Zoeken

Uit de praktijk: X-Lite X551

De echte praktijk

24 september 2012
Inhoudsopgave
Uit de praktijk: X-Lite X551
De echte praktijk

X-Lite_X551

Toegegeven, de praktijktest waaraan we de X-Lite X551 hebben onderworpen was niet geheel vrijwillig maar het gevolg van een in eerste instantie redelijk onschuldige valpartij tijdens onze eerste Motorfreaks Adventure Tour, die serieuze gevolgen leek te krijgen nadat uw redacteur door de achter hem rijdende motorrijder niet kon worden ontweken en letterlijk over hem - en zijn hoofd - werd gereden. IMG_4380Hoewel na de impact kortstondig het bewustzijn verloren bleef de schade aan het lichaam beperkt tot twee gebroken ribben en een geperforeerde long en werd in het ziekenhuis geen enkel hersenletsel geconstateerd. Nu is dat op zich niet vreemd, want om hersenletsel op te lopen zul je om te beginnen hersenen moeten hebben, wat bij uw redacteur maar al te vaak wordt betwijfeld, maar de schade aan de helm spreekt boekdelen over de krachten die tijdens de impact op het hoofd hebben gespeeld. De uit glasfiber opgebouwde buitenschaal heeft overduidelijk zware schade opgelopen, maar heeft wel voorkomen dat de krachten naar het hoofd zijn doorgespeeld en daarmee ernstig hersenletsel voorkomen.

Tot het moment van impact waren we erg te spreken over de X551, die zoals is gebleken niet alleen over een goede bescherming beschikt maar vooral erg comfortabel bleek te zijn. Iets wat de helm heeft te danken aan de binnenvoering die van erg zacht aanvoelend materiaal  is gemaakt en daardoor niet snel zal gaan irriteren. Het vizier is ruim en is in meerdere standen te openen, waarbij het ook bij hogere snelheid zonder problemen in een van die half-open standen bleef staan. Standaard is een pinlock voorzien, wat een beslagen vizier voorkomt. Het pinlock is groot genoeg om de randen buiten het normale zichtveld te laten vallen, waardoor we geen negatieve effecten konden ontdekken. Of het moet de zonneklep zijn, die eenvoudig vanaf de zijkant van de helm is te bedienen en het zonlicht goed filtert, maar geen pinlock heeft en daardoor wel kan beslaan. Nu blijft dat probleem ook wanneer je bijvoorbeeld met een (zonne)bril rijdt, maar een pinlock op de zonneklep zou wel een goede aanvulling zijn.

IMG_4381

De X551 beschikt verder over een goede ventilatie, waardoor we offroad het vizier dicht konden laten zonder de warmte naar ons hoofd te laten stijgen. Gebruik je de helm echter intensief voor offroad, dan is het echter wel aan te bevelen om het standaard vizier te demonteren en met een crossbril te rijden. Het vizier is eenvoudig te demonteren, evenals de crossklep, waardoor je de helm niet alleen in crosshelm maar ook in 'streetfighter' helm kunt veranderen. Voordeel van de X551 is verder dat de voering eenvoudig uitneembaar is en kan worden gewassen, wat wel zo fris is als je in hoogzomer enkele dagen in de helm flink hebt zitten zweten. Voor wat betreft het geluid in de helm konden we geen verschil merken met andere helmen, niet in positieve maar ook niet in negatieve zin. Zoals bij elke helm zijn ook bij deze X551 oorproppen aan te raden.

De cross-over helm is verder voorzien van een dubbel D-sluiting, wat misschien niet zo handig is als een kliksysteem, maar absoluut onze voorkeur heeft omdat het simpelweg de veiligste sluiting is. Ook is de helm voorbereid op Nolan's N-com X-series communicatiesysteem, maar daar was ons testexemplaar niet mee uitgerust.

De X-Lite X-551 is verkrijgbaar in een matenspectrum lopend van XS t/m XXL en is er in 8 verschillende uitvoeringen, variërend van matzwart tot wit decoratief. Prijs vanaf € 419,95