Zoeken

Uit de praktijk: Rukka 725R Athos/Focus allweather outfit

725R Athos Jack

23 februari 2011
Inhoudsopgave
Uit de praktijk: Rukka 725R Athos/Focus allweather outfit
725R Athos Jack
725R Focus Broek
Conclusie

Rukka_6742

De 725R Athos motorjack is – zoals gezegd – gemaakt van het slijtvaste Cordura 500, dat dankzij het Z-liner Gore-tex Performance Shell membraan ademend en wind- en waterdicht is. En bovendien dankzij de waterdichte Gore Lockout sluiting aan de voorzijde ook nog eens aerodynamisch verantwoord moet zijn. Dankzij deze revolutionaire sluiting kon de bij een conventionele ritssluiting gebruikelijke overlap met druksluitingen achterwege blijven, hetgeen de wind- en waterdichtheid (bijvoorbeeld bij zijwinden en slagregens) ten goede is gekomen. Hoewel de Gore Lockout sluiting hét U.S.P. (Unique Selling Point) van de 725R Athos is, is het tevens voor de meeste motorrijders de grootste drempel om te overbruggen.

In tegenstelling tot een gewone ritssluiting, waarbij twee ritsdelen middels tanden in elkaar worden verweven werkt de Gore Lockout op basis van twee kunststof profielen die in elkaar worden geschoven. De sluiting voelt hierdoor heel anders dan een gewone rits, waardoor al snel een ‘als dit maar goed gaat’ gevoel ontstaat. Hetgeen bij de eerste van Gore Lockout voorziene outfits inderdaad werd bevestigd, toen bleek dat onder bepaalde omstandigheden de sluiting spontaan kon openspringen. Rukka_6618
Boven: extra stukje stof om je tank tegen beschadiging te beschermen
Onder: extra 'rem' om de twee sluitingprofielen te fixeren
Rukka_6622
Dit probleem werd door Gore echter al snel ondervangen en opgelost met een verbeterde sluiting, die ook op de door ons gereden 725R Athos jas is toegepast. Door de sluiting aan de onderzijde te vergrendelen werd voorkomen dat de twee sluitingsdelen ten opzicht van elkaar zouden kunnen verschuiven en daardoor los zouden raken. Toch bleek al snel dat ook deze nieuwe sluiting niet geheel zonder problemen was, toen tijdens een eerste lange rit de sluiting spontaan openschoot met alle ellende tot gevolg. Oorzaak hiervoor zou mijn té grote buikomvang (wordt toch écht eens tijd om iets aan de doen, Ed) zijn, hetgeen eenvoudig werd opgelost door de spanriemen aan beide zijkanten iets losser te stellen. Ook bleek mijn sluiting minder soepel te lopen dan zou moeten, waardoor het jack terug naar Rukka werd gestuurd voor montage van een nieuwe sluiting.  Eenmaal de 725R Athos weer terug in ons bezit bleek de sluiting inderdaad opvallend soepeler te werken en heeft hij in de ruim zes maanden praktijk in weer en wind geen klap verkeerd meer gegeven. Na verloop van tijd ging de sluiting wel wat stroever sluiten, maar de standaard meegeleverde Lockout closure stift weet de sluiting eenvoudig en snel weer soepel te maken.


De 725R Athos is verder voorzien van vier ruime en erg praktische middels een rits afsluitbare opbergzakken, twee aan de voorzijde van de jas en twee achter de Gore Lockout sluiting. Ruim genoeg voor een mobiele telefoon, portemonnee, oordoppen en een pakje Gauloises, zonder daarbij oncomfortabel te worden. Het jack sluit met een dubbele flap lekker om de hals aan, maar tijdens de strenge winterperiode was een extra helmmuts of neksjaal wel aan te bevelen geweest. Ook wil de wind maar al te graag via de onderarmen naar binnen dringen, maar dit kun je ondervangen door – in tegenstelling tot hoe Rukka het heeft bedoelt – je handschoenen over de jas te dragen. Bij de door ons gereden Five winterhandschoen bleek dat geen enkel probleem te zijn, maar het is zeker wel iets om rekening mee te houden. De jack is verder voorzien van een –eenvoudig- uitneembare binnenvoering, die bij temperaturen boven een graad of 8 al snel achterwege kan worden gelaten. Ondanks de vele regenval van het afgelopen jaar wisten we zelf het vege lijf droog te houden, maar Rukka adviseert wel om te allen tijde met transpiratieabsorberende onderkleding te rijden omdat anders vocht onder de jas kan ontstaat wat je het idee geeft dat de jas niet waterdicht zou zijn.