Zoeken

Reportage: fabrieksbezoek Furygan

Motion Lab

13 juni 2014
Inhoudsopgave
Reportage: fabrieksbezoek Furygan
Mr. Jacques
Complex proces
Motion Lab
Reis door de tijd

Furygan

Dat Furygan kwaliteit hoog in het vaandel heeft staat getuigt ook het Motion Lab, het eigen testlaboratorium waar materialen kunnen worden getest. Met ons bezoek aan Spidi enkele jaren geleden nog vers in het geheugen hadden we een uitgebreid laboratorium verwacht dat continue op 21° temperatuur (de volgens de norm voorgeschreven temperatuur waarbij moet worden getest) wordt gehouden, maar het Motion Lab is veel kleinschaliger. Furygan’s PR medewFurygan Furygan
Voor de zoektocht naar materialen die zeer slijtvast zijn en tegelijkertijd maar met moeite willen scheuren zijn deze twee proeven essentieel: de slijtageproef en de scheurproef.
Furygan Furygan
De monsters die voor ons werden getest. Het leer was meer dan 20x slijtvaster dan Cordura 600. De 3DO protectie is in alle kleding terug te vinden en is minimaal level 1 goedgekeurd
erker legt uit: “Hier in Nimes worden alleen testen gedaan voor ofwel nieuwe producten ofwel steekproefsgewijze controles van ingekocht materiaal. Keurmerkproeven worden –uiteraard- alleen bij officiële keuringsinstanties gedaan, terwijl de kwaliteit van de 3DO protectoren volledig in handen van de toeleverancier ligt.”

Het Motion Lab heeft Furygan vooral de mogelijkheid geboden om de kwaliteit van de materialen continue te verbeteren, door ze op verschillende manieren te testen. Zo is men veel te weten gekomen over stiksels, scheuren, slijtage en ergonomie. Wij zijn getuige van een slijtageproef die met drie verschillende materialen wordt gedaan: Cordura 600, High Tinacity D-Stretch in combinatie met een polymesh lining en 1,4 mm koeienleer met 3D mesh lining. De Cordura 600 houdt 0,4 seconden stand, de High Tinacity gaat met 1,2 seconden al 3x zo lang mee, maar het koeienvel spant met 8,83 seconden nog altijd de kroon. Nu zegt deze proef nog niet zo heel erg veel over de slijtvastheid van het eindproduct, aangezien de manier waarop de stof wordt verwerkt en het aantal lagen waaruit de jas of broek is opgebouwd erg van invloed is op het eindresultaat. Wel kan worden gesteld dat in principe leer veel slijtvaster dan textiel is. Daar staat weer tegenover dat leer veel gemakkelijker scheurt dan textiel. De Skin Protect Lining, het Duo Systeem en de aluminium thermische binnenvoering zijn allemaal zaken die in het Motion Lab zijn ontwikkeld. Furygan is er ook trots op dat alle kleding CE is goedgekeurd.