. Nu is dat in bijna alle gevallen geen enkel probleem, maar de laatste tijd krijgen mijn klanten nog wel eens een smoesje te horen om mij maar buiten de deur te houden.

Waarschijnlijk is mijn reputatie alleen al aanleiding genoeg voor sommige verkopers om niet verder te gaan met de verkoop. Wat meteen vraagtekens oproept over de kwaliteit van hun handel. Zo is er een handelaar die botweg zegt dat hij een keuring niet ziet zitten. Een andere handelaar wijst zijn klanten op het feit dat die Erik van Lent voor de consument opkomt, die man heeft het dus echt niet begrepen. Een particulier heeft zelfs het lef om de prijs van zijn Hayabusa met 250,- te verhogen vanwege de keuring en de extra tijd die een keuring in beslag gaat nemen. Dat is erg vreemd daar ik binnen een week er kan zijn en het midden in de winter is. In die paar dagen extra wachten zal hij de GSX1300 echt niet verkopen. Keuring en koop gaan dus niet door.

Zelfs handelaren waar ik nog nooit over de vloer ben geweest roepen rustig tegen klanten dat -die vervelende man- er niet in komt. Zij oordelen van gesprekken met bevriende handelaren die menen dat ik altijd en alleen maar hun handel sta af te keuren. Natuurlijk worden ook de meest klassieke smoezen uit de kast getrokken zoals: De motor is net verkocht aan iemand anders, en een week later de motor weer op internet te koop aanbieden. Er komt plotseling een andere koper kijken dus ik ben niet meer vrij met de motor. Ach meneer een keuring is echt overbodig en zonde van het geld, dat maakt een koper zelf nog wel uit.

Of wat te denken van de verkoper die de druk nog even opvoert door te melden dat hij het niet zo prettig vind dat de klant hem niet op zijn blauwe ogen vertrouwt. Überhaupt pressie uitoefenen door te melden dat er nog meerdere gegadigden zijn die op een belletje van de verkoper zitten te wachten is veel gebruikt, geeft je namelijk een gevoel dat je bijzonder bent mits je snel beslist. Elke keuring is toegestaan als het maar niet die van Lent is, dank je de koekoek ik ben de enige onafhankelijk keurmeester die er rond loopt.

Nu hoef ik niet te gaan betogen dat dit soort gedrag enorm dom is van een verkoper daar je meteen de bedenkingen over de kwaliteit van het product over jezelf afroept. Uit mijn eigen database blijkt namelijk dat het overgrote merendeel van de motoren een goedkeuring krijgt. Is de handel goed dan heb je als verkoper ook niets van mij te vrezen; ik heb er immers totaal geen baat bij als de deal wel of niet door gaat. Het is echter vaak de perceptie van een klant die verbogen wordt waardoor een deal niet doorgaat. Want als een verkoper een te rooskleurig beeld van de motor schept wat vervolgens niet overeenkomt met de bevindingen van het keurrapport dan voelt een klant zich bedonderd en is het vertrouwen geschonden.

Erik_van_Lent.jpgFactsheet

Naam: Erik van Lent

Beroep: freelance motorjournalist, eenmanszaak voor keuring motorfietsen

Carrière in vogelvlucht:
Heeft zich door de jaren heen ontpopt als een manusje van alles. Begon zijn carrière als commercieel medewerker bij Prox (zuigers, drijfstangen, etc), werkte als chef magazijn bij een autobedrijf, om vervolgens de switch te maken naar (motor)monteur, waar hij als laatst werkzaam was als chef werkplaats. Daarnaast als freelance journalist werkzaam voor onder andere het door de ANWB uitgegeven Promotor.