Zoeken

Kyro Verstraeten Memorialrit: om nooit te vergeten

Trouwe supportersclub

31 augustus 2010
Inhoudsopgave
Kyro Verstraeten Memorialrit: om nooit te vergeten
Trouwe supportersclub
Impressie Memorial 2010

Kyro_4014.jpg

Hoewel het alweer acht jaar geleden is dat Kyro kwam te overlijden leeft zijn geest nog steeds voort in café ’t Hingen, thuishonk van de voormalige supportersclub en de plek waar het ooit allemaal begon. Om hun plaatsgenoot meer in het spotlicht te zetten (en daardoor hopelijk meer sponsoren aan te kunnen trekken), Kyro_Verstraeten.png Foto: Kyro.nl Kyro Verstraeten

Kyro Verstraeten was een bijzondere verschijning in de motorsport, die al op jonge leeftijd met het motorvirus werd besmet. Zo crosste hij op tweejarige met zijn eigen motortje over het Koningsplein in zijn toenmalige woonplaats Koningsbosch, en bezocht hij samen met zijn vader op jonge leeftijd Europese Grand Prix, waar hij werd gefotografeerd met legendes als Eddy Lawson, Randy Mamola, Wayne Rainey en Kevin Schwantz. Verstraeten werd een fervent motocrosser, maar moest vanwege geldproblemen zijn crosscarrière vroegtijdig beëindigen.

In 1996 krijgt Kyro echter een nieuwe kans, als de middenstand uit Echt wordt gemobiliseerd voor het budget van één seizoen MuZ Skorpion Cup. Hoewel Kyro al in de eerste race indruk weet te maken zal hij pas in de laatste wedstrijd van dat seizoen,dat werd gekenmerkt door veel valpartijen, het hoogste bordes mogen betreden. In 1998 maakt hij de overstap naar het Vos-Oss Suzuki team onder leiding van drievoudig ONK Supersport kampioen Johnny Verwijst. Na veelbelovende voorjaarstesten wordt Kyro’s geprepareerde Suzuki echter gestolen en zal het tot na de zomerstop duren voordat het team het niveau van voor het seizoen weer weet te behalen. In Tsjechië wordt Kyro tijdens een internationale wedstrijd tweede, terug in Nederland wordt Kyro tweede in Tolbert om vervolgens de opvolgende race in Twello te winnen. Een jaar later moet Kyro, nu onder de hoede van Suzuki importeur B.V. Nimag, een gooi naar het kampioenschap doen, maar wederom zijn het valpartijen die roet in het eten gooien. Dieptepunt was zijn crash in de Bult op Assen, waarbij hij keihard met z’n hoofd tegen de grond wordt gesmakt. Zes weken later noteert hij zijn hoogtepunt, door de aanhoudende pijn verbijtend de stratenrace in Tolbert te winnen.

In 2000 komt Kyro’s internationale carrière in een stroomversnelling, als hij door Werner Daemen wordt gevraagd als teamgenoot bij het Yamaha Belgium Supersport Team, dat deelneemt aan het WK Supersport. Zijn beste resultaat behaalt hij dat jaar in Oschersleben, waar hij 13e wordt en 3 kostbare WK punten weet te scoren. Een jaar later maakt Kyro de overstap naar het Ten Kate Honda Team, en komt uit in het EK Superstock en het ONK SS600. Hoogtepunten dat seizoen zijn een overwinning in Hengelo, tweede plaats in Raalte en zijn vierde plaats tijdens de EK SS600, als bijprogramma van de TT in Assen. In oktober datzelfde jaar wordt echter een kwaadaardig gezwel in de schouder geconstateerd, dat zich al snel uitbreidde naar zijn longen. Kyro lijkt het gezwel de kop in te kunnen drukken en neemt, totaal onverwacht en onvoorbereid, als wildcard deel aan de Britse WK Supersport race in Silverstone, die hij op een 19e plaats weet te beëindigen. Een maand later wordt afgereisd naar Assen, waar hij met overmacht de ONK SS600 race weet te winnen.

