Zoeken

Me and my Raptor (08-07)

Pagina 2

9 augustus 2007

Me and my bike

Inhoudsopgave
Me and my Raptor (08-07)
Pagina 2

Electronica evenmin trouwens. Zoals te verwachten komen Cagiva- en Honda- aansluitingen niet geheel overeen; een ongelijk aantal draadjes van niet overeenkomende kleur, in verschillende stekkers. Eerst een stekkertje met voldoende polen aangeschaft, daarna een avondje doormeten en proberen (het is zwakstroom; dat scheelt), vervolgens -ik heb een hekel aan gesoldeerde stukjes draad- álle contactjes uit de stekkerhelften gepeuterd en logewurmd om vervolgens weer aan de kabeltjes vast te zetten; die weer terug te frotten in de stekker en hopen dat het klopt, en hop: een nette, werkende verbinding, met alles in één stekker. Het kost wat, maar dan heb je ook wat. Intussen ook een pakketje uit Duitsland ontvangen; het achterlicht is daar. Wat blijkt: het past exact op de originele bevestiging (wat ik uiteraard al verwachtte), en: met ruimte over voor wat nabewerking.

knipper.gif

Zo strak bedenken ze het in Berlijn niet

Aldus geschiedde: met enig zwaar gereedschap lag de unit voldoende uit elkaar om de (ook gesloopte) knippers er in te verwerken. Professioneel afsluiten met een dopje uit een spaarpot van een euro, monteren, aansluiten en de rest van de avond zat in Vlaardingen iemand te staren naar zijn fantastisch mooie werkstuk.

Eenmaal terug bij de voorzijde is inmiddels het spuitwerk geregeld; de electronica werkt en de ophanging is pas gemaakt. Enige creativiteit was nog vereist bij het fabriceren van een ophangbeugeltje voor de bovenzijde, waar tevens de tellers op gemonteerd werden en eindelijk was het moment daar: een welverdiende makeover is feit. Voordeel van zoveel moeite ergens in steken is dat dit recht evenredig is met de hoeveelheid trots op het eindresultaat. Dus mocht u ooit nog iemand langs horen rijden de continu roept "Kijk naar mij, kijk naar mij!" Dan ben ik dat waarschijnlijk niet; ik kom niet boven het geluid van mijn uitlaten uit.

Nog een ander, maar niet minder belangrijk, projectje werd het stuur. aangezien dit direct invloed heeft op de zitpositie en dus de rijsensatie wellicht zelfs belangrijker dan de cosmetische veranderingen. Het originele stuurtje viel net wat smal, dus gezocht naar een breder examplaar en tijd rondgereden met een geleend LSL-stuur. Breedte goed; hoogte deed ineens denken aan een chopper, dus terug naar de tekentafel. Uiteindelijk bracht Exclusive Cycle Parts uitkomst: hun assortiment aan artikelen uit de Vortex catalogus leverde een fraai matzwart stuur wat precies klopt.

  IMG_7014Large.jpg

Rest alleen nog de rijkwaliteit: die gaat  sterk achteruit als je rollende delen niet doen waar ze voor ontworpen zijn. Nou was mijn ketting al enige tijd aan vervanging toe; een tegenvallend aftermarketaanbod voor een Raptor en een (als alternatief) nogal Italiaanse aanpak van bestellingen na het eenmaal bij de Importeur besteld te hebben vertraagden ook dit avontuur nog enzigins, om nog voor verrassingen te zorgen toen bleek dat de geleverde ketting reeds in de fabriek geklonken was. leuk, want je hoeft je dan geen zorgen te maken over het klinken, maar minder is dat voor een ogenschijnlijk eenvoudig klusje de gehele achterbrug gedemonteerd zal moeten worden. Wederom naar Leidschendam getogen om daar schaamteloos van werkbank en gereedschap gebruik te maken kwam de volledige omvang van het project naar boven: niet alleen de achterbrug moet verwijderd worden (waarvoor een krik dus op een andere plaats geplaatst moet worden en nee de achterschokbreker is géén goed idee), maar voordat dat enigzins mogelijk is kan daarvan de borging (speciaal gereedschap) los; de achterveer en zelfs het gehele uitlaatsysteem verwijderd worden. Enfin, een kleine vier uur later kon dan toch ook dit hoofdstuk afgesloten worden.

 En nu staat 'ie er dan; de Raptor, geheel vernieuwd en verbeterd, klaar voor nieuwe avonturen (en toekomstige plannen uiteraard). O, en mocht iemand het gebrek aan spiegels opmerken: voor foto's en officieel poseerwerk blijven die afwezig, het plaatje is compleet zoals het is.

IMG_7009Large.jpg
Sssshhh... kijk en geniet