Zoeken

Uit de praktijk: Nitro NP-100J Insignia

8 mei 2012
Dat een goede helm niet per se duur hoeft te zijn bewijst het Britse Nitro, dat een behoorlijk aanbod aan helmen in de betaalbare prijsklasse heeft. Wij reden met de NP-100J Insignia DVS, een nog geen honderd euro kostende stoere jethelm die niet alleen voor scooter rijden bij uitstek is geschikt.

Nitro_0742

Tekst: Ed Smits
Fotografie: Ed Smits, Matthias Hirsh

De NP-100J DVS is leverbaar in drie verschillende uitvoeringen, Heavy, Drift en de door ons gereden Insignia, hoewel buiten de graphics ons het verschil tussen de drie types geheel is ontgaan. De buitenschaal is vervaardigd uit polycarbonaat, wat grotendeels de scherpe prijsstelling van de helm bepaald. Nitro_0747En waar vroeger bij een polycarbonaat helm de buitenschaal gemakkelijk kon worden vervormd is dankzij de huidige technieken haast geen verschil meer tussen polycarbonaat en het veel duurdere glasfiber te ontdekken.

De helm wordt opgegeven voor een gewicht van 1.250 ± 50 gram, wat volgens moeders keukenweegschaal exact 1.340 gram bleek te zijn. Voor jethelm begrippen misschien niet echt verderlicht, maar met rijden hebben wij daar geen enkel ongemak van ondervonden. De helm is voorzien van een binnenvoering die erg gemakkelijk uit is te nemen en wasbaar is. Ook het vizier is eenvoudig te verwijderen, wat voor schoonmaken onder de kraan best wel handig is.

Verder is de helm voorzien van DVS (Double Visor System), een zonneklep waarvan de bediening aan de linkerkant is ondergebracht, en ventilatiesleuven aan de bovenkant van de helm om het hoofd goed koel te kunnen houden. Dat laatste hebben we met het frisse voorjaar nog niet uit kunnen testen, maar de zonneklep werd met regelmaat gebruikt. Handig voor als je onder wisselende omstandigheden rijdt.  De kinriem is voorzien van een snelsluiting, waardoor ook met handschoenen aan de helm gemakkelijk kan worden opgezet.

Hoewel de NP-100J door Nitro in eerste instantie voor de scooterrijder is gemaakt sla je met een gewone motor geeneens een slecht figuur, dankzij het ‘pilotenvizier’ dat de helm een stoere uitstraling geeft. Het korte vizier heeft helaas ook zijn beperking, onder mindere weersomstandigheden mis je bescherming in je gezicht waardoor regendruppels al snel als dikke hagelkogels aan gaan voelen.

Nitro_9065

Het onder slechte weersomstandigheden gebrek aan bescherming in het gezicht is echter zo’n beetje het enige wat we op de helm hebben aan te merken. De helm zit verder comfortabel, zelfs bij snelheden boven de 200 km/u waaraan de Nitro werd onderworpen en waar in het verleden goedkope helmen snel de neiging hadden om je hoofd te ontstijgen. Prima helm dus, die niet alleen voor de scooterrijder is geschikt, maar ook voor de gewone motorrijder die ’s zomers wat meer de frisse wind in z’n gezicht wil voelen. Voor z’n prijs van € 99,95 hoef je het niet te laten.

Specs:
- polycarbonaat buitenschaal
- uitneembare en wasbare binnenvoering
- geintegreerd zonnevizier
- snelsluiting
- gewicht 1.250 ± 50 gram
- prijs € 99,95

Importeur:
DC Import BV
www.dc-import.com
tel: 079-3310202