Zoeken

Uit zijn as herrezen: Speedy Working Motorcycles

Italiaans talent meets Chinees kapitaal

30 juli 2015
Inhoudsopgave
Uit zijn as herrezen: Speedy Working Motorcycles
Italiaans talent meets Chinees kapitaal

SWM

Mocht je nog nooit van Speedy Working Motors, ofwel SWM hebben gehoord: het merk werd in 1971 door Piero Sironi en Fausto Verani in Milaan opgericht en maakte in de jaren ’70 en ’80 naam en faam met de productie van Trial, Enduro en Motocross motoren. In eerste instantie werden daarvoor SSWMachs motorblokken gebruikt, vanaf 1977 werd Rotax hofleverancier. In 1985 ging SWM failliet. Nog in datzelfde jaar werd geprobeerd het merk onder de naam SVM (Societa Veicola Milanese) terug op de markt te brengen, maar twee jaar later viel het doek definitief.

Het afgelopen jaar werd het merk echter weer een nieuw leven ingeblazen. Drijvende kracht achter het nieuwe SWM zijn de Italiaan Ampelio Macchi en de Chinees Daxing Gong. Ampelio Macchi wordt in Italië in een adem genoemd met prestigieuze merken als Cagiva, Husqvarna een Aprilia, waar hij technisch manager was en in totaal 51 wereldtitels wist te vergaren, 46 met Husqvarna en 5 met Aprilia. Daxing Gong is op zijn beurt een succesvolle Chinese zakenman en het hoofd van de Shineray Group dat in zowel de twee- als vierwieler markt, industriële producten voor agricultuur en elektrische generatoren opereert.

Met het Chinese kapitaal werd de ‘oude’ fabriek van Husqvarna in Biandronno nabij het meer van Varese opgekocht, die vijf jaar geleden ten tijde van het huwelijk met BMW compleet nieuw was gebouwd. Naast het bedrijfspand werd ook de complete R&D van BMW-Husqvarna opgekocht, wSWMaardoor in korte tijd - en zonder de gebruikelijke ontwikkelingskosten - een compleet nieuwe line-up van motoren kon worden neergezet, zoals het afgelopen jaar op de EICMA in Milaan voor het eerst aan het grote publiek getoond.

De SMW motoren zijn in feite dus Husqvarna motoren met een SWM label op, en dat is goed nieuws voor de hardcore Enduro en Supermotard fans van Husqvarna. De in Milaan getoonde SWM range omvat drie Enduro’s (RS300R, RS500R en RS650R), twee Supermotards (SM500R en SM650R) en twee Classic bikes (Silver Vase 440 en Gran Milano 440), die de komende maanden op de markt worden gezet. SMW heeft daarbij in eerste instantie de focus op de Europese markt gelegd, daarna zijn de Australische en Zuid-Amerikaanse regio’s aan de beurt en tot slot Azië en Noord-Amerika, zodra daar de homologatie rond is.

SWM

In het drie verdiepingen hoge, 23.000 m2 grote complex, waar naast productie en magazijn ook het management en de ontwikkelingsafdeling is ondergebracht, zijn momenteel zestig mensen werkzaam, SWM hoopt dat de komende jaren tot 110 medewerkers uit te kunnen breiden. Op 8 juli werd het startsein voor de productie gegeven, voor dit jaar staan tussen de 2.500en 3.000 motoren gepland. Het eerste model dat in productie is genomen is de RS650R, die direct door de SM650R zal worden gevolgd. Eind september zijn dan de RS300R, RS500R en SM500R aan de beurt, waarna in de tweede helft van oktober de productie van de klassieke Vase 440 en Gran Milano 440 zal worden gestart.

SWM SR650R