Zoeken

Uit de praktijk: Rukka 725R Athos/Focus allweather outfit

Uit de praktijk: Rukka 725R Athos/Focus allweather outfit

23 februari 2011
Het afgelopen jaar lanceerde de Finse motorkledingfabrikant Rukka de 725R Athos, een allweather jas die is voorzien van het revolutionaire Gore Lockout sluitsysteem. Na ruim een half jaar met de jas, in combinatie met de bijbehorende 725R Focus broek, te hebben gereden is het tijd om de balans op te maken.
Inhoudsopgave
Uit de praktijk: Rukka 725R Athos/Focus allweather outfit
725R Athos Jack
725R Focus Broek
Conclusie

Tekst: Ed Smits
Foto’s: Vincent Burger, Anita van Rooijen

Rukka_6603

Denk je aan oerdegelijke motorkleding, dan denk je al snel aan het Finse Rukka. De fabrikant profileert zich met praktische en duurzame kleding in het duurdere segment, maar menig doorgewinterde motorrijder zal je ongetwijfeld kunnen bevestigen dat de kleding zijn prijskaartje meer dan waard is. Hoewel we, met de kleding ‘slechts’ een half jaar in bezit, over de duurzaamheid op Rukka_4434lange termijn nog een uitspraken hebben kunnen doen leerde een rondvraag onder motorrijders ons dat gemiddeld tussen de vijf en tien jaar met een Rukka outfit wordt gereden, en dat is zondermeer lang te noemen.

De 725R Athos / Focus outfit onderscheidt zich, net als bijna alle Rukka producten, door de 'functie boven design' insteek die als handelskenmerk van de Finnen mag worden genoemd. Geen flitsende kleurstellingen of grappige designsnedes dus, maar een outfit die vanuit de wens van de motorrijder is ontworpen. En die wil vooral een outfit die erg comfortabel zit, een goede bescherming heeft, wind- en waterdicht is en bovendien een lange levensduur heeft. Zo houdt Rukka naast omvang van de taille tevens rekening met de lengte van de motorrijder of motorrijdster, door de broek in een 7 cm langere en 7 cm kortere uitvoering uit te brengen. Hetgeen voor ondergetekende een perfecte uitkomst was, aangezien uw redacteur te korte benen heeft voor de omvang van zijn buik. (erm...laten we het daar maar op houden Ed.)

Zoals je van een outfit mag verwachten zijn De 725R Athos jas en 725R Focus broek met een ritssluiting eenvoudig aan elkaar te bevestigen. De kleding is gemaakt van het slijtvaste Cordura 500 en is voor impact protectie voorzien van uitneembare RVP protectoren die voldoen aan de CE EN1621-1 keuringsnorm. In tegenstelling tot de veelal toegepaste harde ‘foam’ protectoren zijn de RVP protectoren uit een zacht kunststof ‘honingraat’ profiel opgemaakt. Voordeel van deze protectoren is dat ze vanwege de open honingraad structuur ademend zijn en dankzij de kunststof materiaalkeuze een grotere dempende werking (volgens Rukka 100x groter) hebben. Bovendien veert het materiaal na impact terug naar zijn oorspronkelijke situatie, waardoor deze na een crash niet hoeft te worden vervangen, en zal het dankzij z’n soepele structuur minder snel afbreken.