Zoeken

Wales per Africa Twin en Freddy Spencer

Zip Ride

25 augustus 2016
Inhoudsopgave
Wales per Africa Twin en Freddy Spencer
Dat moet Freddie zijn
Sportief touren
Zip Ride

Wales per Africa Twin

Tijd om in de tent te kruipen. ’s Anderdaags stond er een ‘specialleke’ op het programma. We gingen zip-riden. Voor de leken (zoals ik) dat is als een worst vastgebonden aan een katrol naar beneden suizen van een berg. In dit geval: de langste zip ride van europa. Goed voor een duik van meer dan 200 meter met een topsnelheid van 165 km per uur. Dat moet kicken zijn. Als je geen hoogtevrees hebt. Freddie had het meteen in de gaten. “"C’'mon man, let’s make it a race!"” lachte hij. Met een gewichtsvoordeel van ongeveer 20 kg extra dacht ik dat ik zeker sneller dan Freddie naar beneden ging suizen. Een uitgelezen kans om hem eindelijk eens te kloppen. Ik stopte mijn hoogtevrees in een donker kamertje van mijn hersenpan en even later bengelden Freddie en ik aan een koord. “"Ready for this?"” vroeg hij, en een moment later suisden we naar beneden. Vraag me niet hoe hij het deed, maar terwijl ik normaal sneller moest dalen, gleed Freddie vlot een meter of 10 van me weg. Ik foeterde aan dik 160 km per uur wWales per Africa Twin
Zelfs hier wist Freddy me voor te blijven. Hoe doet 'ie dat toch?
Wales per Africa Twin
"Ken jij die mop van die Belg die van de berg afgleed?"
at in zijn richting, maar het hielp niet. Off road, on road en nu ook aan een kabel bleek Fast Freddie inderdaad te snel. Ter land, ter zee of in de lucht, een GP-kampioen kloppen blijkt een nagenoeg onmogelijke opdracht. Maar toen we op het landingsplatform stonden, haalde de adrenaline het van het verlies. Ook Freddie was enthousiast. “This was just awesome!”, riep hij. “Just like flying! Thanks man, great fun!”

Mooie dagen

En het was waar. Een waardig hoogtepunt van een leuke driedaagse. We sprongen opnieuw op de Africa Twin en reden richting Birmingham waar we nog een bezoek aan het motormuseum brachten. 171 verschillende Britse merken, van ongeveer 160 daarvan had ik nog nooit gehoord. Freddie sloot de driedaagse af met een visie op het hedendaagse GP-circus. “Rossi is the king”, stelde hij. “Maar je moet ook bewondering hebben voor andere rijders. Marquez bijvoorbeeld. Hoe hij van bij zijn eerste seizoen aan de top zat. Of voor Jorge (Lorenzo). Die stijl. Zo perfect. Je kunt alleen maar zo rijden als je anticipeert op wat komt. Hij weet perfect hoe de motor gaat reageren. Daarom rijdt hij zo precies. Unieke stijl. Je zit momenteel dus met een aantal heel grote kampioenen. Dit zijn hoogdagen voor de MotoGP. Dat was in de jaren tachtig ook zo. Elk tijdperk heeft zijn kampioenen. Ik ben blij daar deel van uitgemaakt te hebben.” En zo sloot de man die een pionier was voor HRC in de jaren tachtig en als enige 250 en 500 cc wereldkampioen werd in één jaar een memorabele driedaagse af. Heel wat bijgeleerd over de Africa Twin en over Freddie. Mooie dagen.

Wales per Africa Twin