Iedereen denkt dat Kyro de ziekte heeft overwonnen, maar de opleving bleek slechts van korte duur. Twee weken later moet Kyro tijdens de trainingen in Raalte zijn Ten Kate Honda aan de kant zetten, omdat hij geen kracht meer heeft om te remmen. Na de avond van te voren afscheid te hebben genomen van zijn vrienden op de Rizla Racing Day in Assen komt Kyro op maandag 5 augustus te overlijden. In zijn Memoriam gaf Kyro aan dat elke wedstrijd het winnen of verliezen was geweest, maar dat de oneerlijke strijd tegen kanker voor hem werd gestreden. Vijf jaar later, op 3 november 2007, komt Kyro’s vader Jac na een ziekbed van 13 maanden eveneens vroegtijdig als gevolg van Kanker te overlijden. Op zijn sterfbed zegt Kyro’s grootste fan en toeverlaat “een goede leermeester te hebben gehad.”
werd in het begin van Kyro's wegrace carrière door de destijds al snel opgerichtte supportersclub een feestavond georganiseerd, waar meer dan 100 mensen op af kwamen. Niet alleen motorsportliefhebbers, maar ook ‘gewone’ Echtenaren melden zich massaal om Kyro een hart onder de riem te steken. De officiële supportersclub was een feit en groeide uit tot meer dan 300 leden. Net als bij Jos Verstappen, die in het nabij gelegen Montfort opgroeide, gingen de hardcore fans per touringcar alle (internationale) wedstrijden af om Kyro in zijn –helaas veel te korte- carrière te steunen, hetgeen zeker in de motorsport een ongekende verschijning was.

Drijvende kracht achter de supportersclub waren de voormalige bestuursleden John Bankers, Armand Eberson, Ton Jennissen, Remon Roskamp, Dick Ermans, Johan Vergoossen en Jan Heutmekers. Ton Jennissen en Jan Heutmekers waren destijds de monteurs van Kyro, John Bankers wist als ondernemer in de beginperiode de middenstand te mobiliseren voor sponsoring van Kyro (zie ook kader). Naast het trouw volgen van hun idool organiseerde de supportersclub een jaarlijkse toertocht, als sponsorrit om geld bij elkaar te krijgen om Kyro in het zadel te kunnen houden. Na het overlijden van Kyro, dat ook bij de supportersclub als een harde klap was aangekomen, werd men voor de vraag gesteld hoe verder te gaan. De supportersclub werd eind 2002 opgeheven, maar op Kyro's sterfbed had de club vader Jac al beloofd de toerrit als Memorialrit te zullen blijven organiseren. Het ingezamelde geld zou daarbij beschikbaar worden gesteld aan het goede doel. Dit jaar kwam de opbrengst van de toertocht, net als vorig jaar, volledig ten goede aan de Stichting “Daniel Den Hoedkliniek” in Rotterdam, dat zich bezig houdt met het bestrijden en onderzoeken van de ziekte Kanker.

Kyro_4017.jpg
Uit handen van Hans Groenendijk van Yamaha Nederland (midden) ontvangt het voormalige bestuur een plaquette van Kyro.

Hoeveel de voormalige supportersclub los heeft weten te maken met de Kyro Verstraeten Memorialrit blijkt uit de lijst met prominente namen die in het verleden deelnamen aan de toertocht, waaronder niemand minder dan huidig Yamaha MotoGP teammanager Wilco Zeelenberg die het betreurde dit jaar vanwege zijn verplichtingen in Indianapolis niet mee te kunnen rijden. Ondanks de slechte weersvoorspelling (er was sprake van 90% kans op regen) en aanhoudende regen de dagen voorafgaand aan de Memorialrit waren toch nog kleine zestig motorrijders naar Echt getogen om deel te nemen aan de tocht, die elk jaar met zorg wordt uitgezet door voormalige bestuursleden Remon Roskamp en Dick Ermans. Dat de toertocht meer is dan een gezellig samenzijn van Kyro fans werd ons al snel duidelijk tijdens de bijna tweehonderd kilometer lange rit die de beide heren dit jaar voor ons hadden uitgezet. Een tocht die ons langs Limburgs mooiste plekken bracht, over wegen die ondergetekende als voormalig Limburger zelfs niet kende. En niet alleen Limburgs mooiste wegen trouwens, ook Duitsland en België waren in de toertocht opgenomen.

Kyro_4006.jpg

Na afloop van de tocht werd door velen nog gezellig nagekaart in het voormalige supporterscafé, waarna veelal afscheid werd genomen met de woorden: “Het was -wederom- gezellig, tot volgend jaar.” En dat kunnen wij alleen maar onderschrijven, hopelijk volgend jaar weer met beter weer en -wederom- een massale opkomst.